Dieta Hay'a

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Zmniejszenie liczby kalorii i takie komponowanie posiłków, które odchudza – na tym polega sekret diety Hay'a, zwanej również dietą niełączenia. Przeciwnicy zarzucają tej metodzie brak jakichkolwiek podstaw naukowych rozłącznego komponowania posiłków, a zwolennicy chudną.

W diecie Hay'a dozwolone jest łączenie produktów z grupy białkowej (kurczak) z produktami z grupy neutralnej (brokuły)
W diecie Hay'a dozwolone jest łączenie produktów z grupy białkowej (kurczak) z produktami z grupy neutralnej (brokuły)

Dieta niełączenia (rozłączna) to pomysł amerykańskiego lekarza - Williama Howarda Hay'a, który odkrył, że niektóre produkty spożywcze jedzone razem wpływają na wzrost wagi, ale jedzone oddzielnie odchudzają. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest różny czas trawienia poszczególnych grup pokarmów.

 

Ile można schudnąć

W zależności od indywidualnych predyspozycji, przy restrykcyjnym przestrzeganiu zasad diety rozłącznej można zrzucić nawet 7 kg w dwa tygodnie.

 

Kluczowe pojęcia

Hay podzielił produkty na trzy grupy:

  • Grupa białkowa, do której zaliczamy warzywa strączkowe, jaja, mleko, jogurt, gotowane mięso i ryby, owoce (jabłka, morele, kiwi, czereśnie, wiśnie, winogrona, grejpfruty, gruszki, ananasy, porzeczki, truskawki, maliny, brzoskwinie, mandarynki, cytryny, suszone śliwki), majonez, sos vinaigrette.
  • Grupa węglowodanowa z produktami zbożowymi, (ziarna, chleb razowy, płatki owsiane), ziemniakami, karczochami, słodkimi owocami (figi, banany, gruszki słodkie i dojrzałe, winogrona, rodzynki), piwem.
  • Grupa neutralna, do której należą tłuszcze (oleje roślinne, masło, margaryna, oliwa z oliwek), śmietana (słodka i kwaśna), warzywa (oprócz ziemniaków, szparagi, fasolka szparagowa, buraki, cebula, szpinak, brukselka, kapusta, kalafior, por, dynia, cukinia, seler, bakłażan, pieczarki, sałata, ogórek, rzodkiewki, koperek, czosnek, czosnek, kiełki, dymka, cykoria), owoc awokado, otręby, miód, wędliny, surowe i wędzone na zimno mięso i ryby, zioła i orzechy.

 

Podstawowe zasady

Podstawową zasadą diety niełączenia jest spożywanie oddzielnie produktów z grupy białkowej i węglowodanowej - nie wolno w jednym posiłków łączyć ze sobą np. mięsa/ jogurtu czy majonezu z chlebem, płatkami czy ziemniakami. Można natomiast łączyć z produktami neutralnymi zarówno składniki z grupy białkowej, jak i węglowodanowej, czyli możemy zjeść chleb z masłem lub brokuł z majonezem. Ponadto główne dania powinny zawierać dużą ilość tzw. ekstraspalacza tłuszczu. Zdaniem Hay'a, takie właściwości ma przede wszystkim witamina C, magnez, żelazo, wapń, karnityna, jod i chrom. Najwięcej witaminy C zawierają owoce cytrusowe, kiwi, czarne porzeczki, natka pietruszki i papryka. Magnez znajdziemy w pełnoziarnistym chlebie, ziarnach, kiełkach, sałacie, zielonych warzywach, orzechach i owocach morza. Żelazo w dużych ilościach występuje w czerwonym mięsie, wątróbce, zielonych warzywach, pełnoziarnistym pieczywie i surowych morelach, zaś magnez w produktach mlecznych. Najlepszym źródłem karnityny jest mięso (baranina, jagnięcina, drób, szynka) oraz produkty mleczne, a chrom znajduje się w pełnoziarnistym pieczywie, ziemniakach, pieczarkach i czarnej herbacie.


Na diecie rozłącznej warto pamiętać o tym, aby wybierać tylko naturalne i pełnowartościowe produkty spożywcze (nieprzetworzone) i codziennie pić dużo płynów (ok. 2 litry wody, niesłodzonych herbat itp). Ponadto wg zaleceń Hay'a, jeden posiłek dziennie powinien składać się wyłącznie z warzyw oraz owoców, zaś w następnym mają dominować produkty węglowodanowe, a w kolejnym - bogate w białko. Owoce i mleko najlepiej spożywać między posiłkami, ponieważ źle się łączą ze wszystkimi grupami. Z jadłospisu należy wyeliminować kawę, mocną herbatę, alkohol, sól, cukier, napoje gazowane i czekoladę. Istotnym punktem diety rozłącznej jest ograniczenie dziennej liczby spożywanych kalorii - do 1200.

Co na to EKSPERT?

Dietetyk Justyna Ejsymont z Centrum Odchudzania i Edukacji Żywieniowej Corpus Delecti:

Dieta nie posiada żadnych podstaw naukowych. Wręcz przeciwnie - to właśnie dzięki łączeniu produktów z różnych grup dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych (tyczy się to w szczególności aminokwasów). Chudniemy z powodu zmniejszenia ilości kalorii, a nie z powodu "niełączenia".

 

Tematy: dieta odchudzająca, dieta Hay'a, dieta niełączenia, porada dietetyka, nadwaga

Komentarze