Z daleka od mleka

Ocena: 3.69/5 Głosów: 2
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Przepisy dla dzieci z nietolerancją laktozy

Podstawowym produktem, który trzeba wyłączyć z diety przy nietolerancji laktozy jest mleko. Fot. Shutterstock.com
Podstawowym produktem, który trzeba wyłączyć z diety przy nietolerancji laktozy jest mleko.

- Iza nie może jeść czekolady, Zosia - pić mleka, Karol ma alergię na miód, Ola dostaje wysypki po zjedzeniu truskawek… - Nauczycielki w przedszkolach są w stanie wyrecytować z pamięci całe listy produktów, których nie mogą jeść ich podopieczni. A z roku na rok te listy stają się coraz dłuższe, bo rośnie liczba dzieci, u których lekarze stwierdzają alergie lub nietolerancje pokarmowe.

Największą sztuką jest jednak sprawić, by kilkulatki same wiedziały, czego nie mogą jeść, przestrzegały diety i, co ważne, nie miały z tego powodu poczucia krzywdy. Wszelkie pomoce naukowe są tu mile widziane. Takie np. jak specjalna książka kulinarna dla dzieci: "Skrzat gotuje bez laktozy" autorstwa Barbary Barszcz i Marty Barszcz, Wydawnictwa Skrzat. Jej bohaterka Marta po wizycie u lekarza najpierw rozpacza, że został jej "tylko suchy chleb i woda z kranu", a później dzięki spotkaniu ze skrzatem Marcinem staje się dzielną tropicielką laktozy. Nie znajdziesz jej więc w 52 przepisach, które zostały przygotowane dla czytelników. Każda z kulinarnych recept ma wyodrębnioną część dla najmłodszych "W czym możesz pomóc?", ale zaprzyjaźnione z kuchnią maluchy z pewnością nie muszą się do wymienionych tam czynności ograniczać.

Skrzat gotuje bez laktozy 

Książkę możesz wygrać w naszym konkursie "Gotowanie ze Skrzatem"

Za zgodą wydawnictwa publikujemy 3 przepisy

Marchewkowe muffunki pani Zajęczycy

(przepis na około 22 sztuki)

Składniki:

3 jajka

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

½ szklanki oleju z oliwek

1 szklanka cukru (biały lub brązowy)

2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika (należy uważać, gdyż przyprawa do piernika może zawierać laktozę. Można przygotować własną, dodając do cynamonu zmielone goździki i gałkę muszkatołową w dogodnych dla siebie proporcjach.)

Przygotowanie:

Tłuszcz, cukier i jaja utrzeć w pierwszej misce mikserem na pulchną masę, dodać utartą marchew i wybrane dodatki (do ciasta można dodać do wyboru: rodzynki, słonecznik, pestki dyni, pokrojone orzechy włoskie, łyżkę zarodków pszennych lub otrębów owsianych). Całość wymieszać w drugiej misce. Obie mieszaniny połączyć, wykonując jak najmniej ruchów. W przeciwnym razie ciasto może być nieco gliniaste po upieczeniu. Papilotki wypełnić ciastem do wysokości 2/3. Wierzch można posypać nasionami sezamu. Piec w temp. 180 st. C do zarumienienia. Można nie dodawać sezamu i po wystudzeniu udekorować według własnego uznania, np. cukrem pudrem. Ciasto można upiec także w innej formie.

Czas przygotowania: 55 min.

Poziom trudności: 3/5.


Ciastka z płatków owsianych z sezamem i wiórkami kokosowymi krowy Karoliny

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

4 łyżki stołowe cukru białego lub brązowego

2 jajka

15 dag margaryny bezlaktozowej (margaryna nie może mieć dodatków mleka, serwatki, maślanki itp. może zawierać białka mleka - ważne, aby to sprawdzić, robiąc zakupy)

1 łyżka otrębów owsianych lub  zarodków pszennych

2 łyżki różnych dodatków (sezam, wiórki kokosowe, rodzynki lub suszona żurawina)

Aromat cytrynowy lub pomarańczowy (można także użyć skórki startej ze świeżych, dobrze umytych owoców).

Przygotowanie:

Płatki, otręby, zarodki, sezam i wiórki wymieszać w misce z cukrem. W rondelku roztopić margarynę. Bardzo gorącą wlać do sypkich składników. Dodać jajka, dowolny aromat lub startą skórkę i dobrze wymieszać. Układać ciastka łyżką w równych odstępach od siebie. Piec w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.

Czas przygotowania: 35 min.

Poziom trudności: 1/5.

 

Pierogi ruskie z serem tofu

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

Szczypta soli

1 łyżeczka cukru

Ok. 1 szklanki ciepłej wody

Kulka świeżych drożdży wielkości orzecha laskowego

2 łyżki oleju lub oliwy

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do ciepłej wody włożyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7-8 min, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto się nie kleiło. Włożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Wyłożyć na stolnicę i powygniatać przez około 1-2 min, następnie podzielić na 3-4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (ok. 2-3 mm), obsypując stolnicę lub blat i wałek mąką. Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać ciasto na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów, układać je na stolnicy lub blacie. Przykryć ściereczką do casu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem oleju lub oliwy i, gdy będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (o,. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez około 15-20 sekund, licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Gotowe wykładać na talerz przelany zimną wodą.

 

Czas przygotowania ciasta: 60 min

Poziom trudności: 2/5

 

Składniki na farsz:

½ kg ziemniaków

3 łyżki sera tofu

1 średnia cebula

1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia

Przygotowanie farszu:

Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę. Wymieszać z ziemniakami i tofu. Doprawić solą i pieprzem. Można także nie dodawać cebulki do farszu, tylko zrumienić ją i posypać gotowe pierogi.

Czas przygotowania farszu: 30 min.

Poziom trudności: 1/5

Czytaj też: jak gotować dla dziecka, które jest na diecie bezmlecznej i bezjajecznej

Tematy: dieta dziecka, nietolerancja laktozy, przepisy

Komentarze