Tradycyjne potrawy wigilijne

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Przepisy na barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, makowiec oraz wigilijne śledzie. Wszystkie potrawy zostały (wielokrotnie) wypróbowane przez redakcję.

Barszcz czerwony to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw wigilijnych. Fot. Shutterstock
Barszcz czerwony to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw wigilijnych.

Oto wielka wigilijna piątka, czyli tradycyjne dania podawane w Polsce na Wigilię. Niektóre w nowej odsłonie. Smacznego :)

1. Barszcz czerwony

Składniki na barszcz

  • Włoszczyzna
  • 10 -12 dkg grzybków suszonych
  • 8 suszonych śliwek
  • sok z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 kg buraków
  • pieprz, sól, cukier, majeranek

Wykonanie

Gotujemy wywar z włoszczyzny i, moczonych wcześniej przez 3 godziny, grzybków i śliwek. Przygotowujemy w sokowirówce sok z buraków i łączymy go z przecedzonym wywarem. Dodajemy parę paseczków grzybków i śliwek. Przyprawiamy do smaku czosnkiem roztartym z solą, sokiem z cytryny, majerankiem, pieprzem i cukrem. Przed podaniem podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. 

2. Zupa grzybowa

Składniki na grzybową zupę

  • Włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 15 dkg suszonych grzybów
  • 1/2 szklanki śmietany
  • pieprz, sól
  • koperek i zielona pietruszka do posypania

Wykonanie

Ugotować wywar z włoszczyzny i grzybów. Przecedzić, przyprawić pieprzem i solą.

Dodać kilka pokrojonych w paseczki grzybów. Rozlać do bulionówek. Położyć na środek kleks śmietany. Posypać koperkiem i zieloną pietruszką.

 

3. Pierogi za kapustą i grzybami

Składniki na ciasto na pierogi 
 

  • 60 dkg mąki 
  • 2 żółtka
  • 1/2 litra ciepłej wody
  • Sól

Składniki na farsz ze świeżej i kiszonej kapusty

  • 40 dkg świeżej kapusty
  • 40 dkg kiszonej kapusty
  • 15 dkg suszonych grzybków
  • 25 dkg cebuli
  • sól, pieprz.

Wykonanie ciasta na pierogi

Przesiewamy mąkę. W ciepłej wodzie rozmącamy 2 żółtka, wlewamy je do mąki i zagniatamy lekkie ciasto. Przykrywamy miseczką i odstawiamy na 20 min.

Wykonanie farszu do pierogów

Moczone wcześniej przez 3 godziny grzybki gotujemy. Potem wrzącym wywarem z grzybów zalewamy kapustę (świeżą w jednym garnku, kiszoną w drugim, bo każda ma inny czas gotowania) i gotujemy do miękkości.

Siekamy drobno cebulkę i smażymy ją na oleju.

Do miski wrzucamy jedną i drugą kapustę, dodajemy uduszoną cebulę i drobno posiekane grzyby. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Farsz powinien być gęsty. Jeśli jest za rzadki, odparowujemy.

Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego szklanką krążki i nakładamy na nie ostudzony farsz. Składamy na pół i zlepiamy.

Gotujemy je 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

4. Makowiec

Składniki na masę makową

  • 50 dkg maku
  • 1 l mleka
  • 15 dkg masła
  • 25 dkg cukru pudru
  • 1 szklanki miodu
  • 4 jajka
  • 30 dkg bakalii (rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, skórka pomarańczowa, 5 sztuk kandyzowanych śliwek)

Składniki na ciasto na makowiec

  • 75 dkg mąki tortowej
  • 8 dkg drożdży
  • 12 dkg cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka gęstej śmietany 36%
  • 30 dkg masła
  • 5 żółtek
  • skórka z otartej cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie

Najpierw przygotowujemy masę makową.

Mak myjemy, odcedzamy i wrzucamy do wrzącego mleko. Gotujemy 30 min, ciągle mieszając. Odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce do mięsa. W garnku rozgrzewamy masło z miodem dodajemy bakalie i utarty mak. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem na pulchną masę i dodajemy do maku. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy makowej.

Przygotowanie ciasta

W małej miseczce rozkruszone drożdże przesypujemy łyżką cukru i zostawiamy aż się rozpuszczą. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, żółtka i pozostały cukru i cukier waniliowy siekamy nożem. Wlewamy śmietanę i drożdże, cytrynę szybko zagniatając ciasto.

Na rozwałkowane ciasto nanosimy letnią masę makową. Zwijamy i ostrożnie przenosimy ciasto do podłużnych form wysmarowanych masłem. Zostawiamy w cieple do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około godziny w temp.180 st. C. Po upieczeniu możemy dekorować lukrem lub cukrem pudrem.

5. Śledzie wigilijne

Składniki 

  • 30 dkg wymoczonych filetów śledziowych
  • 3 korniszony
  • kilka grzybków marynowanych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki gęstej  śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku

Wykonanie sałatki śledziowej

Śledzie kroimy, dodajemy posiekane jajka, cebulę dymkę, czosnek, ogórki i grzybki.

Dodajemy śmietanę i majonez. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem.

Tematy: Boże Narodzenie, wigilia, potrawy wigilijne, przepisy

Komentarze