Pułapki alergii pokarmowej, czyli 4 grzechy główne uczuleniowca

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Alergicy powinni szczególnie wystrzegać się błędów w diecie, bo dzięki temu łatwiej opanować chorobę. W jakie pułapki uczuleniowe najłatwiej wpaść i jak ich uniknąć?

Dla osób uczulonych dbałość o dietę to absolutna konieczność
Dla osób uczulonych dbałość o dietę to absolutna konieczność

1. Sięganie po to, co uczula, żeby sprawdzić, czy… alergia nie minęła

To jeden z poważniejszych i częstszych błędów alergików. Niestety, takim postępowaniem można tylko sobie zaszkodzić. Jedząc to, co niedozwolone, prowokujemy organizm do wytworzenia przeciwciał, a tym samym doprowadzamy do zaostrzenia objawów choroby. Jeśli więc nasze doświadczenie i np. testy alergiczne potwierdziły uczulenie na dany produkt, lepiej nie ryzykować i wykluczyć go z naszego menu. Tzw. test prowokacji, czyli podanie choremu niewielkiej ilości uczulającego produktu, przeprowadza się dopiero po co najmniej rocznej diecie eliminacyjnej. Ponieważ wówczas jest szansa, że organizm zapomniał o alergii. Ale uwaga! Test taki powinno przeprowadzić po konsultacji z lekarzem alergologiem!

 

 

2. Lekceważenie objawów alergii

Alergia to podstępna choroba - zarówno jej objawy, jak i rodzaj alergenów, mogą ulegać zmianie. Dlatego tak ważne jest obserwowanie swoich objawów. Wielu alergologów zaleca swoim pacjentom prowadzenie specjalnego dzienniczka, w którym muszą zapisywać, co jedli każdego dnia, gdzie przebywali, jakie zażywali leki, czy dokuczały im jakiekolwiek dolegliwości. Dzięki temu łatwiej jest ustalić, co mogło spowodować dolegliwości i czy nie zmieniły się objawy. W alergologii bowiem istnieje pojęcie marszu alergicznego. To znaczy, że objawy alergiczne u danej osoby mogą się z czasem zmieniać. Najpierw może to być np. atopowe zapalenie skóry lub pokrzywka, które po latach mogą zmienić się w katar alergiczny, a nawet astmę. A więc niby niewinny katar może być kolejnym objawem alergii, wcale nie musi zaś świadczyć o przeziębieniu. Zmienić się może także to, co nas uczula: np. do alergii na mleko może dojść uczulenie na wołowinę lub pyłki. Dlatego tak ważne jest obserwowanie się i informowanie o wszelkich niepokojących zmianach lekarza. Dopiero dzięki temu można ustalić dobre leczenie.

 

3. Niedbanie o dietę

Alergicy szczególnie powinni dbać o dietę. Na szczęście, to wcale nie jest trudne, wystarczy tylko odrobina dobrej woli. Wszystkie uczulające produkty mają swoje niealergiczne odpowiedniki. Największy kłopot mają jednak osoby, które często odwiedzają restauracje, stołują się poza domem. Na szczęście w większości lokali można już prosić o przygotowanie dań w specjalny sposób - np. poprosić o nieużywanie panierki, glutaminianu, czy zjeść jody bez mleka lub z dodatkiem mleka sojowego. I jeszcze jedno: nie wstydźmy się swojej choroby. Alergia jest powszechnym schorzeniem. Dlatego jeśli trafimy na przyjęcie do koleżanki z pracy, nie krępujmy się odmówić jedzenia, które może wywołać u nas kłopoty zdrowotne.

I jeszcze jedno: warto zadbać także o uzupełnianie ewentualnych niedoborów pokarmowych. Mogą one powstać szczególnie u tych osób, które wyeliminowały z diety nabiał. Zamiast niego warto sięgać po preparaty mleko zastępcze, mleko sojowe (jeśli nas nie uczula). Sporo nabiału zawierają także warzywa strączkowe i ryby. Jeśli jednak nie jemy ich zbyt dużo, lekarz może zdecydować o podaniu nam wapnia w tabletkach.

 

4. Nieczytanie etykiet

Choć wydaje się to niemożliwe, alergeny mogą ukrywa się wszędzie. Niewielkie ilości białka mleka krowiego, jaj czy glutenu można znaleźć w ketchupie, wędlinach (m.in. parówkach), czekoladzie nadziewanej itp. Dlatego podstawową zasadą każdego alergika powinno być czytanie etykiet na opakowaniach produktów spożywczych. Dzięki temu można uniknąć wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Szczególnie na to powinny uważać osoby, które są uczulone na orzeszki ziemne. Są one alergenem, który dość często wywołuje wstrząs anafilaktyczny - dla osoby uczulonej zjedzenie nawet niewielkiej ilości orzeszków może skończyć zatrzymaniem oddychania. Dlatego lepiej czytać etykiety, bo to może być gra o życie. Śladowe ilości orzeszków mogą znajdował się w chrupkach, pieczywie, a nawet jogurtach i kakao.

Jak najczęściej objawia się alergia pokarmowa? Mówi ekspert:

 

 

Tematy: alergia pokarmowa, alergeny pokarmowe

Komentarze