Lekkie i zdrowe wielkanocne śniadanie dla całej rodziny

Ocena: 4.73/5 Głosów: 2
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Przepisy na smaczne (ale mniej kaloryczne niż tradycyjne) świąteczne potrawy. Odpowiednie także dla ciężarnych, kobiet karmiących i małych dzieci.

Cukier w potrawach wielkanocnych zastąp zdrowszymi zamiennikami – stewią i ksylitolem. Fot. Shutterstock.com
Cukier w potrawach wielkanocnych zastąp zdrowszymi zamiennikami – stewią i ksylitolem.

Logo Kompas

Oczywiście nie namawiamy kobiet w ciąży czy małych dzieci na odchudzanie, ale od dawna doskonale wiadomo, że ciężarne nie muszą "jeść za dwoje", a nadwaga i otyłość mogą niekorzystnie wpłynąć na nienarodzone jeszcze dziecko, więc jeśli da się trochę obniżyć kaloryczność posiłków, warto z tego skorzystać. Zwłaszcza, że Wielkanoc to czas, kiedy jemy zwykle dużo, tłusto i często. W przypadku małych dzieci też warto kontrolować spożycie cukru. W poniższych przepisach jest on zastąpiony zdrowszymi, naturalnymi zamiennikami - stewią i ksylitolem, który dodatkowo ma działanie przeciwpróchnicze.

Poznaj nowe zasady karmienia niemowląt


Dietetyczna wielkanocna sałatka

Składniki

½ podgotowanego selera,

1 por (biała część),

5 łyżek kukurydzy z puszki,

100 g chudej szynki z kurczaka,

2 jaja gotowane, 

3 plastry świeżego ananasa,

1 szklanka niskokalorycznego jogurtu naturalnego,

2 łyżki łagodnej musztardy,

świeżo mielony pieprz i ulubione zioła do smaku np. szczypiorek, pietruszka lub bazylia

 

Przygotowanie

  1. Jogurt wymieszaj z musztardą, dopraw pieprzem i przyprawami.
  2. Podgotowany seler pokrój w paski i połóż na dnie miski (będzie stanowił dolną warstwę sałatki). Pokrój plastry ananasa i połóż na selerze. Na to wyłóż pokrojoną w kostkę szynkę i polej całość przygotowanym wcześniej sosem. Następnie wyłóż kukurydzę oraz pokrojone w kostkę jaja na twardo.
  3. Całość posyp pokrojonym drobno porem i polej resztą sosu. Udekoruj świeżymi ziołami

 

Pasztet z soczewicy (alternatywa dla pasztetu z mięsa)

Składniki

1 szklanka czerwonej soczewicy (sucha jest lepsza od tej w puszce; jeśli kupisz w połówkach - ugotuje się szybciej),

2 szklanki wody,

2 listki laurowe,

1/4 szklanki oliwy,

2 średnie marchewki, obrane i starte na tarce,

1 cebula, pokrojona w kosteczkę,

1 jajko,

3 łyżki posiekanej natki pietruszki,

½ szklanki płatków owsianych,

½ szklanki nasion słonecznika,

1 łyżka słodkiej papryki,

½ łyżeczki mielonej kolendry,

4-5 kulek ziela angielskiego,

sól (najlepiej potasowa, bo zawiera mniej sodu),

½ łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu

 

Przygotowanie

  1. Ugotuj soczewicę w wodzie w stosunku 2:1 z listkiem laurowym i zielem angielskim. Nie mieszaj w trakcie gotowania!
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż warzywa.
  3. Słonecznik zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Odlej wodę.
  4. Kiedy soczewica się ugotuje, wyjmij ją i odstaw, żeby przestygła (jeśli zostało trochę wody, odparuj ją, intensywnie mieszając). Dodaj do niej podsmażone warzywa, przyprawy, słonecznik i płatki owsiane. Dopraw, wbij jajko i wymieszaj całość.
  5. Przełóż masę do wysmarowanej masłem i otrębami lub wyłożonej papierem podłużnej formy. Włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz mniej więcej godzinę - aż boki pasztetu będą odstawać od foremki.
  6. Pokrój dopiero kiedy ostygnie!

Czytaj też: Wielkanocne menu dla niemowlaka

 

Lekka, kolorowa sałatka wielkanocna z jajkiem i prażonym słonecznikiem

Składniki

2 jaja ugotowane na twardo,

4 liście sałaty np. rzymskiej,

1 średnia marchew,

½ pęczka rzodkiewek,

½ szklanki opłukanego groszku zielonego mrożonego lub z puszki

1 łyżka prażonego słonecznika,

1 małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu naturalnego,

pieprz i sok z cytryny (do smaku),

ulubione zioła do smaku (szczypiorek, pietruszka, bazylia)

 

Przygotowanie

  1. Jajka pokrój na osiem części a liście sałaty porwij na małe kawałki. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki, a marchew w paski. Jogurt wymieszaj z przyprawami i ziołami, a rzodkiewkę z marchewką i groszkiem. Potem wyłóż wszystko na liście sałaty. Dodaj jajka i polej całość sosem.
  2. Gotową sałatkę posyp uprażonym na suchej patelni słonecznikiem.

By zwiększyć zawartość korzystnych kwasów omega i przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, warto dodać łyżkę oleju lnianego.

 

Galaretka drobiowa

Składniki

150g piersi kurczaka,

2 marchewki,

1 pietruszka,

5 łyżek zielonego groszku (lepszy mrożony niż ten z puszki)

1 łyżka żelatyny, 

1 cytryna

pieprz do smaku

 

Przygotowanie

  1. Obierz pietruszkę i marchew, opłucz mięso i ugotuj z tego rosół (dopraw do smaku). Wyjmij mięso, ostudź i drobno pokrój.
  2. Żelatynę starannie wymieszaj z zimnym rosołem, a gdy napęcznieje, podgrzej. Doprowadź do wrzenia, ale dalej nie gotuj.
  3. Pokrój w drobną kostkę marchewkę i włóż do foremek razem z groszkiem oraz pokrojonym mięsem z kurczaka. Zalej galaretką i schłodź w lodówce. Ozdób plasterkami cytryny.

 

Majonez bez jaj

 

Jeśli nie wyobrażasz sobie potraw wielkanocnych bez majonezu, ale ktoś z domowników ma alergię na jajka, albo jest weganinem, wypróbuj ten przepis.

 

Składniki

2 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach (ten sposób gotowania ich jest zdrowszy),

1/3 szklanki mleka sojowego, zwykłego 2 proc. lub wody,

1/4 szklanki oleju rzepakowego,

1/3 łyżeczki soli niskosodowej lub potasowej

3 łyżki soku z cytryny

Przyprawy: pieprz ziołowy, sproszkowana cebula

 

Przygotowanie

Ugotowane i obrane ze skórki ziemniaki (jeszcze ciepłe) zmiksuj w blenderze z resztą składników na gładką masę. Jeżeli majonez jest za gęsty - dodaj trochę mleka i/lub oleju. Po zmiksowaniu przelej do naczynia i schłodź w lodówce.

Sprawdź, 4 zasady wielkanocnej diety

Tematy: przepisy, Wielkanoc 2015, śniadanie wielkanocne

Komentarze