Dieta Atkinsa

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Twórcą diety Atkinsa jest amerykański kardiolog. I mimo że stworzył ją lekarz, jest obiektem ataków specjalistów do spraw żywienia. Dieta Atkinsa polega bowiem – w dużym skrócie – na spożywaniu głównie tłuszczy kosztem węglowodanów.

W I fazie diety można jeść wszystkie gatunki mięsa
W I fazie diety można jeść wszystkie gatunki mięsa

To jedna z popularniejszych diet na świecie. Po tym, jak w 1972 roku ukazała się książka "Dr. Atkins' Diet Revolution", przez 158 tygodni znajdowała się ona na liście bestsellerów "New York Timesa", a kupiło ją ponad 10 milionów Amerykanów.

Robert Atkins zauważył, że nadwaga bierze się z jedzenia nadmiernej ilości węglowodanów. Organizm ludzki w pierwszej kolejności spala cukry i jeśli będziemy jeść je w minimalnej ilości i jednocześnie spożywać głównie białka i tłuszcze, sięgnie on po zapasy zmagazynowane w tkance tłuszczowej. Zdaniem Atkinsa, receptą na chudnięcie jest kwasica ketonowa, czyli proces podczas którego organizm spala tłuszcz zamiast glukozy. Podczas kwasicy ketonowej energia pozyskiwana jest z ketonów, czyli cząsteczek węgla powstających podczas rozpadu komórek tłuszczowych, a nie bezpośrednio z węgli dostarczanych organizmowi wraz z pożywieniem. Dodatkową zaletą kwasicy ketonowej jest zmniejszony apetyt. Jednak długo utrzymywana kwasica może - w skrajnych przypadkach - zagrażać zdrowiu, a nawet życiu.

Głównym zarzutem wobec diety Atkinsa jest zależność między ilością tłustych potraw, a wzrostem cholesterolu. Autor diety podkreśla jednak, że w momencie uzyskania prawidłowej wagi sytuacja związana z gospodarką tłuszczową w organizmie szybko się stabilizuje.

 

Ile można schudnąć?

Autor diety obiecuje, że tygodniowo można zrzucić ok. 2 kg - w zależności od nadwagi i wcześniejszych doświadczeń związanych z odchudzaniem. Przez pierwsze dwa tygodnie można schudnąć nawet 7 kg.

 

Zasady diety

Na diecie Atkinsa należy spożywać 3 większe posiłki i 2 przekąski dziennie. Z menu należy wyeliminować węglowodany na rzecz tłuszczy i białka. Ponadto autor metody zaleca picie dużej ilości wody niegazowanej (2 litry dziennie) i ograniczenie spożycia kawy i herbaty.

 

Etapy odchudzania

Dieta Atkinsa składa się z trzech faz:

Faza I - przygotowawcza

Przez pierwsze dwa tygodnie diety Atkinsa mają na celu przestawienie organizmu ze spalania węglowodanów na spalanie tłuszczy i białka. Autor metody zaleca osobom odchudzającym ograniczenie ilości węglowodanów do 20 gram dziennie.

Przez 14 dni można jeść głównie:

  • produkty bogate w białko - wszystkie gatunki mięsa, jajka, owoce morza
  • produkty bogate w tłuszcze - oliwę z oliwek, olej roślinny, masło, majonez, sery pleśniowe
  • warzywa zawierające małą ilość węglowodanów (głównie warzywa liściaste)
  • inne produkty, takie jak oliwki (dziennie 10-20 sztuk), bita śmietana (bez cukru), sok z cytryny (max 3 łyżki dziennie)

Z diety należy wykluczyć:

  • owoce
  • cukier
  • produkty mączne (pieczywo, makarony, kasze itp.)
  • warzywa zawierające dużo węglowodanów (ziemniaki, kukurydza, warzywa strąkowe)
  • chudy nabiał,
  • orzechy

 

II faza - dalsze chudnięcie

Drugi etap stosujemy aż do uzyskania pożądanej wagi lub gdy zostanie nam do celu parę kilogramów. II faza polega na uzupełnieniu ilości węglowodanów o dodatkowe 5 g tygodniowo, maksymalna dzienna dawka powinna wynosić od ok. 30-50 g. Jeśli w trakcie drugiej fazy waga zatrzyma się w miejscu, należy z powrotem ograniczyć liczbę węglowodanów.

5 g węglowodanów zawierają np.

  • pół awokado
  • szklanka gotowanego kalafiora
  • 5 g słonecznika
  • pół szklanki serka wiejskiego.

 

III faza - utrzymanie wagi

Trzeci etap polega na dalszym zwiększeniu liczby węglowodanów - ok. 10 g tygodniowo. Podobnie jak podczas drugiej fazy, w przypadku zatrzymania chudnięcia, należy je albo wyeliminować, albo wprowadzać w wolniejszym tempie. Według autora metody, na tej fazie można schudnąć jeszcze po ok. pół kilograma tygodniowo. 10 gram węglowodanów możesz przyswoić dzięki owocom: kiwi, 12 czereśniach lub 12 winogronach, brzoskwini, połówce grapefruita, śliwce, 1/3 banana lub połowie szklanki orzechów/migdałów. Maksymalna dzienna dawka powinna wynosić od ok. 30-90 g węglowodanów, w zależności od tego, kiedy przestaniemy chudnąć. Należy przyjmować tyle węglowodanów, aby nie przybierać na wadze.

Uwaga - zanim zdecydujesz się na odchudzanie wg diety Atkinsa, skonsultuj się ze swoim lekarzem, a przede wszystkim zbadaj poziom cholesterolu we krwi. Ta metoda nie może być stosowana przez osoby chore.

 

Co na to EKSPERT?

Mgr inż. Karolina Kozela, Centrum Żywienia i Terapii Nadwagi:

Dieta Atkinsa zaprzecza wszelkim racjonalnym modelom żywienia. Niedopuszczalne jest, aby spożywać mniej niż 100g węglowodanów dziennie. Tymczasem w diecie zalecane jest jedynie 20g. Utrzymująca się kwasica metaboliczna jest bardzo niebezpieczna dla organizmu a wysoki udział tłuszczy nasyconych zaburza gospodarkę lipidową i przyczynia się do powstania choroby wieńcowej. Ponadto przestawienie się na stan ketozy może zająć niektórym nawet pół roku.

Tematy: dieta odchudzająca, dieta Atkinsa, porada dietetyka, zdrowy styl życia, nadwaga

Komentarze