Alergia czy nietolerancja pokarmowa?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Miewasz bóle brzucha, głowy, nudności występujące pozornie bez żadnej przyczyny? Być może powodem twoich problemów jest nietolerancja pokarmowa, dolegliwość, w przypadku której przykre objawy wywołują niektóre pokarmy – podobnie jak w alergii, tyle że mechanizm powstawania tych dwóch chorób i ich leczenie są nieco inne.

W przypadku alergii pokarmowej i nietolerancji najlepsze efekty przynosi dieta eliminacyjna
W przypadku alergii pokarmowej i nietolerancji najlepsze efekty przynosi dieta eliminacyjna

Szacuje się, że, nawet połowa z nas może cierpieć z powodu nietolerancji pokarmowej lub alergii. Czasami jednak objawy tych chorób mogą być dość słabe i dlatego zamiast leczyć przyczynę dolegliwości, zwalczamy tylko objawy (np. bierzemy proszki przeciwbólowe lub powstrzymujące biegunkę). Tymczasem powodem złego samopoczucia może być to, co mamy na talerzu!

 

Nietolerancja pokarmowa

Może ona wywoływać podobne do alergii objawy - nudności i wymioty, biegunki, wzdęcia brzucha. Dolegliwości te jednak pojawiają się niebezpośrednio po zjedzeniu danego produktu - nawet 72 godziny później. Do tego często dochodzą symptomy, które trudno skojarzyć z jedzeniem. Osoby cierpiące na nietolerancję częściej miewają depresje, migrenę, nadwagę lub przeciwnie: niedowagę. Nietolerancję pokarmową, która wywołuje takie objawy, można podzielić na dwa rodzaje. Podstawą jednego z nich jest wada układu pokarmowego, który z powodu niedoboru enzymu trawiennego nie radzi sobie ze strawieniem jakiegoś składnika. Nietolerancję może też wywołać układ odpornościowy (powstają przeciwciała typu IgG, które kumulują się w tkankach i wywołują różnorodne objawy).

Najczęstsze nietolerancje pokarmowe: nietolerancja laktozy, glutenu, fruktozy, glutaminianu sodu.

 

Alergia pokarmowa

W powstanie reakcji alergicznej zaangażowany jest układ odpornościowy - organizm zaczyna się bronić przed czynnikami, które nie powinny mu szkodzić, np. białkiem mleka krowiego czy białkiem jaja kurzego. Alergen (czyli właśnie substancja uczulająca), wyzwala kolejne reakcje  układu odpornościowego, w efekcie czego uwolnione są przeciwciała IgE. Te z kolei natychmiast wyzwalają w organizmie substancje chemiczne (m.in. histaminę), które generują wystąpienie objawów chorobowych - swędzenia skóry, wysypki, kaszlu, kataru, duszności, a także symptomów ze strony układu pokarmowego. Alergia pokarmowa bywa przekazywana dziedzicznie.

Najczęstsze alergie: na białko mleka krowiego, gluten, orzechy, ryby i skorupiaki, pomidory, jaja kurze.

 

Jak rozpoznać, co jest problemem

  • w przypadku nietolerancji pokarmowej

Na rynku dostępne są testy, które określają podwyższone poziomy przeciwciał. Zwykle wymagają pobrania krwi z palca i wymieszania jej z odczynnikiem. Otrzymany wynik wskazuje nietolerowane przez organizm pokarmy lub grupy. Stopień nietolerancji jest wskazywany przez intensywność zabarwienia pola. Otrzymany wynik należy jednak skonsultować z dietetykiem lub lekarzem, który pomoże  modyfikować dietę. Podobne badanie można wykonać w laboratorium - potrzebne będzie skierowanie.

  • w przypadku alergii pokarmowej

O alergii świadczy podwyższenie stężenia przeciwciał IgE we krwi. Można to sprawdzić wykonując badanie z krwi. Można także zdecydować się na testy skórne. Na przedramię  nakłada się krople alergenów i delikatnie zadrapuje skórę. Pojawienie się bąbli lub zaczerwienienia świadczy o uczuleniu. Test wykonuje się bezpłatnie ze skierowaniem od alergologa, prywatnie kosztuje ok. 100 zł za 20-30 alergenów.

 

Leczenie

I w przypadku alergii pokarmowej, i nietolerancji najlepsze efekty przynosi dieta eliminacyjna - trzeba zrezygnować z pokarmów, które powodują kłopoty zdrowotne. Jeśli chodzi o niektóre rodzaje nietolerancji, aby uzyskać poprawę, wystarczy ograniczyć składniki szkodliwe, np. w przypadku nietolerancji laktozy - cukru mlecznego, zamiast po mleko można sięgać po jogurty i inne produkty mleczne fermentowane.

Choroby, których podłożem może być alergia


Tematy: alergia pokarmowa, nietolerancja laktozy, nietolerancja pokarmowa, nietolerancja glukozy

Komentarze