Dieta na dobry nastrój
Aleksandra Czarnewicz-Kamińska dietetykDopadła cię jesienna chandra? Zmień menu.
Dopadła cię jesienna chandra? Zmień menu.
Mleko i ser żółty mają dużo tryptofanu, z którego powstaje serotonina nazywana często "hormonem szczęścia".
Jesienią dni stają się coraz krótsze, a słońca jest jak na lekarstwo. Coraz trudniej radzić sobie ze zniechęceniem i gorszym samopoczuciem, a do gabinetów psychologów trafia coraz więcej osób. Wiele z nich narzeka na brak energii, zmęczenie i ospałość. Sytuację pogarszają problemy z koncentracją i brak motywacji do pracy.
Powody występowania jesiennych i zimowych zaburzeń nastroju nie są do końca poznane. Często jednak winą obarcza się niedobór światła. Brak słońca o poranku, pochmurna i mglista aura mogą bowiem zaburzać naturalny cykl dobowy snu i czuwania. Sprawić, że mózg zacznie produkować więcej melatoniny, czyli tzw. hormonu snu, przez co będziemy bardziej senni i zmęczeni. Dodatkowo, brak światła zaburza rytm wydzielania serotoniny, która odpowiada m.in. za utrzymanie dobrego nastroju.
Czy można takiego stanu uniknąć? Jeśli jesteśmy podatni na brak światła słonecznego, niestety nie, ale na pewno możemy nieco zmniejszyć nasze dolegliwości. Należy pamiętać o długich spacerach zawsze wtedy, gdy słońce wychodzi zza chmur, nie zarywać nocy i zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę, która będzie zawierała wszystkie składniki odżywcze.
Eksperci od odżywiania radzą jesienią i zimą, w okresach obniżonego nastroju, tak planować dietę, by zawierała odpowiednie ilości tryptofanu. To aminokwas, którego organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować w dostatecznej ilości, dlatego musi otrzymać go z zewnątrz. Pełni bardzo ważną rolę i jest m.in. prekursorem serotoniny (to właśnie z niego powstaje). A więc, gdy w diecie jest go zbyt mało, mózg produkuje mniej serotoniny. Nie możemy więc cieszyć się jej przeciwdepresyjnym, uspokajającym i relaksującym działaniem a dodatkowo czujemy większy apetyt na słodycze. Nie ma więc wątpliwości, że lepiej włączyć do jadłospisu produkty bogate w tryptofan czyli chleb razowy, mleko, ser żółty i soję. Warto także pamiętać o produktach bogatych w witaminę B i magnez. Są niezbędne do prawidłowego działania układu nerwowego.
Czytaj też: Jak walczyć z jesienną depresją
Komentarze