7 sposobów na płaski brzuch

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Marzysz o płaskim, jędrnym brzuchu i nienagannej, ponętnej sylwetce? Chcesz pozbyć się nieestetycznej oponki i frustrujących fałdek? Poznaj 7 prostych zasad odżywiania, które pomogą ci uzyskać upragniony płaski brzuch!

Zapomnij o głodówce, staraj się jeść regularne posiłki.
Zapomnij o głodówce, staraj się jeść regularne posiłki.

Znajomość podstawowych zasad zdrowego odżywiania i stosowanie się do założeń odpowiednio dobranej diety pozwoli ci wymodelować talię oraz pozbyć się nadmiaru tłuszczu gromadzącego się na brzuchu. Jeśli zależy ci na spektakularnych efektach, dietę połącz z codzienną gimnastyką, która wzmocni mięśnie brzucha. Cierpliwość, wytrwałość i pozytywne nastawienie na pewno szybko przyniosą rezultaty - już wkrótce będziesz cieszyć się smukłą figurą i płaskim brzuchem!

1.      Dodawaj siemię lniane i płatki owsiane do każdego posiłku

Siemię lniane i płatki owsiane to niezwykle bogate w błonnik produkty, które nie dość, że usprawnią twoją przemianę materii, to jeszcze zapewnią ci uczucie sytości i powstrzymają od podjadania. Zmielone i namoczone w wodzie siemię możesz dodawać  niemal do każdej potrawy, jedz także musli z dodatkiem płatków owsianych, posypuj nimi sałatki.

 

Jak wzbogacić dietę w błonnik? Radzi dietetyk Ewa Ceborska:

 

 

2.      Codziennie zjadaj jogurt, chudy nabiał

Jogurty zawierają sporo wapnia, a także żywe kultury bakterii probiotycznych, dzięki czemu unikniesz wzdęć i zaparć, przyspieszysz spalanie tłuszczu. Chudy twaróg zaspokoi głód i dostarczy ci dużo wartościowego białka potrzebnego do budowy mięśni.

3.      Pokochaj warzywa

Świeże warzywa to podstawa większości diet odchudzających, także tej na płaski brzuch. Niskokaloryczne, a zarazem obfitujące w drogocenne składniki odżywcze i witaminy warzywa, powinny się znaleźć na twoim stole przynajmniej 3 razy dziennie. Gotowane warzywa są szybko trawione, usprawniają przemianę materii, a duże ilości błonnika w nich zawarte dadzą ci przyjemne uczucie sytości. Czy wiesz, że 100 g sałaty to zaledwie 15 kalorii?

4.      Postaw na niskokaloryczne przekąski

Jeżeli nie możesz się powstrzymać od podjadania między posiłkami, wybieraj zdrowe, odżywcze produkty. Mogą to być np. suszone owoce (morele, banany), ale również orzechy (ostrożnie z ilością - są dość kaloryczne, ale, co ważne, pomagają walczyć ze stresem), soki warzywne, surowa marchewka. Koniecznie zjadaj codziennie jedno jabłko - zawarte w nim pektyny sprawnie usuwają produkty przemiany materii z jelit.

5.      Jedz regularnie, zapomnij o głodówce

Idealnie byłoby, gdybyś zjadała dziennie 3 posiłki oraz 3 niewielkie, zdrowe przekąski. Ważne, by odstęp między nimi wynosił co najmniej 2,5-3 godziny. W ten sposób nie dopuścisz do grożących przejedzeniem napadów głodu, a jednocześnie sprawisz, że twój organizm będzie trawił w odpowiednim tempie. Głodówka to największy błąd popełniany przez osoby, które chcą schudnąć szybko i łatwo. Nagły, drastyczny spadek liczby dostarczanych kalorii powoduje, że przemiana materii zwalnia, gorzej trawisz, a tłuszcz odkłada się w większych ilościach. Masz wrażenie, że chudniesz, bo tracisz wodę, w rzeczywistości jednak szybko nadrabiasz stracone kilogramy za sprawą efektu jo-jo.

6.      Pamiętaj o ziołach

Często lekceważymy ich znaczenie, a dobrze dobrane zioła potrafią być bardzo pomocne w odchudzaniu. Pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, a więc ułatwiają i przyspieszają trawienie, przyniosą ci też ulgę, jeśli cierpisz na wzdęcia. Zioła dodawaj do przyrządzanych samodzielnie potraw - najlepszy będzie majeranek, kminek, bazylia - albo pij napary z mięty, lipy bądź rumianku.

7.      Uważaj na zakazane produkty

Perfekcyjna figura wymaga wyrzeczeń. Aby skutecznie pozbyć się wystającego brzuszka, musisz całkowicie zrezygnować z niezdrowych, szkodliwych produktów. Przede wszystkim zwróć uwagę na jakość składników i sposób przyrządzania pokarmów, zapomnij o fast-foodach, bo zwykle aż ociekają tłuszczem, a wielokrotnie używany do smażenia tłuszcz ma działanie rakotwórcze. Unikaj alkoholu, którego spożycie powoduje wzrost poziomu hormonu stresu, przez co więcej tłuszczu odkłada się na brzuchu, a także kalorycznych słodyczy; nie przesadzaj z soleniem posiłków, ponieważ sól zatrzymuje wodę w organizmie i może być przyczyną obrzęków.

Tematy: dieta, odchudzanie, brzuch, regularne posiłki, zioła

Komentarze