Koktajle i smoothie

Koktajle owocowo-warzywne i smoothie dla całej rodziny. Przepisy na napoje, które poprawiają nastrój, trawienie, odporność, apetyt i sen

Koktajle przygotowuje się ze zmielonych w blenderze świeżych bądź mrożonych owoców i warzyw oraz ich soków. Można dodać do nich jogurt, maślankę lub kefir. Nie wymagają dosładzania czy dosalania. Jeśli jednak uważasz, że trzeba trochę poprawić ich smak, możesz użyć miodu oraz przypraw.

W upalne dni większą popularnością cieszą się smoothie*. To nic innego jak koktajl owocowy i warzywny ale bez dodatku mleka i jego przetworów, za to z dodatkiem soku lub wody. Jeśli przygotowujemy go dla dorosłych, możemy dorzucić do niego lód lub schłodzić go w lodówce.

5 zalet koktajli owocowo-warzywnych

1. Przygotowanie ich jest bajecznie proste i zajmuje maksymalnie kilka minut.
Najpierw trzeba dokładnie umyć owoce lub warzywa. Należy usunąć z nich gniazda nasienne oraz pestki. Jabłka czy gruszki, które zwykle obierasz ze skórki, zanim podasz je dziecku do zjedzenia, tym razem pozostaw nieobrane. Dzięki temu koktajl będzie zawierał więcej witamin (lubią gromadzić się pod skórką) oraz błonnika. Po połączeniu wszystkich składników, należy je zmielić w blenderze na gładką masę. Jeśli uznasz, że jest za gęsta, dodaj mleko, wodę lub sok. Najlepiej wypić napój od razu, gdy jest jeszcze świeży, bo wtedy zawiera maksymalną dawkę witamin (one szybko uciekają np. witamina C utlenia się po około 20 minutach). Niewypity koktajl należy przechowywać w nakrytym pojemniku w lodówce. Możesz go też zamrozić i następnie serwować jako lodowy sorbet.

2. Są sycące, zwłaszcza jeśli ich nie rozcieńczysz sokiem lub wodą.
Mogą więc zastąpić posiłek, np. śniadanie lub kolację. Przykładowo szklanka koktajlu truskawkowo-bananowego z kefirem zawiera około 115 kcal - to idealna porcja na drugie śniadanie dla dziecka.

truskawka i banan

Fot. Shutterstock.com

3. Są bogatym źródłem białka i tłuszczu (zwłaszcza jeśli zawierają produkty mleczne), węglowodanów (warto wiedzieć, że więcej cukrów prostych jest w owocach niż warzywach, a więc osoby na diecie powinny postawić raczej na koktajle warzywne), błonnika, składników mineralnych oraz witamin.
Przy tym nie zawierają pustych kalorii i niezdrowych chemicznych dodatków.

4. Są łatwo przyswajalne i lekkostrawne.
Dzięki temu, że są w płynnej formie, mogą je pić nawet półroczne niemowlęta, które nie mają jeszcze zębów.

5. Dostarczają organizmowi wapnia (oczywiście jeśli jest w nich "element mleczny").
On nie tylko wzmacnia kości, ale i neutralizuje szkodliwe działanie szczawianów (one sprzyjają powstaniu kamieni nerkowych), występujących w wielu warzywach i owocach (np. w szpinaku, rabarbarze, burakach).

Sprawdź dietę na dobry nastrój

Koktajl dla każdego

W wielu domach koktajle owocowe zdetronizowały poranną kawę (silnie pobudzający koktajl to połączenie dwóch pomarańczy z pęczkiem natki pietruszki i odrobiną wody - mogą go pić także kobiety w ciąży) i zastąpiły tradycyjną kolację (sycący koktajl to gruby plaster melona, łyżeczka soku z cytryny i mleko - zawiera około 200 kcal).

melon

Fot. Shutterstock.com

W wersji schłodzonej koktajle świetnie gaszą pragnienie w upalne dni (ale to opcja dla ciebie, nie dziecka), zwłaszcza jeśli dodasz do nich więcej wody lub soku (orzeźwiający koktajl to dwa owoce, sok pomarańczowy, kilka listków mięty i imbir do smaku).

Możesz sama komponować koktajle według upodobań smakowych twoich i dziecka. Możesz też przygotowywać napoje, które będą zaspokajały konkretne zapotrzebowania organizmu.

Chcesz wzmocnić odporność dziecka? Postaw na koktajle z cytrusów albo słodkiej papryki, pomidorów i selera naciowego (ale nie dodawaj surowego ogórka, bo zawiera enzym askorbinowy, który utlenia witaminę C).

Latem z kolei przyda się dodatkowa ochrona skóry przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych - zapewnią ją koktajle zawierające dużą dawkę beta karotenu (marchewkowy z pomarańczą albo szpinakowy z bananem i cytryną).

marchew i pomarańcza

Fot. Shutterstock.com

Czytaj dalej na drugiej stronie: Koktajle i smoothie

*Często nazwy "koktajl" i "smoothie" stosuje się wymiennie.

Możesz skorzystać także z naszych podpowiedzi na koktajle, które może pić zarówno kobieta w ciąży, jak i małe dziecko:

NA DOBRY SEN

Zmiksuj banana z niepełną szklanką kefiru i dodaj kilka kropli soku z cytryny. Banany zawierają witaminy z grupy B oraz magnez, które wzmacniają pracę układu nerwowego i łagodzą stres. Poza tym banany obfitują w tryptofan, z którego powstaje serotonina zwana "hormonem szczęścia".

bananowy

Fot. Shutterstock.com

NA DOBRY HUMOR

Zmiksuj brzoskwinię z grubym plastrem ananasa oraz dwoma mandarynkami i dodaj sok pomarańczowy. Siłą tego koktajlu jest ananas, który zawiera tryptaminę - aminokwas działający odprężająco i antydepresyjnie.

brzoskiwnia i ananas

Fot. Shutterstock.com

NA POBUDZENIE APETYTU

Zmiksuj połowę różowego grejpfruta z połową banana, kiwi i mandarynką oraz dodaj mleko sojowe waniliowe. Zarówno grejpfrut jak i mandarynka usprawniają apetyt i pobudzają apetyt, zwłaszcza jeśli jemy je na czczo.

grape

Fot. Shutterstock.com

NA DOBRE TRAWIENIE

Dwie łodygi selera naciowego zmiel z około 2 cm korzenia imbiru i kilkoma łodyżkami natki pietruszki. Dopełnij szklankę wodą, dopraw pieprzem. W wersji dla dziecka możesz użyć mniejszą ilość imbiru, zrezygnować z pieprzu i dodatkowo złagodzić smak jogurtem naturalnym (dodaj go zamiast wody). Zarówno seler, jak i imbir poprawiają metabolizm.

naciowy

Fot. Shutterstock.com

NA WZMOCNIENIE

Pół buraka zmiksuj z małą marchewką i małym pomidorem (wcześniej sparz go i obierz ze skórki) oraz ćwiartką małego selera. Dopełnij szklankę sokiem pomarańczowym. To doskonały napój dla kobiet w ciąży oraz osób z anemią. Burak obfituje w kwas foliowy oraz naturalny barwnik - buraczane antocyjany, które działają krwiotwórczo.

burak

Fot. Shutterstock.com

WAŻNE! Dla osób na diecie

Aby zapewnić jak najniższą kaloryczność koktajlu, używaj przetworów mlecznych zawierających 0,5 proc. tłuszczu. Dodawaj owoce dojrzałe, bo są bardziej słodkie (nie będzie cię kusić, by dodatkowo je słodzić). Podstawę koktajli powinien stanowić przecier, a nie sok, bo dzięki temu napój zawiera więcej błonnika, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii.

Opublikowano: ; aktualizacja: 14.12.2021

Oceń:
0.0

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Dieta na drugi trymestr ciąży

 

Kwas foliowy w diecie ciężarnej

 

Wigilia z brzuszkiem – co możesz zjeść

 

8 najważniejszych produktów w ciąży

 

10 kroków do zajścia w ciążę

 

Dziecko wegetariańskie

 

Trudne zaparcia w ciąży

 

Żelazo w ciążowej diecie