Najczęstsze nietolerancje pokarmowe wśród dorosłych

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Tego typu kłopoty mogą naprawdę uprzykrzyć życie, powodując wyjątkowo nieprzyjemne objawy. Dlatego warto wiedzieć, jak z nimi walczyć.

Nietolerancja na gluten oznacza konieczność zrezygnowania z części słodkości
Nietolerancja na gluten oznacza konieczność zrezygnowania z części słodkości

Nietolerancje pokarmowe o wiele trudniej wytropić niż alergie pokarmową. A tym samym i leczyć, ponieważ ich objawy zwykle są oddalone w czasie od momentu zjedzenia szkodzącego nam pokarmu. Jeśli więc od jakiegoś czasu cierpisz z powodu kłopotów gastrycznych, a do tego miewasz migreny i kłopoty z wagą, na wszelki wypadek sprawdź, czy problem nietolerancji nie dotyczy i ciebie. Możesz kupić w aptece specjalny test, który wykrywa we krwi stężenie przeciwciał IgG (podwyższone świadczą o nietolerancji) lub poproś lekarza o skierowanie na takie badanie. Czasami konieczne jest wykonanie także innych badań (np. endoskopii układu pokarmowego). Wyniki zasugerują ci, których produktów pokarmowych powinnaś unikać. A czego konkretnie możesz się spodziewać? Nietolerancja może dotyczyć wielu pokarmów: orzechów, mięs, warzyw, owoców, ryb. Najczęściej spotykanymi nietolerancjami są jednak: nietolerancja laktozy i glutenu.

Nietolerancja laktozy

To niezdolność trawienia większych ilości laktozy - cukru mlecznego. Wynika ona z niedoboru enzymu trawiennego wytwarzanego w jelicie cienkim - laktazy.  Laktaza rozkłada laktozę do cukrów prostych, które mogą łatwo przenikać do krwiobiegu. Gdy organizm nie wytwarza dostatecznej ilości laktazy, mogą pojawić się po wypiciu mleka przykre dolegliwości: nudności, skurcze, wzdęcia, biegunka. Dochodzi do nich na skutek fermentacji oraz zatrzymywania wody w jelitach.

Jak sobie radzić?

Należy wykluczyć z jadłospisu produkty mleczne niefermentowane, a to znaczy, że posiłki powinny być pozbawione słodkiego mleka (z uwagi na dużą zawartość cukru mlecznego). Nie trzeba natomiast usuwać z menu jogurtów i kefirów - znajdują się w nich śladowe ilości laktozy, z którymi organizm jest w stanie sobie poradzić. Dodatkowo w produktach fermentowanych obecne są bakterie fermentacyjne, które także pomagają trawić laktozę.

Jeśli osoby nietolerujące laktozy spożywają mało produktów mlecznych, konieczne bywa uzupełnianie niedoborów wapnia. Jego najlepszym źródłem są napoje mleczne fermentowane, sery, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, kasze gruboziarniste, orzechy.

 

Nietolerancja glutenu

Gluten jest białkiem znajdującym się w pszenicy oraz ziarnach innych zbóż, takich jak żyto, owies i jęczmień. Dla osób zdrowych jest zupełnie bezpieczny, bo jest przez nie w pełni trawiony. Zaś w przypadku osób cierpiących na nietolerancję glutenu (zwaną też celiakią lub chorobą trzewną), szkodzi każda, nawet niewielka ilość tego składnika. Gluten powoduje u nich uszkodzenie jelit, co z kolei uniemożliwia prawidłowe trawienie i wchłanianie składników odżywczych. W wyniku takich zmian dochodzi do przewlekłego niedożywienia  i niedoboru niektórych składników (białka, witamin, minerałów). Klasyczne objawy nieleczonej choroby trzewnej to: biegunka, przelewania w brzuchu, wzdęcia. Dorośli są wychudzeni, dzieci cierpią na zburzenia wzrostu  i metabolizmu kości.

Jak sobie radzić?

Podstawą leczenia jest dieta bezglutenowa. Dzięki niej pojawiają się zanikłe kosmki jelitowe i powraca prawidłowe funkcjonowanie jelit. Na pewno trzeba wyrzec się zwykłego pieczywa, płatków śniadaniowych, makaronów, ciastek. Warto także czytać etykiety wszystkich produktów, także tych, w których teoretycznie nie powinno być glutenu. Doświadczenie podpowiada, że może on znajdować się m.in. w wędlinach, hamburgerach, gotowych sosach i panierkach, czekoladzie nadziewanej.

W zamian można jeść produkty z ryżu, ziemniaków, kukurydzy, gryki, soi. Bez problemu możesz też kupić produkty bezglutenowe: makarony, pieczywo, ciasta, herbatniki (oznaczone są symbolem przekreślonego kłosa).

 

Czytaj też: Jak gotować dla dziecka, które nie może jeść glutenu

 

Nietolerancja glutaminianu sodu?

Zwana jest czasami syndromem kuchni chińskiej. Charakteryzuje się kaszlem, pieczeniem skóry, bólem głowy i palpitacjami serca kilkanaście godzin po zjedzeniu tam posiłku. Choć o prowokowanie tych objawów przez lata oskarżano właśnie glutaminian, który jest jedną z podstawowych przypraw kuchni chińskiej, badania tego nie potwierdziły. Okazuje się, że syndrom kuchni chińskiej często jest reakcją nie na glutaminian, ale na krewetki, grzyby lub orzechy.

Tematy: alergia pokarmowa, nietolerancja laktozy, nietolerancja pokarmowa, nietolerancja glutenu

Komentarze