Śniadania dla dzieci na jesień

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

W okresie jesienno-zimowym nietrudno o infekcję – zwłaszcza w przypadku dzieci, które nie mają jeszcze w pełni ukształtowanego układu odpornościowego. Jedną z metod obrony przed atakami wszędobylskich wirusów i bakterii jest zadbanie o to, aby dziecko codziennie spożywało pełnowartościowe śniadanie. Dlaczego to właśnie ten posiłek jest tak znaczący dla zdrowia i co właściwie można podać przedszkolakowi lub uczniowi?

Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia

Powszechnie znane twierdzenie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, jest w 100% słuszne. Jest tak dlatego, że w ciągu nocy w organizmie zachodzi sporo zmian. Najważniejszą z nich jest spadek glukozy – paliwa, które dostarcza dziecku energii i wpływa na stężenie acetylocholiny (to neuroprzekaźnik, który ułatwia przepływ informacji między synapsami w mózgu). Spożycie wartościowego śniadania pozwala na wyrównanie poziomu cukru we krwi i wpływa pozytywnie na procesy poznawcze.

Tymczasem z badań przeprowadzonych przez Millward Brown na zlecenie Partnerstwa dla Zdrowia wynika, że aż 24% polskich dzieci wychodzi z domu z pustym żołądkiem.

 

Dziecko, które nie jada śniadań na rażone jest na:

 

  • Nadwagę, otyłość i cukrzycę typu 2

Organizm, któremu brakuje glukozy, będzie jej „szukał”. Dlatego dzieci, które nie jedzą śniadań, w ciągu dnia mają większy apetyt na niezdrowe słodycze i przekąski.

  • Hipoglikemię

Która jest jednoznaczna z obniżeniem koncentracji, rozdrażnieniem i pogorszeniem procesów myślowych.

  • Nieprawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny.

Dzieci, które nie jedzą śniadań, mają również słabszą odporność, ponieważ ich organizm nie otrzymuje odpowiednich ilości składników odżywczych.

Podsumowując – posiłek spożywany w domu powinien być stałym elementem poranka zarówno przedszkolaków, jak i starszych dzieci. Wszystkie one intensywnie rosną i rozwijają się, więc są szczególnie narażone na konsekwencje błędów żywieniowych.

Śniadania na odporność – jak komponować

Poprzez pełnowartościowe śniadanie „na odporność” rozumie się takie, które zawiera:

  • Pełnowartościowe produkty zbożowe

Są to kasze, płatki owsiane, żytnie, orkiszowe czy jęczmienne oraz starannie dobrane pieczywo: graham, orkiszowe, żytnie lub pszenno-żytnie.

  • Tłuszcze

Oczywiście tylko te dobre, czyli wysokiej jakości masło, olej rzepakowy, a także nasiona słonecznika, pestki dyni oraz orzechy.

  • Warzywa oraz owoce

Świeże, z dobrych źródeł, ewentualnie suszone. Najlepsze będą te sezonowe, więc w okresie jesienno-zimowym warto sięgnąć po śliwki, jabłka, gruszki czy dynie.

  • Produkty zawierające białko

Kefir, maślanka, jogurt, ser żółty, twaróg, jaja. Dużo białka mają także nasiona roślin strączkowych.

Pomysły na wartościowe śniadania dla dzieci

Skomponowanie takich śniadań może wydawać się trudne i pracochłonne, dlatego mamy kilka gotowych pomysłów. Te posiłki przygotujesz w zaledwie kilka minut.

  • Owsianka z olejem lnianym

Olej lniany jest prozdrowotną substancją, która może podnieść odporność dziecka – wszystko dzięki zawartości kwasów omega-3. Dodaj pół łyżeczki oleju do miseczki ugotowanych na mleku płatków owsianych. Całość przykryj owocami: pokrojonymi w cząstki bananami, jabłkami czy gruszkami, możesz także dodać trochę płatków migdałów.

  • Kanapki z jajkiem i warzywami

Kromkę pełnoziarnistego chleba posmaruj cienko masłem. Nałóż kilka plasterków ugotowanego jajka, a potem kilka słupków papryki. Posyp kanapkę świeżym szczypiorkiem.

  • Jajecznica + kanapka

Na jednej łyżeczce usmaż jajecznicę z dwóch jajek. Posyp danie szczypiorkiem. Dołóż kanapkę z ciemnego pieczywa – już bez masła, za to z grubym plastrem pomidora.

  • Naleśniki z owocami

Jeśli masz trochę więcej czasu (np. w weekend), możesz przygotować dziecku malutkie naleśniki. Najpierw wymieszaj w jednej misce 0,5 szklanki maślanki, 1 jajko, 1 łyżkę oleju, następnie w drugiej – 0,5 szklanki mąki żytniej i odrobinę proszku do pieczenia. Potem wymieszaj zawartość obu misek, a powstałą masę smaż małymi porcjami. Na gotowe naleśniki nałóż banany, morele lub brzoskwinie, może też polać je odrobinką syropu klonowego lub miodu.

Co dawać dziecku przed wyjściem do przedszkola?

Wielu rodziców przedszkolaków zastanawia się, czy przygotowywać dziecku śniadanie w domu, skoro taki posiłek jest podawany również w przedszkolu. Odpowiedź brzmi: tak. To ważne, aby dziecko jadło w domu, ponieważ po pierwsze – rodzic ma kontrolę nad jakością tego najważniejszego posiłku, po drugie – może dopasować skład do upodobań dziecka. Innymi słowy jeśli wiesz, że dziecko nie lubi jagód, to do twarożku możesz podać mu truskawki. Jeśli nie podasz malcowi śniadania, a ten otrzyma w przedszkolu coś, czego nie lubi – nie zje rano niczego.

Co dawać dziecku przed wyjściem do przedszkola? Jeśli nie masz czasu na długotrwałe przygotowanie posiłku, może być to naturalny jogurt z owocami i ziarnami czy kawałek razowego chleba z szynką, jajkiem i pomidorem. Nie należy natomiast podawać przedszkolakowi słodzonych płatków, parówek czy chleba z czekoladą.

Śniadania dla ucznia

Przygotowując śniadania dla ucznia, kieruj się powyższymi wskazówkami dotyczącymi składu posiłku, pamiętając przy tym o zwiększeniu jego kaloryczności. Śniadanie dla dziecka w wieku od 7 do 9 lat powinno dostarczać od 400 do 500 kcal, dla starszego: od 500 do 700 kcal (górne widełki dotyczą bardzo aktywnych chłopców).

 

Bibliografia:

  1. Ulatowska, M. Mazur, „Bułka i spółka. Rzecz o zdrowym odżywianiu”, wyd. Multico, 2017
  2. Eugster, „Żywienie dzieci”, wyd. Edra Urban & Partner, 2018,
  3. Sobkowiak, „Jak wspierać rozwój przedszkolaka?”, wyd. Edgard, 2019

 

Komentarze