Dieta kapuściana

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

To propozycja dla osób lubiących warzywa, a szczególnie kapustę. Jest ona podstawowym składnikiem diety kapuścianej i można jeść ją bez ograniczeń. Przeciwnicy tej metody odchudzającej zarzucają jej głównie monotonne jedzenie ubogie w białko i węglowodany.

Kapusta - główny składnik diety kapuścianej - może być spożywana bez ograniczeń
Kapusta - główny składnik diety kapuścianej - może być spożywana bez ograniczeń

Ile można schudnąć?

Autorzy diety kapuścianej podkreślają, że jest to prosty program żywieniowy pozwalający osiągnąć spektakularne efekty w krótkim czasie. W ciągu 7 dni można bowiem schudnąć aż 5-6 kg.

Jednak zdaniem dietetyków, na diecie kapuścianej tracimy nie tłuszcz, ale wodę z organizmu - kapusta bowiem ma właściwości moczopędne.

 

Podstawowe zasady

Dieta kapuściana trwa 7 dni i polega na spożywaniu określonego menu, którego głównym elementem jest zupa kapuściana, którą można jeść w dowolnej ilości, bez ograniczeń. Co ciekawe, w zaleceniach jest podkreślane, że im więcej zupy zjemy, tym więcej schudniemy. Jedząc dużo warzyw - czy to będących składnikami zupy, czy surowych dostarczamy organizmowi dużo błonnika, który reguluje pracę jelit, oczyszcza je i wspomaga proces utraty kilogramów.

Podczas diety należy pić dużo płynów (co najmniej 2 litry - wody mineralnej, herbaty lub niesłodzonych soków) i unikać alkoholu, słodzonych napojów, słodyczy, cukru, tłuszczu zwierzęcego, smażonych potraw oraz czerwonego mięsa. Produkty zbożowe, chude mleko i drób pojawiają się dopiero w ostatnich dniach diety, dlatego przeciwnicy zarzucają tej metodzie brak odpowiednich składników odżywczych. Autorzy diety kapuścianej uprzedzają, że trzeciego dnia mogą pojawić się przejściowe bóle głowy i pogorszenie nastroju, ale to mija i następnie poczujemy przypływ energii. Ważne jest również, aby po zakończeniu diety przez kilka tygodni ograniczać dziennie spożycie kalorii  najlepiej do 1800 kcal dla kobiet i 2000 kcal dla mężczyzn.

 

Jak zrobić zupę kapuścianą?

Składniki:

  • średniej wielkości główka kapusty,
  • 6 cebul, najlepiej ze szczypiorem,
  • 2 zielone papryki,
  • 6-12 świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów,
  • pęczek selera naciowego,
  • przyprawy: pieprz, pietruszka, curry, koper, oraz według uznania np bazylia, czosnek, estragon.

 

Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa i obrane ze skóry pomidory wrzucić do garnka i zalać gotowaną wodą. Gotować, aż jarzyny będą miękkie. Nie dodawać żadnego tłuszczu ani kostek rosołowych czy bulionu.

 

Tygodniowe menu

Dzień 1
W ciągu dnia jemy dowolną ilość zupy kapuścianej i owoce z wyjątkiem bananów.

Dzień 2
Należy jeść dowolną ilość zupy kapuścianej i gotowane lub surowe warzywa, za wyjątkiem roślin strączkowych (np. fasoli, groszku, grochu) i kukurydzy. Drugiego dnia w menu poza zupą powinny dominować warzywa zielone. Nie wolno jeść owoców. Na obiadokolację można zjeść dwa ziemianki ugotowane bez soli, ewentualne z dodatkiem masła.

Dzień 3
Dowolna ilość zupy kapuścianej, owoce i warzywa. Z menu należy jednak wykluczyć banany i ziemniaki.

Dzień 4
Dowolna ilość zupy kapuścianej oraz trzy banany. Dodatkowo czwartego dnia można wypić dowolną ilość odtłuszczonego mleka.

Dzień 5
Jemy zupę kapuścianą w dowolnej ilości oraz mięso - wołowinę pierś z kurczaka, indyka lub chudą rybę. W ciągu jednego dnia można zjeść od 250 do 500 g mięsa. Mięso powinno być gotowane lub upieczone bez tłuszczu. Ponadto piątego dnia trzeba zjeść 6 pomidorów.

Dzień 6
Zupa kapuściana w dowolnej ilości, warzywa - najlepiej zielone oraz wołowina, przy czym można ją zastąpić chudą rybą (dorsz, mintaj, morszczuk itp.), piersią z kurczaka lub indyka.

Dzień 7
Zupa kapuściana w dowolnej ilości, jarzyny, a także ugotowany ciemny ryż. Możemy pić soki warzywne i woda niegazowaną.

 

Co na to EKSPERT?

Dietetyk Justyna Ejsymont z Centrum Odchudzania i Edukacji Żywieniowej Corpus Delecti:

Dieta mało urozmaicona i zbyt monotonna. Dodatkowo trwa zbyt krótko aby spalić na niej dodatkowe kilogramy tłuszczu - spadek masy ciała spowodowany jest przede wszystkim odwodnieniem i utratą masy mięśniowej.

Tematy: odchudzanie, dieta odchudzająca, dieta kapuściana, porada dietetyka, nadwaga

Komentarze