Szklanka pełna zdrowia

Ocena: 3.6/5 Głosów: 5
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Koktajle owocowo-warzywne i smoothie dla całej rodziny. Przepisy na napoje, które poprawiają nastrój, trawienie, odporność, apetyt i sen

Zielony na trawienie, pomarańczowy na poprawę humoru, bordowy na wzmocnienie, a czerwony na apetyt - odpowiedni koktajl owocowo-warzywny może zdziałać cuda. Fot. Shutterstock.com
Zielony na trawienie, pomarańczowy na poprawę humoru, bordowy na wzmocnienie, a czerwony na apetyt - odpowiedni koktajl owocowo-warzywny może zdziałać cuda.

Koktajle przygotowuje się ze zmielonych w blenderze świeżych bądź mrożonych owoców i warzyw oraz ich soków. Można dodać do nich jogurt, maślankę lub kefir. Nie wymagają dosładzania czy dosalania. Jeśli jednak uważasz, że trzeba trochę poprawić ich smak, możesz użyć miodu oraz przypraw.

W upalne dni większą popularnością cieszą się smoothie*. To nic innego jak koktajl owocowy i warzywny ale bez dodatku mleka i jego przetworów, za to z dodatkiem soku lub wody. Jeśli przygotowujemy go dla dorosłych, możemy dorzucić do niego lód lub schłodzić go w lodówce.

Sprawdź dietę na płaski brzuch

5 zalet koktajli owocowo-warzywnych

1. Przygotowanie ich jest bajecznie proste i zajmuje maksymalnie kilka minut.
Najpierw trzeba dokładnie umyć owoce lub warzywa. Należy usunąć z nich gniazda nasienne oraz pestki. Jabłka czy gruszki, które zwykle obierasz ze skórki, zanim podasz je dziecku do zjedzenia, tym razem pozostaw nieobrane. Dzięki temu koktajl będzie zawierał więcej witamin (lubią gromadzić się pod skórką) oraz błonnika. Po połączeniu wszystkich składników, należy je zmielić w blenderze na gładką masę. Jeśli uznasz, że jest za gęsta, dodaj mleko, wodę lub sok. Najlepiej wypić napój od razu, gdy jest jeszcze świeży, bo wtedy zawiera maksymalną dawkę witamin (one szybko uciekają np. witamina C utlenia się po około 20 minutach). Niewypity koktajl należy przechowywać w nakrytym pojemniku w lodówce. Możesz go też zamrozić i następnie serwować jako lodowy sorbet.

2. Są sycące, zwłaszcza jeśli ich nie rozcieńczysz sokiem lub wodą.
Mogą więc zastąpić posiłek, np. śniadanie lub kolację. Przykładowo szklanka koktajlu truskawkowo-bananowego z kefirem zawiera około 115 kcal - to idealna porcja na drugie śniadanie dla dziecka.

truskawka i banan

Fot. Shutterstock.com

3. Są bogatym źródłem białka i tłuszczu (zwłaszcza jeśli zawierają produkty mleczne), węglowodanów (warto wiedzieć, że więcej cukrów prostych jest w owocach niż warzywach, a więc osoby na diecie powinny postawić raczej na koktajle warzywne), błonnika, składników mineralnych oraz witamin.
Przy tym nie zawierają pustych kalorii i niezdrowych chemicznych dodatków.

4. Są łatwo przyswajalne i lekkostrawne.
Dzięki temu, że są w płynnej formie, mogą je pić nawet półroczne niemowlęta, które nie mają jeszcze zębów.

5. Dostarczają organizmowi wapnia (oczywiście jeśli jest w nich "element mleczny"). 
On nie tylko wzmacnia kości, ale i neutralizuje szkodliwe działanie szczawianów (one sprzyjają powstaniu kamieni nerkowych), występujących w wielu warzywach i owocach (np. w szpinaku, rabarbarze, burakach).

Posłuchaj, co dietetyk mówi na temat soków z warzyw.

Sprawdź dietę na dobry nastrój

 

Koktajl dla każdego

W wielu domach koktajle owocowe zdetronizowały poranną kawę (silnie pobudzający koktajl to połączenie dwóch pomarańczy z pęczkiem natki pietruszki i odrobiną wody - mogą go pić także kobiety w ciąży) i zastąpiły tradycyjną kolację (sycący koktajl to gruby plaster melona, łyżeczka soku z cytryny i mleko - zawiera około 200 kcal).

melon

Fot. Shutterstock.com

W wersji schłodzonej koktajle świetnie gaszą pragnienie w upalne dni (ale to opcja dla ciebie, nie dziecka), zwłaszcza jeśli dodasz do nich więcej wody lub soku (orzeźwiający koktajl to dwa owoce, sok pomarańczowy, kilka listków mięty i imbir do smaku).

Możesz sama komponować koktajle według upodobań smakowych twoich i dziecka. Możesz też przygotowywać napoje, które będą zaspokajały konkretne zapotrzebowania organizmu.

Chcesz wzmocnić odporność dziecka? Postaw na koktajle z cytrusów albo słodkiej papryki, pomidorów i selera naciowego (ale nie dodawaj surowego ogórka, bo zawiera enzym askorbinowy, który utlenia witaminę C).

Latem z kolei przyda się dodatkowa ochrona skóry przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych - zapewnią ją koktajle zawierające dużą dawkę beta karotenu (marchewkowy z pomarańczą albo szpinakowy z bananem i cytryną).

marchew i pomarańcza

Fot. Shutterstock.com

Czytaj dalej na drugiej stronie: Koktajle i smoothie

*Często nazwy "koktajl" i "smoothie" stosuje się wymiennie.

Tematy: koktajle, owoce w diecie, warzywa w diecie, dieta w ciąży, dieta dziecka

Komentarze