Naturalny antybiotyk – rośliny i zioła lecznicze o właściwościach antybiotyku

Nadużywanie antybiotyków może prowadzić do zaburzenia flory bakteryjnej jelit oraz sprzyjać zjawisku lekooporności. Na przeziębienie czy zatoki warto zastosować naturalny antybiotyk. Rośliny lecznicze i produkty spożywcze, które wykazują działanie antybiotyków, wspierają układ odpornościowy i nie powodują skutków ubocznych. Leczenie ziołami w większości można stosować w ciąży i u małych dzieci.

Antybiotyki – dlaczego nie należy ich nadużywać?

Antybiotyki są niezwykle istotne we współczesnej medycynie. Ich wynalezienie pozwala leczyć choroby, które przed erą antybiotyków powodowały poważne komplikacje, a nawet prowadziły do śmierci. Niestety przyjmowanie antybiotyku nie pozostaje obojętne dla zdrowia. Leki te nie rozpoznają „dobrych” i „złych” bakterii, więc niszczą oba rodzaje – zarówno te chorobotwórcze, jak i dobroczynne bytujące w przewodzie pokarmowym.

Antybiotykoterapia zmienia florę bakteryjną nawet na 6 miesięcy, a wyjałowiony organizm staje się bardziej podatny na kolejne zachorowania. Ponadto jesteśmy społeczeństwem, które lubi nadużywać antybiotyków. Polacy stosują antybiotyki na przeziębienia i infekcje wirusowe, których i tak nie wyleczą, bo działają na bakterie. Częstym zachowaniem jest przerywanie antybiotykoterapii, gdy znikną objawy oraz branie na własną rękę resztek leków, które zostały po chorobie członka rodziny. Wszystko to prowadzi do lekooporności bakterii, które są coraz mniej wrażliwe na działanie antybiotyków.

Sprawdź: Jak leczyć przeziębienie w ciąży?

Alternatywą dla leków syntetycznych są naturalne antybiotyki, jak choćby syrop z czosnku znany z lecznictwa ludowego. Naturalne antybiotyki to lecznicze zioła, przyprawy i inne rośliny, które wykazują działanie podobne do antybiotyków, wspomagają odporność organizmu, a przy tym nie niszczą dobroczynnych bakterii jelitowych. Naturalne antybiotyki mogą być też stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ specyfiki takie jak syrop z cebuli lub woda z miodem i cytryną nie zawierają składników o potencjalnym szkodliwym działaniu dla dziecka.

Naturalny antybiotyk – rośliny lecznicze

Roślinne, naturalnie występujące antybiotyki mogą wspomóc leczenie wielu schorzeń, a dodatkowo poprawić pracę układu odpornościowego. Z powodzeniem można uwzględnić je w diecie dziecka.

  • Czosnek – jest jednym z najbardziej znanych naturalnych antybiotyków. Właściwości czosnku są związane z obecną w nim allicyną – substancją, która niszczy bakterie, grzyby i niektóre pasożyty. Z uwagi na obecność tego związku czosnek to doskonały antybiotyk na gronkowca złocistego – bakterii bardzo odpornej na antybiotyki. Allicyna aktywuje się dopiero w kilka minut po zmiażdżeniu ząbka czosnku. Na grypę, przeziębienie, zapalenie zatok , ból gardła i problemy jelitowe skuteczny jest syrop z czosnku, ale także czosnek dodawany do sosu sałatkowego, dań obiadowych i krojony na kanapkę.
  • Cebula – swoje właściwości zawdzięcza allicynie i fitoncydom o działaniu antyseptycznym, przeciwzapalnym i wykrztuśnym, które uwalniają się w wyniku krojenia i miażdżenia warzywa. Jest polecana przy problemach z przewodem pokarmowym i zakażeniach górnych dróg oddechowych. Syrop z cebuli popularny w lecznictwie ludowym rzeczywiście niszczy bakterie, co potwierdzają badania naukowe.
  • Chrzan – fitoncydy, lizozym oraz alkohol fenyloetylowy zawarte w chrzanie odpowiadają za jego działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, grzybobójcze i wykrztuśne. Działa oczyszczająco na górne drogi oddechowe, dzięki spełnia się w roli naturalnego antybiotyki na zapalenie zatok, łagodząc katar. Syrop z chrzanu sprawdzi się też w zapaleniu oskrzeli i w przypadku wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych.

Do naturalnych antybiotyków należy zaliczyć także miód, który ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a ponadto wspomaga odporność. Dzięki bogatemu i zróżnicowanemu składowi pomaga zwalczać infekcje na wielu poziomach, co zwiększa jego skuteczność. Za antybiotyczne właściwości miodu odpowiadają: nadtlenek wodoru, polifenole, lizozym, inhibina i apidycyna. Miód jest skuteczny w zakażeniach bakteriami, np. gronkowcem oraz w drożdżycach. Aby wykorzystać jego lecznicze właściwości, nie należy dodawać miodu do gorącej herbaty i podgrzewać do temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza.

Zioła lecznicze i przyprawy o właściwościach antybiotyku

Nie tylko czosnek, cebula czy miód działają jak antybiotyk. Podobne właściwości wykazują niektóre przyprawy i zioła, powszechnie wykorzystywane w kuchni.

  • Lecznicze właściwości imbiru warunkują szerokie zastosowanie tej przyprawy w terapii objawów infekcji. Imbir pomaga na przeziębienie, łagodząc bóle głowy, ale także bóle miesiączkowe. Chroni przed infekcjami układu pokarmowego i jamy ustnej. Jest szczególnie polecany w leczeniu zakażeń przewodu pokarmowego, gdyż działa niszcząco na bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe, jak Salmonella i Listeria. Imbiru nie należy podawać dzieciom do 2. roku życia.
  • Jak antybiotyk działa także kurkuma, za co odpowiada kurkumina – silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Jest tradycyjnie wykorzystywana przez medycynę chińską, a jej aktywność antybakteryjną przeciwko Helicobacter pylori oraz zdolność hamowania procesów zapalnych potwierdzają badania naukowe.
  • Leczniczym ziołem o właściwościach antybiotyku jest również jeżówka (echinacea). Wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego i pomaga leczyć infekcje różnego pochodzenia dzięki obecności izobutyloamidów i polisacharydów. Przetwory z jeżówki purpurowej są szczególnie skuteczne w przyspieszaniu gojenia się ran, leczeniu egzemy i łuszczycy oraz innych zmian skórnych.
  • Naturalny antybiotyk o także oregano. Ziołowa przyprawa, a szczególnie jej ekstrakt w postaci olejku są bogate w silne związki o charakterze przeciwutleniaczy. Za bakterio- i grzybobójcze działanie oregano odpowiada mieszanina składników olejku eterycznego, a do najsilniejszych należy karwakrol. Wykazuje on także właściwości przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze i uśmierzające ból. Olejek z oregano można wcierać w zmienione chorobowo miejsca, przyjmować doustnie lub wdychać jego opary, co jest szczególnie polecane w infekcjach górnych dróg oddechowych.

Czytaj również: Terapia ręki dla dzieci – co to jest i na czym polega? Ćwiczenia

Opublikowano: ; aktualizacja: 14.12.2021

Oceń:
0.0

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Truskawki w ciąży – czy można je jeść?

 

Syrop z chrzanu – właściwości, przepis, kiedy warto go stosować?

 

Śniadanie dla zabieganych

 

Makrela wędzona w ciąży – czy można jeść wszystkie rodzaje ryb wędzonych?

 

Czego nie jeść, karmiąc piersią?

 

Orzechy w ciąży – czy można i jakie wybrać?

 

Czosnek w ciąży – czy można jeść czosnek w ciąży?

 

Grzyby w ciąży – czy można, jakie jeść, których unikać?