Kalendarz podawania warzyw i owoców

Ocena: 4.09/5 Głosów: 4
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Kiedy kupować rzodkiewkę, a kiedy sałatę, jak znaleźć zdrowy okaz i czy serwować (nie tylko dzieciom) nowalijki.

Najbezpieczniejsze nowalijki to te z naszego ogródka albo uprawy ekologicznej. Fot. Shutterstock
Najbezpieczniejsze nowalijki to te z naszego ogródka albo uprawy ekologicznej.

Najlepiej kupować owoce i warzywa wtedy, kiedy natura zaplanowała czas ich zbioru. W tym okresie są one najzdrowsze, najsmaczniejsze i zwykle najtańsze. Najlepiej też jeśli są to nasze krajowe produkty sezonowe - one zwykle są "najczystsze" bo nie nie muszą być podtrzymywane przy życiu żadną "chemią" podczas transportu. Mamy nawet szansę kupić je kilka godzin po ich zebraniu. 

Pierwsze świeże warzywa czyli nowalijki

Najpierw możemy zajadać się młodą rzodkiewką (ona wczesną wiosną smakuje wyjątkowo dobrze), sałatą, szczypiorem, natką pietruszki, botwinką i ogórkiem.

Pierwsze nowalijki są ze szklarni. Czy to dobrze? Zdania są podzielone:

  • Jedni przekonują, że takie warzywa rozwijały się w optymalnych dla swojego wzrostu warunkach - idealnej temperaturze i oświetleniu, bez dostępu do zanieczyszczeń powietrza.
  • Inni podkreślają, że warzywa i owoce dojrzewające w naturalnych warunkach, w słońcu i zgodnie z rytmem przyrody, zawierają jednak większą ilość witamin (zwłaszcza witaminy C) oraz składników odżywczych.

Jednak to, czy warzywa rosły w szklarni czy nie jest dużo mniej ważne niż to, czym nawożona była gleba, na której rosły. Warto bowiem wiedzieć, że wzrost nowalijek jest często przyspieszany pełnymi chemii sztucznymi nawozami. Efektem jest duża zawartość szkodliwych dla zdrowia substancji azotowych w warzywach. Pewnie dlatego większość dietetyków zgadza się co do tego, by unikać nowalijek w diecie dziecka, które nie skończyło jeszcze 3. roku życia. Chyba, że są to nowalijki z upraw ekologicznych czy naszego ogródka. Jeśli jednak nie wiemy zbyt wiele o pochodzeniu młodziutkich warzyw, to lepiej z podawaniem ich dziecku zaczekajmy na pełny sezon. 

Posłuchaj, co mówi ekspert na temat warzyw i owoców w diecie niemowlaka

 

Kalendarz owoców i warzyw sezonowych

Podpowiadamy kiedy najlepiej kupować poszczególne owoce i warzywa. Warto pamiętać, że czasem termin zbiorów może się trochę przesunąć (to zależy głównie od pogody). Może być przyspieszony, jeśli zima jest wyjątkowo lekka i szybko pojawia się wiosna. Natomiast wiosenne przymrozki lub susza mogą opóźnić wzrost roślin. 

KWIECIEŃ

Owoce: rabarbar.

Warzywa: botwinka, rzodkiewki.

 

MAJ

Owoce: mogą być pierwsze zbiory truskawek. Rabarbar.

Warzywa: to nadal sezon botwinki i rzodkiewki, ale pojawiają się również młode ziemniaki, rukola, sałata, szczaw.

 

CZERWIEC

Owoce: truskawki oraz agrest i czereśnie.

Warzywa: botwinka, młode ziemniaki, rukola, sałata, szczaw, jak również: bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepa, liście selera, młoda marchewka, młody por, natka pietruszki z gruntu, szparagi, szpinak. Mogą być pierwsze ogórki, jeśli jest ciepło.

Czytaj dalej na drugiej stronie: Kalendarz podawania warzyw i owoców 

Tematy: owoce, warzywa, warzywa w diecie niemowlaka, owoce w diecie niemowlaka, warzywa w diecie dziecka, owoce w diecie dziecka, nowalijki

Komentarze