Dieta na płaski brzuch

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

To, że masz wydatny brzuch nie musi od razu oznaczać, że przybrałaś na wadze. Brak wcięcia w talii często towarzyszy problemom trawiennym. Chcesz, aby twój brzuch stał się płaski? Zmień menu. Sprawdź, co trzeba jeść, a czego unikać, aby pozbyć się brzuszka.

Czasem wystarczy drobna zmiana diety, aby twój brzuch stał się płaski.
Czasem wystarczy drobna zmiana diety, aby twój brzuch stał się płaski.

Twój brzuch wygląda, jakbyś połknęła balon? Powodem może być nadwaga (wtedy najlepszym lekarstwem jest dieta odchudzająca). Ale nie tylko. Jakie mogą być inne przyczyny tego, że twój brzuch jest duży? To choroby (np. Zespół Jelita Drażliwego), słabe mięśnie brzucha, zaparcia i nadmiar gazów w jelitach. Aby złagodzić takie dolegliwości jak zaparcia czy nadmierne wydzielanie gazów, trzeba zmienić dietę. Do dzieła!

Czytaj też: Kiedy lekkie produkty są ciężkie dla zdrowia

Zdopinguj jelita

Jeżeli twój wystający brzuch jest efektem zaparć, najpierw zastanów się, z czego one wynikają. Zaparcia mogą być spowodowane na przykład działaniem niektórych leków (jeśli tak jest, powiedz lekarzowi, że masz problemy z trawieniem i podejrzewasz, że wywołują je lekarstwa), zbyt małą ilością płynów w diecie oraz (najczęściej) zaburzeniami pracy jelit. Możesz pobudzić jelita do działania, dodając do menu jak najwięcej pokarmów bogatych w poniższe składniki.

Błonnik. Działa jak szczotka, tzn. usuwa resztki pokarmu ze ścian jelita cienkiego i grubego. W błonnik obfitują:

  • płatki zbożowe (dodatkowo są bardzo sycące)
  • siemię lniane (warto dodawać je do sałatek i zup)
  • suszone owoce (np. morele i śliwki)
  • warzywne soki przecierowe (dobrze wypełniają żołądek, a mają niewiele kalorii, np. szklanka soku pomidorowego to ok. 50 kcal)
  • pełnoziarniste pieczywo

Pektyny. Usprawniają pracę jelit, dzięki czemu przemiana materii przyspiesza. Występują w:

  • owocach (zwłaszcza jabłkach, jagodach, morelach, agreście)
  • warzywach (przede wszystkim marchewkach, burakach)

Bakterie probiotyczne. Pomagają w trawieniu (m.in. białek), pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i wzmagają ruchy perystaltyczne jelit. Przywracają też prawidłową florę bakteryjną jelit. Bakterie te znajdziesz w:

  • jogurtach i kefirach
  • maślance
  • kiszonej kapuście
  • kiszonych ogórkach

Zioła. Możesz je pić w postaci naparów i herbatek jak również dodawać do potraw jako przyprawy. Wypróbuj na przykład:

  • miętę
  • kwiat lipy
  • rumianek
  • kminek
  • majeranek
  • bazylię

Posłuchaj, co dietetyk mówi na temat błonnika w naszej diecie.

 

Czytaj też: Dieta oczyszczająca

Przebij balonik

Inną przyczyną wzdętego brzucha jest nadmiar gazów w jelitach. "Dodatkiem" do tej dolegliwości są często dziwne odgłosy wydawane przez brzuch: bulgotanie, chlupotanie i burczenie. Co robić, by nie dopuszczać do takiego stanu? Przede wszystkim staraj się unikać produktów, które powodują wzdęcia. Tak mogą działać niektóre warzywa, np. fasola, groch, bób, surowy kalafior, cebula, kiszona kapusta. Wzdymają także smażone i tłuste produkty, gazowane napoje, mleko oraz produkty mleczne. Oczywiście każdy człowiek jest inny. Jedni mają żelazne żołądki, innych wzdyma od byle czego. Aby dowiedzieć się, co działa źle akurat na ciebie, powinnaś się po prostu obserwować i po kolei wykluczać z menu wzdymające pokarmy.

Czytaj też: 7 błędów w odchudzaniu

Nie tylko to, co jesz, ale i to, jak jesz, wpływa na trawienie. Eksperci zwracają uwagę na to, że w większości przypadków gromadzenie się gazów w żołądku i jelitach jest wynikiem sposobu jedzenia. Szybkie spożywanie i niedokładne żucie pokarmów zakłócają prawidłowe trawienie. Efekt? Nie do końca strawiony pokarm trafia do jelit, gdzie ulega fermentacji, podczas której wytwarzają się gazy. Także połykanie powietrza, np. podczas żucia gumy, może spowodować uwięzienie go w przewodzie pokarmowym.

Czytaj też: Dieta niskokaloryczna

Jak można radzić sobie z nadmiarem gazów?

  • Jedz pokarmy bogate w bakterie probiotyczne. Pomagają pozbywać się gazu zgromadzonego w jelitach. Zmieniają pH w jelitach i nie dopuszczają do mnożenia się bakterii fermentacyjnych.
  • Stosuj zioła. Pij herbatki z kopru włoskiego i mięty.
  • Nie pij nic w czasie posiłków ani bezpośrednio przed i po nich.
  • Unikaj potraw z dużą ilością sorbitolu (rodzaj słodzika spotykany w produktach dietetycznych), ulega on fermentacji w jelitach.
  • Unikaj potraw pełnych konserwantów i sztucznych dodatków.
  • Jedz powoli i dokładnie żuj pokarmy.

Jeżeli mimo twoich starań wzdęcia nie mijają, warto zgłosić się do lekarza. Nadmiar gazów może być objawem alergii pokarmowej, np. uczulenia na pszenicę lub laktozę.

Czytaj też: Gdy łapie cię wilczy apetyt - oszukaj go!

Tematy: dieta, brzuch, wzdęcia, trawienie

Komentarze