Czas na jajko

Ocena: 4.73/5 Głosów: 72
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Jak wybrać najlepsze, w jaki sposób układać je w lodówce i jak sprawdzić, czy na pewno nadają się do jedzenia.

Układaj jajka dołem do góry, pozwala to jajku dłużej zachować świeżość. Fot. Shutterstock.com
Układaj jajka dołem do góry, pozwala to jajku dłużej zachować świeżość.

 

Matka natura wymyśliła dla niego opakowanie doskonałe - wapienną skorupkę. Nie przewidziała jednak, że zaczniemy wymagać od jajek, aby były przydatne do spożycia przez co najmniej kilka tygodni. Utrzymanie ich w dobrym stanie jest jednak możliwe, o ile będziesz obchodzić się z nimi jak z… jajkiem.

 

Jak wybrać dobre jajko?

1. Szukaj znaków

Pierwsza cyfra widniejąca na skorupce jajka to fragment kodu informującego, w jakich warunkach powstawało. Szukaj "zerówek" - pochodzą z najzdrowszego chowu ekologicznego. Jajka z cyfrą "jeden" znoszą kury z wolnego wybiegu, karmione mieszankami. "Dwójki" z chowu ściółkowego i te oznaczone cyfrą "trzy" z chowu klatkowego, to pariasi wśród jajek: gdy mamy wybór lepiej ich nie kupować.

2. Patrz uważnie

Świeże jajko ma skorupkę czystą, gładką, bez plam, połyskującą. "Marmurkowatość" świadczy o tym, że to jajko dni świetności ma już za sobą.

3. Bacznie słuchaj

Nie musisz mieć słuchu doskonałego, by sprawdzić, czy jajko nadaje się do dłuższego przechowywania. Stuknij leciutko dwa jaja o siebie - głuchy dźwięk oznacza, że jedno ma niewidoczne pęknięcia, przez które wnikają bakterie, więc dość szybko się zepsuje. Możesz też potrząsnąć jajkiem - świeże nie wyda żadnego dźwięku. Z nieświeżego dobiegnie głuchy, nieprzyjemny chlupot.

 

Jak długo i w jaki sposób przechowywać jajko?

Po zakupie pora na znalezienie jajku zacisznego miejsca, aby mogło spędzić w twoim domu kilka najbliższych dni lub nawet tygodni. No właśnie, jak długo możesz je przechowywać?

 

4 miesiące - Tak, to nie pomyłka. Tyle czasu możesz przechowywać jaja - pod warunkiem, że pozbawisz je skorupek i wlejesz do małych opakowań (np. plastikowych pojemników) i umieścisz w zamrażalniku. Najlepiej zamrażać w osobnych opakowaniach żółtka i białka pamiętając, żeby nie wypełniać pojemników po brzegi - masa jajeczna zwiększa swą objętość podczas zamrażania.

 

4 tygodnie - Świeże jajka przechowywane w lodówce przestają się nadawać do spożycia po miesiącu.

 

2 tygodnie - Tyle wytrzymają świeże jajka w chłodnym i przewiewnym miejscu np. w spiżarce pod oknem lub piwnicy (jeśli panuje w niej temperatura 8-12 stopni C).


4 dni - Tak długo może leżeć w lodówce jajo ugotowane na twardo i nieobrane ze skorupki.

 

2 dni - Po 48 godzinach obrane jajko na twardo trzymane bez skorupki w lodówce trzeba już wyrzucić. Podobnie jak przechowywane w niej dłużej niż 2 dni jajka faszerowane.

Czytaj też: Święta na talerzu, czyli jajko w diecie dziecka


Przechowywanie jaj w lodówce znacznie spowalnia starzenie jaj, ale to przecież nie znaczy, że możesz je trzymać w nieskończoność. Dlatego najlepiej kupować ich tyle, ile jesteś w stanie zużyć w ciągu dwóch tygodni. A co jeśli masz chrapkę na jajecznicę, a nie pamiętasz, jak długo owalni goście mieszkają już w twojej lodówce? Zafunduj im próbę wody. Włóż jajka do garnka lub miski i zalej wodą tak, by całe je przykryła.

Przyglądaj się uważnie, bo jajka:

- świeże - pozostaną na dnie

- niezbyt świeże (ale wciąż zdatne do spożycia) ustawią się pionowo, kierując szerszy koniec ku górze

- nieświeże wypłyną na powierzchnię.

Jajka w wodzie 

Fot. Shutterstock.com

 

Brudas i samotnik


Jajka są bardzo podatne na wpływ warunków zewnętrznych, należy je więc przechowywać tak, by docierało do nich jak najmniej światła, wilgoci i ciepła.  Najlepiej oczywiście w lodówce. Ale uwaga: jajka nie lubią wody - nawet tych pobrudzonych nie należy myć przed schowaniem do lodówki. Dlaczego? Bo wraz z zabrudzeniami zmywa się również pokrywającą jajko cieniutką warstwę śluzu, zwaną mucyną. Ta substancja sprawia, że do jajka nie dostają się bakterie (a mają którędy weń wnikać, bo skorupka ma aż 17 tys. porów, umożliwiających wymianę gazową konieczną do rozwoju zarodka).

 

Czego jeszcze nie lubią jajka?


- Towarzystwa silnie pachnących produktów, takich jak cebula, czosnek, wędzone mięso i ryby, dojrzewające sery. Przez porowatą skorupkę przenikają nie tylko bakterie, ale także cząsteczki zapachu, a jajko o czosnkowym aromacie może zepsuć nawet najlepiej ukręcony kogel-mogel…


- Leżakowania czubkiem do góry. Tak, jajka to dziwaki - najlepiej leży się im dołem do góry. Gdy umieszczasz je w specjalnej półce na jajka na drzwiach lodówki zawsze układaj je zwężonym końcem ku dołowi. Dzięki temu żółtko leży na bardziej zwartym białku. Ta pozycja pozwala jajku dłużej zachować świeżość.


- Bezruchu. Jajczani puryści przekręcają swoje skarby raz w tygodniu o pół obrotu. Ale osobiście nie znamy nikogo, kto by miał na to czas…

Jajecznica 

Fot. Shutterstock.com

 

Jajka lubią:


- Kartonowe opakowanie ze sklepu. Jajkom jest w nich wygodnie, zacisznie, karton izoluje je od niepożądanych zapachów, a także chroni resztę produktów w lodówce od bakterii pokrywających skorupkę.


- Szybką kąpiel we wrzątku. Gdy chcesz użyć jajka, najpierw je umyj (tak, nawet te, które za chwilę będzie gotowane), a potem przelej wrzątkiem. Dzięki temu zyskasz pewność, że ze skorupki zniknęły wszystkie zabrudzenia i bakterie - w tym salmonella, którą skażone jest średnio jedno na 1000 jaj.

Sprawdź, jak poznać dobre jajko.

Tematy: jajko, przechowywanie jajka, świeże jajko

Komentarze