5 najlepszych dań dla dzieci. Jakie potrawy lubi jeść na obiad niemal każde dziecko?

Ocena: 5/5 Głosów: 5
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Rybka? Odpada. Pierogi z mięsem? Nie bardzo. Ogórkowa? W życiu! Niestety, każdy rodzic wie, że podsuwanie obiadowych propozycji małemu niejadkowi może trwać co najmniej kilka długich minut. Wychodząc naprzeciw takim problemom, mamy dla ciebie zestawienie 5 potraw, które lubi niemal każde dziecko.

Wybiórczość pokarmowa u dzieci. Dlaczego dziecko wybrzydza?

Być może, jak wielu rodziców, zastanawiasz się, dlaczego twoje dziecko, które w pierwszym roku życia tak chętnie zajadało się właściwie wszystkim, nagle zaczęło wybrzydzać. Powodów dziecięcej niechęci do jedzenia może być kilka. Są to np.:

  • Podawanie dziecku nadmiernych ilości soków

Dla przykładu gęsty przecierowy sok marchwiowy, często podawany przedszkolakom, wypełnia żołądek w równym stopniu co zupa. Opite takim sokiem dziecko nie odczuwa głodu.

  • Zła technika karmienia

Jeśli grozisz swojemu dziecku, że „jeżeli nie zje tych warzyw, to dostanie karę”, zaczyna ono kojarzyć wartościowe posiłki z negatywnymi emocjami, w tym ze strachem.

  • Brak niektórych składników w diecie

Wobec niechęci dziecka do pewnych dań wielu rodziców przestaje je proponować. W efekcie malec nawet przez kilka lat nie ma do czynienia z surówką na talerzu czy ogórkiem na kanapce.

Przede wszystkim należy jednak pamiętać, że zmniejszenie łaknienia u dziecka między 1. a 5. rokiem życia jest fizjologiczne, czyli zupełnie naturalne. Podobnie niegroźna i naturalna jest w tym wieku awersja do nowości w diecie.

5 potraw, które lubi niemal każde dziecko

W chwilach, w których wydaje się, że dziecko z automatu odpowiada „nie” na każdą obiadową propozycję, warto sięgnąć po któryś z pięciu pewniaków. Oto potrawy, które lubią (prawie) wszystkie dzieci.

Rosół

Pyszny, rozgrzewający i aromatyczny. Uwielbia go właściwie każde dziecko, choć niektóre najbardziej cenią sobie nieco okrojoną wersję – np. bez selera.

Sprytnym patentem na zwiększenie wartości odżywczej potrawy jest dodanie do niej natki pietruszki. Z początku jeden malutki kawałek, z czasem coraz więcej. Warto też dorzucić korzeń pietruszki z informacją, że to „biała marchewka”.

Spaghetti

Proste i sycące danie, które dzieci uwielbiają m.in. ze względu na obecny w nim długi makaron. Do sosu można dodać wiele wartościowych składników, a potem – jeśli dziecko jest wyjątkowym niejadkiem – zblendować go.

Pizza

Im bardziej domowa pizza będzie podobna do tej z pizzerii, tym większe szanse na to, że dziecko zje ją bez słowa sprzeciwu. I tutaj możesz zastosować kilka patentów na zwiększenie atrakcyjności dania pod kątem wartości odżywczych. Wystarczy, że cieniutko poszatkowane warzywa ukryjesz np. pod sporymi plasterkami szynki.

Kotlety z piersi kurczaka

Panierowane kotleciki z piersi kurczaka to banał, ale z czasem można je wykorzystać do poszerzania kulinarnych horyzontów latorośli. Możesz np. zaproponować dziecku kotlecik z pieczarkami (albo chociaż jedną pieczarką – na dobry początek), dewolaj ze środkiem – niespodzianką albo kotlet ze szpinakiem.

Mięsne kulki w sosie pomidorowym

Są lekkie, puszyste i całe oblane kremowym, pomidorowym sosem – nic dziwnego, że dzieci nie mogą się powstrzymać przed szybkim spałaszowaniem tego dania. Pamiętaj, że do środka możesz dorzucić poszatkowaną i zeszkloną cebulkę (dzieci jej nie zauważą), a także wiele dobroczynnie działających ziół.

Sposoby na niejadka

Dobrze mieć swój mały zestaw dań obiadowych, które zawsze wywołują uśmiech na twarzy dziecka. Z drugiej strony, dieta składająca się z tylko kilku potraw, nie jest dla malca zdrowa. Jak więc stopniowo rozszerzać menu niejadka?

  • Bądź cierpliwa i uparta

Z badań wynika, że aby dziecko przestało traktować dany produkt żywnościowy jako niejadalny, trzeba mu go jak najczęściej prezentować i zachęcać do próbowania. Ważne jest jednak, by zachować krótkie odstępy czasowe między prezentacjami. Dziecko może spróbować pomidorka, jeśli będziesz zachęcała je do tego codziennie przez 2 tygodnie. Ale raczej tego nie zrobi, jeśli kupisz pomidory jeden raz w lipcu, kolejny we wrześniu, a potem dopiero w styczniu.

To też może Cię zainteresować: 5 nieoczywistych przyczyn braku apetytu u dziecka

  • Użyj sosu

Inne badania wskazują, że dzieci o wiele chętniej decydują się na spróbowanie nowej potrawy lub nowego produktu, jeśli tylko jest on podany z lubianym przez nie sosem. Zazwyczaj jest to ketchup, ale jeśli twoja pociecha uwielbia sos czosnkowy, to podaj jej np. kalafior z takim właśnie sosem.

  • Wyślij do przedszkola

Grupa rówieśnicza ma ogromną moc przekonywania. Jeśli dziecko widzi, że jego koledzy zajadają się zupą ogórkową, to też sięgnie po łyżkę. To efekt niechęci do bycia innym oraz zmniejszenia strachu („skoro oni jedzą, to nie może być takie złe”).

Zobacz też: Prosty sposób na niejadka

Czy zmuszać dziecko do jedzenia warzyw i owoców?

W trosce o dobro dziecka rodzicom zdarza się popełniać błędy. O takiej sytuacji mówimy np. wtedy, gdy rodzic zmusza pociechę do jedzenia nowych produktów (zazwyczaj warzyw i owoców) pod groźbą nieprzyjemnych konsekwencji. Na skutek strachu dziecko rzeczywiście zje daną potrawę. Należy jednak pamiętać, że jednocześnie zacznie odczuwać wobec niej największą na świecie niechęć – a to ostatnie, czego chcemy.

 

Bibliografia:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12781165/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666399902908

 

Komentarze