Dieta dobrana do grupy krwi

Ocena: 4.23/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Dla niektórych to absurd, inni dostrzegają zdrowotne korzyści płynące z dopasowania diety do swojej grupy krwi. Czy to prawda, że grupa krwi może decydować o samopoczuciu, podatności na choroby, wreszcie – o skuteczności stosowanych diet odchudzających? I jak jeść w zgodzie ze swoją grupą krwi?

Dopasowanie diety do grupy krwi sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
Dopasowanie diety do grupy krwi sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu.

Jak to możliwe, że grupa krwi wpływa na twoją formę i sprawność? Za wszystko mają być odpowiedzialne białka zwane lektynami - zawarte niemal we wszystkich pokarmach wchodzą w reakcje z krwią człowieka i, w zależności od jej grupy oraz rodzaju tych białek, szkodzą albo działają z korzyścią na komórki organizmu - dowodzą Peter J. D'Adamo i Catherine Whitney w książce pt. "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi". Chodzi zatem o to, aby spożywane wraz z pokarmem lektyny współgrały z określoną grupą krwi - wzmocni się wówczas odporność, ustąpią częste dolegliwości, poprawi się kondycja fizyczna.

Dieta dla grupy krwi O

Zdrowiu osób z grupą krwi 0 sprzyja spożywanie białka, ważne jednak, by było to białko wysokiej jakości - takie znajdziesz w chudym, nie zatrutym chemikaliami mięsie (wołowina, jagnięcina), drobiu, a zwłaszcza w rybach, szczególnie tych pochodzących z zimnych wód (makrela, śledź).  Innym, choć zdecydowanie drugorzędnym źródłem białka, powinny być dla ciebie orzechy i pestki, a także - w umiarkowanych ilościach - rośliny strączkowe.

Ogranicz spożycie niektórych warzyw, ponieważ mogą zakłócać pracę tarczycy (brukselka, gorczyca, kalafior) albo być powodem reakcji alergicznych (oliwki). Ostrożnie wybieraj też owoce - najlepsze będą te wywołujące zasadowe reakcje w przewodzie pokarmowym (śliwki, figi).

Niestety, istnieją też pokarmy całkowicie niewskazane dla osób z grupą krwi 0. Należą do nich przede wszystkim produkty pszeniczne (chleb, makarony) oraz nabiałowe. Pieczywo z dodatkiem pszenicy, a dokładniej - gluten zawarty w zarodkach pszenicy - może poważnie zaburzać metabolizm i przyczyniać się do przybierania na wadze. Podobnie działają produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, maślanka czy mleko, które powodują nadwagę, nadmierne uczucie zmęczenia, a nawet stany zapalne organizmu.

Co wybierać: jagnięcina, wołowina, dorsz, halibut, łosoś, makrela, śledź, mleko sojowe, orzechy włoskie, chleb esseński, chleb Ezekiela, brokuły, szpinak, czerwona papryka, pietruszka, sok ananasowy, śliwki.

Czego unikać: wieprzowina, bekon, sum, mleko, jogurty, kefiry, soczewica, wszystkie produkty pszeniczne, bakłażan, brukselka, oliwki, pieczarki, słodzone soki owocowe, jeżyny, truskawki, coca-cola, kawa.

Dieta dla grupy krwi A

Jeśli twoja grupa krwi to A, powinnaś zostać… wegetarianką. Zakazane są dla ciebie produkty z mięsa przetworzonego (szynka, parówki) oraz mięsa tłuste - powodem jest brak odpowiednich enzymów i niski poziom kwasów żołądkowych potrzebnych do trawienia białka zwierzęcego. Dobrym źródłem białka są za to ryby, zwłaszcza gotowane lub pieczone, a także rośliny strączkowe - postaw przede wszystkim na fasolę sojową, która obniża ryzyko rozwinięcia się nowotworu.

Zapomnij też o produktach z pełnego mleka, a więc serze białym, szwajcarskim, camembert, brie, maśle, maślance, ponieważ twój organizm wytwarza przeciwciała przeciwko cukrom prostym zawartym w mleku.

Bez obaw możesz za to jeść produkty zbożowe, z mąki kukurydzianej i sojowej, ale z wyłączeniem pszenicy, która może sprzyjać nadwadze i otyłości.

Ważne miejsce w twojej codziennej diecie powinny zajmować warzywa, które dostarczą ci cennych minerałów i antyutleniaczy oraz wzmocnią odporność. Niewiele jest wśród nich takich, które mogą ci zaszkodzić, zrezygnuj jedynie z papryki, ziemniaków i pomidorów. Często sięgaj również po owoce, szczególnie te o właściwościach zasadowych (śliwki, jagody), unikaj zaś owoców tropikalnych (mango, papaja).

Co wybierać: łosoś, makrela, pstrąg, ślimaki, mleko sojowe, kefir, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, soja, fasola zielona, groszek, amarant, gryka, chleb esseński, chleb Ezekiela, wafle ryżowe, chleb pełno pszeniczny, brokuły, cebula, szpinak, marchew, cykoria, chrzan, por, czosnek, sałata rzymska, ananas, śliwki, grejpfruty, cytryna, czerwone wino.

Czego unikać: mięso, ryby wędzone, mleko, sery, masło, orzechy nerkowca, ciecierzyca, kiełki pszenicy, otręby pszenne, bakłażan, oliwki, pieczarki, papryka, pomidory, banany, pomarańcze, melony, coca-cola, piwo.

Dieta dla grupy krwi B

Dla ciebie doskonałym źródłem białka będzie zarówno mięso (jagnięcina, dziczyzna), jak i ryby (halibut, flądra). W przeciwieństwie do osób z pozostałymi grupami krwi możesz też bez ograniczeń cieszyć się produktami nabiałowymi, które poprawią twoją przemianę materii.

Uważaj natomiast na orzechy, pestki oraz rośliny strączkowe, gdyż mogą one zaburzać produkcję insuliny w twoim organizmie. Ostrożnie i z umiarem jedz też produkty zbożowe, które spowalniają metabolizm, sprzyjają tyciu i zatrzymywaniu wody w organizmie, zakłócają pracę układu krwionośnego.

Zwróć uwagę, by na twoim stole jak najczęściej gościły warzywa, głównie zielone warzywa liściaste, które są m.in. doskonałym źródłem magnezu, oraz ziemniaki. Szerokim łukiem omijaj natomiast pomidory, kukurydzę i oliwki. Zbędne kilogramy z kolei pomogą ci zrzucić owoce - także te kwaśne.

Co wybierać: jagnięcina, dziczyzna, baranina, flądra, halibut, dorsz, łosoś, makrela, nabiał, orkisz, otręby owsiane, chleb esseński, chleb Ezekiela, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie, bakłażan, brokuły, buraki, [papryka, marchew, kalafior, ananas, winogrona, śliwki.

Czego unikać: kurczak, szynka, wieprzowina, skorupiaki, większość orzechów, fasola, ciecierzyca, otręby pszenne, płatki kukurydziane, amarant, jęczmień, gryka, żyto, pomidory, oliwki, kukurydza, granat, rabarbar, coca-cola.

Dieta dla grupy krwi AB

Niski poziom kwasów żołądkowych sprawia, że - podobnie jak osoby z grupą krwi A - powinnaś unikać mięs wędzonych, konserwowanych, a także wołowiny i kurczaków, wybierać zaś baraninę, królika i jagnięcinę. Idealnym dla ciebie źródłem zarówno białka, jak i kwasów omega są ryby (łosoś, pstrąg, sardynki), często sięgaj też po nabiał - wskazane są zwłaszcza produkty skwaśniałe (kefir, jogurt) i jaja.

Orzechy i pestki jedz, ale tylko w ograniczonych ilościach, gdyż spowodowane nimi zahamowanie wytwarzania insuliny może niekorzystnie odbić się na twoim zdrowiu.

Wyjątkowo dobrze będziesz także reagować na produkty zbożowe, w tym również pszeniczne, o ile nie cierpisz na nadwagę lub otyłość.

Co najmniej kilka razy w ciągu dnia sięgaj po warzywo, najlepiej brokuła, por, seler lub pietruszkę. Trzymaj się zaś z dala od pomidorów i owoców tropikalnych (mango).

Co wybierać: baranina, jagnięcina, indyk, tuńczyk, dorsz, łosoś, makrela, kefir, jogurt, jaja, sery, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, soczewica, amarant, otręby owsiane, żyto, chleb esseński, chleb Ezekiela, pieczywo chrupkie, ryż dziki, ryż brązowy, brokuły, kalafior, pietruszka, buraki, por, seler, jagody, winogrona, śliwki, figi, grejpfrut, kawa.

Czego unikać: cielęcina, dziczyzna, kurczak, wieprzowina, wołowina, halibut, skorupiaki, masło, mąka kukurydziana, gryka, kukurydza, papryka, rzodkiewka, banany, gruszki, pomarańcze, coca-cola, napoje gazowane.

Tematy: dieta, nadwaga, ryby, mięso, nabiał, otyłość, białko, dieta a grupa krwi

Komentarze