Lekkie wielkanocne zupy i desery

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Przepisy na biały barszcz, żurek na domowym zakwasie i trzy ciasta, od których nie przytyjesz

Jeśli masz nietolerancję laktozy, zamiast mleka do babki wielkanocnej użyj jogurtu naturalnego, mleka sojowego lub ryżowego. Fot. Shutterstock.com
Jeśli masz nietolerancję laktozy, zamiast mleka do babki wielkanocnej użyj jogurtu naturalnego, mleka sojowego lub ryżowego.

"Przy stole wielkanocnym zasiądą: kobieta w ciąży, matka karmiąca, maluch, który niedawno skończył rok, starszak i kilka osób na diecie. Jakie dania przygotować, by każdy był zadowolony?" - Jeśli takie zadanie przygotowało dla ciebie w tym roku życie, skorzystaj z naszych podpowiedzi. Poniżej pomysły na zupy i desery, a tutaj znajdziesz przepisy na sałatki, pasztet z soczewicy i galaretkę drobiową.

Logo Kompas

Lekki biały barszcz

Może go zjeść już roczne dziecko

 

Składniki

200 g kiełbasy drobiowej

3 marchewki

1 pietruszka (korzeń) 

1 seler

1 cebula

100 g białego sera

1 jogurt naturalny

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego,

1 pęczek zielonej pietruszki

koperek (do posypania)

Sól i pieprz (do smaku)

 

Przygotowanie
1. Do garnka wlej 2 litry wody, wrzuć kiełbasę i obrane warzywa. Gotuj przynajmniej przez 30 minut na małym ogniu.

2. Zamiast śmietany do zabielenia barszczu możesz użyć jogurtu naturalnego (wymieszaj go w osobnym naczyniu z niewielką ilością ostudzonego barszczu).

3. Posyp świeżym koperkiem i posiekaną natką pietruszki. Wlej na talerze i dodaj do każdej porcji kilka kostek pokrojonego białego sera.

 

Lekki żurek

Dla mamy, która chce wrócić do formy i starszych dzieci

Jeśli jesteś gotowa sama przygotować zakwas (nie jest to trudne, tylko trzeba się odpowiednio wcześnie za to zabrać), skorzystaj z przepisu poniżej. Jeśli chcesz kupić gotowy, przejdź do punktu "składniki na żur".

 

Składniki na zakwas

100g mąki żytniej razowej typ 2000

500 ml ciepłej przegotowanej wody

Przyprawy (opcjonalnie)

2 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

 

Przygotowanie zakwasu

  1. Do słoika (wcześniej wyparzonego) wsyp mąkę, zalej ciepłą przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy.
  2. Zostaw żur na 3 dni w temperaturze pokojowej, odczekaj aż mąka opadnie, wymieszaj i potem mieszaj raz dziennie. Najlepszy jest po 5-6 dniach. Później możesz go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 

Składniki na żur

0,5 l zakwasu

2,5 l bulionu warzywnego

250 g kiełbasy z piersi kurczaka

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki chrzanu

2 łyżeczki majeranku

 

Przygotowanie

  1. Do bulionu dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek. Gotuj wszystko pół godziny.

  2. Odcedź i zacznij wlewać stopniowo zakwas (najpierw szklankę, a potem dolewaj po troszeczku, sprawdzając, czy żurek jest już wystarczająco kwaśny).

  3. Dopraw do smaku chrzanem, pieprzem i majerankiem.

Sprawdź,  4 zasady wielkanocnej diety

 

"Odchudzona" tradycyjna babka wielkanocna

 

Składniki

200 g mąki pszennej

5 łyżek niskokalorycznego jogurtu naturalnego (do 3 g tłuszczu na 100 g)

3 łyżki niskokalorycznego mleka

2 jaja

3 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki ksylitolu lub stewii (zdrowsze i mniej kaloryczne naturalne zamienniki cukru)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 olejek wanilinowy

 

Przygotowanie

  1. Umyj jajka, wbij do miski i zmiksuj.

  2. Wsypuj stopniowo ksylitol lub stewię, ciągle miksując.

  3. Dodaj mąkę, jogurt, mleko i olej - wymieszaj wszystko na gładką masę. Następnie wsyp proszek do pieczenia i wlej aromat. Znów dokładnie wymieszaj.

  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wlej masę do foremki na babkę i piecz ok. 50 minut (możesz patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest już suche, jeśli będzie mokre - zostaw je jeszcze na kilka minut).

Uwaga! Jeśli masz nietolerancję laktozy, zamiast mleka, dodaj dodatkowe 2 łyżki jogurtu naturalnego (większość osób cierpiących na nietolerancję laktozy może go jeść) albo użyj mleka sojowego lub ryżowego.

Czytaj też: Święta na talerzu

 

Sernik na chudym twarogu dla całej rodziny  

Składniki

Spód

80g ksylitolu lub stewii

250g mąki pełnoziarnistej

1 jajo

½ kostki masło

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ olejku wanilinowego

Masa serowa

1 kg chudego sera,

½ szklanki ksylitolu lub stewii

1 jajo

1 budyń śmietankowy bez cukru (jeśli chcesz mieć gęstszą masę weź 2 opakowania)

½ szklanki oleju rzepakowego

 

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania spodu zagnieć i powstałą masą wyłóż dużą blachę.

  2. Jajo utrzyj z ksylitolem lub stewią, dodaj olej, ser i budyń w proszku, a potem wszystko wymieszaj.

  3. Wylej na blachę, na którą wcześniej wyłożyłaś masę (spód sernika).

  4. Nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz wszystko 35-40 min.

 

Babka drożdżowa polecana zwłaszcza kobietom karmiącym (drożdże wspomagają laktację)

 

Składniki

250 g mąki tortowej

2 łyżki oleju rzepakowego

25 g świeżych drożdży

½ szklanki mleka (do 2 proc.)

1 jajo

1 żółtko

1 łyżeczka cukru (na rozczyn)

2 łyżki ksylitolu lub stewii

4 łyżki rodzynek lub prażonych nasion słonecznika

½ aromatu wanilinowego

 

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj rozczyn z podgrzanego mleka (nie może być gorące), cukru, łyżki mąki oraz drożdży: pokrusz drożdże, zasyp cukrem i rozetrzyj, potem dodaj mąkę, zalej mlekiem i wymieszaj. Zostaw do wyrośnięcia na 15 minut (najlepiej przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu).

  2. Do naczynia z rozczynem dodaj jajko i żółtko. Całość zmiksuj, dodaj resztę mąki, ksylitol lub stewię i wyrabiaj ręcznie na gładką masę. Następnie dodaj olej i dalej wyrabiaj, aż ciasto przestanie się lepić. Wsyp rodzynki (wcześniej możesz zalać je ciepłą wodą, by napęczniały) i wlej aromat wanilinowy. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (przykryte ściereczką) na ok. 1,5 godziny.

  3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż masę do foremki na babkę i piecz w piekarniku ok. 1,5 godziny.

Czytaj też: Lekkie i zdrowe wielkanocne śniadanie dla całej rodziny

Tematy: przepisy, Wielkanoc 2015, obiad wielkanocny

Komentarze