Dieta makrobiotyczna

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

To nie tylko sposób na schudnięcie, ale system filozoficzny. Odnosi się do kultury wschodniej, bazuje na Yin i Yang i w sferze odżywiania polega na spożywaniu produktów jarskich pochodzących z upraw ekologicznych przygotowanych w odpowiedni sposób.

W diecie makrobiotycznej równie ważny jest sposób przygotowywania posiłków
W diecie makrobiotycznej równie ważny jest sposób przygotowywania posiłków

Dietę makrobiotyczną opracował George Oshawa na początku XX wieku. Według tej metody żywność dzieli się na Yin i Yang. Yin reprezentuje pierwiastek żeński, jest odprężająca i chłodząca. Wg filozofii wschodniej, to energia skierowana na zewnątrz, która rozluźnia, dostarcza chłodu, wilgoci, charakteryzuje się pasywnością i słodkim smakiem.

Yang to pierwiastek męski, który wzmacnia i rozgrzewa. Reprezentuje energię skierowaną do wewnątrz, powoduje ciepło, suchość, agresywność, jasność oraz słony smak. Tylko dzięki doborowi udziału Yin i Yang w diecie możemy zachować zdrowie. Jak podkreśla autor metody makrobiotycznej, proporcje w jedzeniu Yin i Yang zależą przede wszystkim od osobowości i nastroju. To nie wszystko - poza tym, co jemy, w diecie ważna jest kultura gotowania i zachowanie się podczas posiłku.

 

Ile można schudnąć?

Zdaniem osób stosujących ten sposób odżywiania, w pierwszych tygodniach można chudnąć po 2 kilogramy.

 

Potrawy i gotowanie

W diecie makrobiotycznej należy zrezygnować z mięsa, drobiu, jajek i przetworów mlecznych oraz produktów przetworzonych, konserwowanych, rafinowanych, silnie oczyszczonych (biała mąka, cukier) . W niewielkich ilościach można jeść ryby, skorupiaki i owoce. Należy spożywać dużo węglowodanów złożonych (brązowy ryż, jęczmień, pszenica, żyto, owies, kukurydza i gryka) kosztem tłuszczu (jeśli już, to najlepiej oliwa z oliwek). Dieta makrobiotyczna dostarcza organizmowi dużo błonnika, witamin i składników mineralnych i - jak podkreślają jej zwolennicy - dobrze przeprowadzona pozwala schudnąć i utrzymać organizm w zdrowiu.

Nie tylko istotne jest to, co na diecie makrobiotycznej można jeść, ale również to, w jaki sposób przyrządzimy posiłek. Zgodnie z filozofią stojącą za tą metodą, przygotowywanie potraw wpływa na ich energię - długie gotowanie produktów zwiększa ich Yang. Aby to zminimalizować, należy przygotowywać posiłki w szybkowarze, a warzywa jedynie blanszować. Natomiast to, co się da, trzeba jeść na surowo.

 

Ważne zasady

- Podstawą diety (50-60%) są neutralne pod względem energetycznym, niełuskane ziarna zbóż. To świetne źródło błonnika i węglowodanów złożonych, dające długotrwałe uczucie sytości. Do tej grupy zaliczamy brązowy ryż, jęczmień, pszenicę, żyto, owies, kukurydzę i grykę
- Źródłem białka są głównie rośliny strączkowe (10-15%), takie jak soja i jej produkty, groch, fasola, ciecierzyca, soczewica i niewielkie ilości orzechów, nasion (np.. słonecznik, dynia) i ryb o białym mięsie (halibut, pstrąg, dorsz, karp, sola, flądra).

- Ok. 30 procent diety powinny stanowić świeże warzywa, które są źródłem witamin, makro i mikroelementów oraz przeciwutleniaczy. Zdaniem autora metody makrobiotycznej, najlepsze są warzywa kapustne i korzeniowe (sałata, kalafior, brokuły, por, marchew, seler). Uwaga - nie należy spożywać nowalijek i warzyw konserwowanych. Wykluczone w diecie są ziemniaki, pomidory, papryka, cukinia i bakłażany.
- Należy jeść zupy (10% diety) na bazie warzyw lub fermentowanej soi. Napoje należy pić w małych ilościach i nie wcześniej niż 15-20 minut po posiłku. Dozwolona jest woda źródlana, kawa zbożowa, kawa z prażonego jęczmienia, napary ziołowe. Z menu należy wykluczyć napoje gazowane, herbatę, czarną kawę i alkohol.
- Można jeść świeże owoce, ale z umiarem. Trzeba pamiętać o tym, aby spożywać owoce sezonowe i zrezygnować z gatunków tropikalnych - ze względu na to, że pochodzą z innych stref klimatycznych, mogą mieć niekorzystne działanie.

- Ostatni raz należy jeść 3 godziny przed snem, ale generalnie nie ma żadnych wytycznych na temat ilości posiłków dziennie i wielkości porcji. Wszystko zależy od aktywności fizycznej i pory roku.

- Wszystkie posiłki należy wolno i bardzo dobrze przeżuwać.

 

 

Co na to EKSPERT?

Mgr inż. Karolina Kozela, Centrum Żywienia i Terapii Nadwagi:

Niewątpliwą zaletą diety makrobiotycznej jest spożywanie produktów naturalnych, nieprzetworzonych, a więc pełnych ziaren zbóż, warzyw i owoców, które są kopalnią witamin i minerałów. Dieta dostarcza również sporej dawki niezastąpionego błonnika, który reguluje w sposób naturalny układ pokarmowy i przyspiesza metabolizm. Wadą natomiast jest wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego a więc pełnowartościowego białka i wielu niezbędnych witamin i minerałów, głównie żelaza i wapnia a także witamin z grupy B.

 

 

 

Tematy: dieta odchudzająca, dieta makrobiotyczna, porada dietetyka, zdrowy styl życia, nadwaga

Komentarze