Dieta kopenhaska

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

To jedna z bardziej rygorystycznych diet. Ma tylu zwolenników, ile przeciwników. Argumentami pierwszych jest szybki spadek masy ciała i ustabilizowanie metabolizmu, zaś drudzy narzekają na efekt jojo i wręcz rozregulowanie procesów trawiennych.

Dietę kopenhaską mogą stosować wyłącznie osoby zdrowe!
Dietę kopenhaską mogą stosować wyłącznie osoby zdrowe!

Podstawowe zasady

Dieta kopenhaska trwa tylko 13 dni i mogą stosować ją wyłącznie osoby zdrowe. Nie należy jej powtarzać częściej niż raz na dwa lata, a podstawowym warunkiem sukcesu jest restrykcyjne przestrzeganie menu. Zdaniem autorów diety, jedna lampka wina czy nawet guma do żucia może zniwelować efekty tej metody.

Ważne jest, aby po zakończeniu odchudzania nie wracać do starych zwyczajów żywieniowych, tylko stopniowo przyjmować więcej kalorii - ta dieta bowiem dostarcza dziennie ok. 500-800 kcal. Gwałtowne zwiększenie ilości jedzenia prowadzi nieuchronnie do efektu jojo, a każda następna próba zmierzenia się z dietą kopenhaską będzie dawała coraz gorsze efekty.

 

Ile można schudnąć?

Jak podkreślają zwolennicy diety kopenhaskiej, trzymając się restrykcyjnie menu, po trzynastu dniach metabolizm ma szansę wkroczyć na właściwe tory i w tym czasie można schudnąć od 3 do nawet 20 kg - wszystko zależy od indywidualnych czynników, takich jak liczba kilogramów do zrzucenia lub wcześniejsze doświadczenia związane z odchudzaniem.

 

Menu w diecie kopenhaskiej:

Dzień 1 i dzień 8

Śniadanie: filiżanka kawy i jedna kostka cukru.
Obiad: 2 jaja na twardo, szpinak gotowany i 1 pomidor.
Kolacja: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną.

Dzień 2 i dzień 9

Śniadanie: filiżanka kawy i jedna kostka cukru.
Obiad: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i z cytryną.

Kolacja: 1 plaster szynki, 2 lub 3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 3 i dzień 10

Śniadanie: filiżanka kawy, jedna kostka cukru i jedna grzanka.
Obiad: gotowany szpinak, 1 pomidor i 1 świeży owoc.
Kolacja: 1 plaster szynki, dwa gotowane jaja oraz sałata z olejem i z cytryną.

Dzień 4 i dzień 11

Śniadanie: 1 filiżanka kawy i jedna kostka cukru.
Obiad: tarta marchewka, jajko na twardo oraz kubek chudego twarożku.
Kolacja: sałatka owocowa i dwie lub trzy szklanki naturalnego jogurtu.

Dzień 5 i dzień 12

Śniadanie: jedna duża utarta marchewka z cytryną.
Obiad: duża ryba.
Kolacja: 1 befsztyk, sałata i brokuły.

Dzień 6 i dzień 13

Śniadanie:1 filiżanka kawy i jedna kostka cukru.
Obiad: kurczak, sałata z olejem i z cytryną.
Kolacja: 2 jajka na twardo i marchew.

Dzień 7

Śniadanie: kubek herbaty bez cukru.
Obiad: chude grillowane mięso.
Kolacja: nic.

 

Dodatkowo podczas diety:

  • wskazane jest picie dużej ilości płynów - minimum 2 litrów wody niegazowanej dziennie
  • nie wolno żuć gumy
  • można zamieniać lunch z kolacją
  • warto zażywać preparaty witaminowe

 

Uwaga - dietę kopenhaską mogą stosować wyłącznie osoby zdrowe, które nie uprawiają intensywnego sportu. Nie należy jej powtarzać częściej niż raz na dwa lata.

 

Co na to EKSPERT?

Dietetyk Justyna Ejsymont z Centrum Odchudzania i Edukacji Żywieniowej Corpus Delecti:

Nieracjonalna dieta, która całkowicie ignoruje zasady zdrowego żywienia. Dodatkowo małe porcje posiłków i niska kaloryczność niemal gwarantują uczucie głodu, a utracone kilogramy najczęściej wracają w postaci efektu jo-jo.

 

Tematy: dieta kopenhaska, dieta odchudzająca, porada dietetyka, nadwaga

Komentarze