Siła drugiego śniadania – postaw na te składniki, wesprzyj rozwój dziecka

Ocena: 4.75/5 Głosów: 2
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Od tego, w jaki sposób skomponujemy drugie śniadanie ucznia, w dużym stopniu zależy nie tylko poziom jego energii, ale także umiejętność koncentracji czy zdolność zapamiętywania, co bezpośrednio przekłada się na efektywność nauki. Co warto zapakować dziecku do tornistra, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo?

Fotolia

Składniki pożywienia i ich wpływ na rozwój intelektualny

 

Zawarte w pożywieniu związki mineralne i witaminy są konieczne do prawidłowego rozwoju organizmu dziecka. Jakie składniki są szczególnie istotne w okresie intensywnego wzrostu i wzmożonej nauki w szkole?

  • Witaminy z grupy B – wpływają na prawidłową pracę mózgu, ich niedobory powodują osłabienie pamięci i problemy z koncentracją, a także bezsenność. Duże ich ilości znajdują się w drobiu, rybach, produktach pełnoziarnistych, orzechach i ziarnach.
  • Magnez – którego odpowiednie spożycie zapewnia prawidłowy metabolizm witamin z grupy B. Pomaga w pracy mózgu i całego układu nerwowego. Doskonałym źródłem magnezu jest kakao. 
  • Wapń – wspomaga pracę układu nerwowego, a także zapewnia prawidłowy rozwój kośćca w okresie wzrostu. Jeśli rosnącemu dziecku nie dostarczamy odpowiednich jego ilości, np. z nabiałem, organizm będzie pobierał go z kości, aby umożliwić odpowiednią pracę mózgu.
  • Żelazo – zbyt niski jego poziom może obniżyć zdolność zapamiętywania, uczenia się, rozumowania. Znajdziemy je w mięsie i ciemnozielonych warzywach liściastych.
  • Cynk – wzmacnia pamięć, poprawia zdolność do skupienia uwagi. Dobrym jego źródłem są pestki dyni.

Powinno się także zwracać uwagę, aby w każdym posiłku znajdowało się dobrej jakości białko, tłuszcze i węglowodany złożone. W przypadku drugiego śniadania, które często jest jedynym posiłkiem spożywanym w szkole, ma to ogromne znaczenie, ponieważ pozwala na stopniowe uwalnianie energii i zaspokojenie apetytu na długi czas. Ze względu na ich udział w budowie osłonek mielinowych, warto zadbać o spożycie dużych ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza z rodziny omega-3. Pomogą one w przyspieszeniu procesów myślowych i polepszeniu koncentracji. Znajdziemy je w tłustych rybach, orzechach, pestkach, oliwie z oliwek, oleju lnianym. Poza tym należy nauczyć dziecko picia wody. Odwodnienie powoduje bowiem zmęczenie, bóle głowy, trudności w zapamiętywaniu i skupieniu uwagi.

   

Co warto podać dziecku, a czego unikać?

 

Jeżeli chcemy zadbać o prawidłowy rozwój dziecka, powinniśmy unikać podawania mu produktów przetworzonych, które zawierają wiele szkodliwych dodatków. Mogą one powodować nie tylko problemy zdrowotne, ale także zaburzać koncentrację. Podobnie działać mogą słodycze, zwłaszcza te paczkowane, kupowane w sklepie. Niezbyt dobrym pomysłem są słodkie, lukrowane bułki, stanowiące źródło cukrów prostych. Wywołują nagły skok glukozy we krwi, a co za tym idzie, zastrzyk energii, jest to jednak efekt jedynie chwilowy. Dziecko szybko na nowo staje się głodne, a dodatkowo zwiększa się u niego uczucie zmęczenia.

Dobrej jakości mięso (drób, królik, cielęcina), jajka, pieczywo, warzywa i tłuszcze będą bazą do stworzenia drugiego śniadania lub lunchu, które dziecko może zabrać do szkoły. Korzystając z owoców, zbóż, mleka, ciemnego kakao i orzechów można przygotować słodkie desery, które zaspokoją chęć na słodycze, a jednocześnie nie wpłyną negatywnie na rozwój i zdrowie dziecka. Zdrowe słodkości także mogą pełnić funkcję drugiego śniadania. Nie powinny się jednak pojawiać codziennie.

Wybranie odpowiednich, zdrowych produktów to tylko połowa sukcesu. Warto wiedzieć, w jaki sposób je przygotować, aby nie obciążały organizmu dziecka i nie straciły wartości odżywczych. Po pierwsze, należy unikać smażenia. Ten rodzaj obróbki cieplnej powoduje, że produkty zbytnio nasiąkają tłuszczem. Dodatkowo wydzielane są w tym procesie szkodliwe związki. Znacznie korzystniejsze jest pieczenie i gotowanie, a także duszenie. Owoce i warzywa podawać można na surowo, przetarte lub w formie konfitury.

  

Pomysły na śniadanie do szkoły

 

Rodzice bardzo często posiadają już podstawową wiedzę na temat składników diety, które są korzystne dla dziecka w wieku szkolnym. Niestety często nie potrafią jej wykorzystać. Brak im pomysłów i zapału do wymyślania i tworzenia coraz to nowych zestawów. Oto pomysły, które pomogą zwalczyć nudę w kuchni i dziecięcym chlebaku.

  • Płatki owsiane na mleku z dodatkiem pokruszonych orzechów włoskich i odrobiną konfitury z malin
  • Kanapki z sałatą, serem, szynką, wycinane za pomocą foremek do ciastek w różnych kształtach. Dodatkowo pokrojona w słupki lub potarta marchewka.
  • Babeczki dyniowe lub marchewkowe z nadzieniem lub polewą z gorzkiej czekolady. Jako dodatek jogurt pitny.
  • Tortilla zbożowa z awokado, twarożkiem i papryką, z indykiem i serem, lub dzikim łososiem i szpinakiem, dodatkowo mandarynki.
  • Placuszki drożdżowo-bananowe podane z jogurtem i jagodami.
  • Szybka w przygotowaniu „tortilla” z rozwałkowanej kromki chleba bez skórki – zawinięta z serem, szynką i papryką.
  • Sałatka owocowa z dodatkiem jogurtu naturalnego i orzechów oraz kanapka z szynką i rzodkiewką.
  • „Mieszanka studencka” z różnych rodzajów orzechów z dodatkiem dowolnych suszonych owoców, wymieszana z jogurtem.
  • Szaszłyki z małych kulek mozzarelli, pomidorków koktajlowych, dodatkowo bułka grahamka z szynką, sałatą i ogórkiem.
  • Batony zbożowe przygotowywane samodzielnie z domu z płatków zbożowych, miodu i żurawiny, zapakowane razem z jogurtem pitnym lub kefirem.
  • Muffiny jajeczne – w formie do muffin szynka, ser i warzywa, zalane jajkiem i zapieczone.
  • Małe zapiekanki przygotowywane z pełnoziarnistej bułki, ulubionej szynki, sera, papryki i pomidora.

Wymienione pomysły na drugie śniadanie dla dziecka można w dowolny sposób modyfikować i mieszać ze sobą, dodawać porcję owoców, warzyw czy orzechów, jeśli porcja wydaje się za mała dla dziecka. Poza pojemnikiem z jedzeniem zawsze powinno się pamiętać, aby dać dziecku wodę mineralną do picia. Czasem można zamienić ją na sok.

 

Bibliografia:

  1. J. Gawęcki, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 2010.
  2. M. ;Krawczyński, Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie, Kraków 2008.
  3. H. Szajewska, A. HorvathŻywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, wyd. Medycyna Praktyczna 2017. 
Tematy: śniadanie dla dziecka, dieta dziecka, drugie śniadanie, śniadanie do szkoły

Komentarze