Czy płatki to na pewno dobry wybór na śniadanie dla dziecka?

Ocena: 4.86/5 Głosów: 7
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Płatki śniadaniowe często goszczą na naszych stołach. Dzieci uwielbiają kolorowe kuleczki czy czekoladowe misie, a my cieszymy się, że najadają się o poranku do syta. Nie każdy rodzaj płatków warto jednak serwować maluchom.

Fotolia

Wartości odżywcze płatków śniadaniowych

 

Płatki śniadaniowe często wydają się najlepszym wyborem na śniadanie dla dziecka. O ich wysokiej wartości odżywczej i pozytywnym wpływie na rozwój zapewniają rodziców spotykane na każdym kroku reklamy. Poza tym, są one proste i szybkie w przygotowaniu, lubiane przez dzieci w każdym wieku, a do wyboru mamy wiele opcji smakowych.

Płatki produkuje się głównie ze zbóż i kukurydzy. Powinny więc być doskonałym źródłem cennych dla dziecka składników:

  • węglowodanów złożonych, które zapewniają stopniowe uwalnianie energii przez długi czas, zapewniają uczucie sytości oraz prawidłową pracę układu pokarmowego, zapobiegają otyłości i cukrzycy;
  • witamin (zwłaszcza z grupy B) niezbędnych do prawidłowej czynności mózgu, obwodowego układu nerwowego, działania;
  • minerałów – żelaza, magnezu, cynku, miedzi, potasu, fosforu, których organizm dziecka potrzebuje do większości reakcji zachodzących w organizmie: zapewniają one prawidłową pracę układu nerwowego, krwionośnego, a także mięśni.

W połączeniu z ciepłym mlekiem, które zawiera łatwostrawny tłuszcz, wartościowe białka, wapń, fosfor i witaminę D, płatki faktycznie wydają się idealnym, kompletnym posiłkiem. Jeśli dodatkiem do niego będzie świeży owoc, zwiększy się jego atrakcyjność i wartość odżywcza. Znalezienie w supermarkecie odpowiednich płatków śniadaniowych może być bardzo trudne, jednak wysiłek włożony w czytanie etykiet naprawdę się opłaca. Wybór odpowiedniego produktu będzie w przyszłości procentował polepszeniem stanu zdrowia i koncentracji dziecka.

 

Dlaczego mogą być zagrożeniem i jakich lepiej unikać?

 

Jak widać, płatki śniadaniowe mają wiele zalet. Warto jednak zastanowić się, czy w najchętniej kupowanych produktach znajdują się składniki, których się spodziewamy. W trakcie procesów produkcyjnych ilość cennych składników znacznie się zmniejsza. Ziarna zbóż są dokładnie oczyszczane, co wpływa na zmniejszenie zawartości błonnika i innych węglowodanów złożonych, a także witamin i składników mineralnych. Aby wyrównać te straty, płatki śniadaniowe fortyfikuje się na przykład żelazem, wapniem, witaminą D. Jest to proces pozytywny, mający na celu dostarczenie dzieciom cennych składników. Niestety wykorzystywane w celu wzbogacenia substancje nie są wchłaniane w organizmie tak samo jak naturalne.

Poza tym, w celu polepszenia konsystencji, dodaje się do płatków tłuszcz, często złej jakości. Ze względu na fakt, iż dzieci najchętniej sięgają po produkty słodkie, dosładza się je cukrem lub, znacznie częściej, o wiele bardziej szkodliwym syropem glukozowo-fruktozowym. Niestety, lista niezdowych dodatków do płatków jest o wiele dłuższa.

Wiele z nich ma nietypowe smaki czy kolory. Dzieci lubią próbować nowości. Uzyskanie nowych, atrakcyjnych cech, wiąże się z koniecznością dodania do produktów dużych ilości syntetycznych barwników oraz substancji imitujących smak, które są szkodliwe dla dzieci. Przy wyborze płatków śniadaniowych należy więc bardzo uważnie czytać etykiety. Powinno się unikać produktów z dodatkiem tłuszczu, dosładzanych, a także tych o nietypowym smaku czy kolorze. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na wyroby reklamowane jako zdrowe typu „muesli” czy „crunchy”– ich skład często nie różni się od zwyczajnych płatków.

 

Jak wybrać płatki i jak je przygotować, aby były atrakcyjne dla dziecka?

 

Zawsze, bez względu na grupę produktów, najlepszym wyborem są produkty jak najmniej przetworzone. Oczywiście zasada ta odnosi się także do płatków śniadaniowych. Na zakupach warto spojrzeć na półki położone obok lub poniżej tych, na których znajdują się produkty promowane. Znajdziemy tam mniej przetworzone płatki kukurydziane lub zbożowe bez zbędnych dodatków, które smakują i wyglądają podobnie do tych najbardziej znanych z reklam. Są one dobrym, zdrowym wyborem.

Istnieje jednak jeszcze lepsza alternatywa – najmniej przetworzone płatki owsiane, jaglane, gryczane, jęczmienne czy żytnie. To one dostarczą dziecku wszystkich cennych składników – błonnika pokarmowego, węglowodanów złożonych, witamin i minerałów. Niestety pociechy nie rozumieją, że produkty te są dla nich lepsze, ponieważ preferują smak słodki, atrakcyjne opakowanie, regularne kształty i nienaturalne kolory, do których się przyzwyczaiły. Płatki z pełnego ziarna wydają się więc „zwyczajne” i niesmaczne. Można jednak sprawić, by dziecko się do nich przyzwyczaiło.

Zdrowy produkt można przecież podać w atrakcyjnej formie, innej i ciekawszej, niż wcześniej przygotowywane były płatki słodzone. Płatki z pełnego ziarna można gotować w wodzie. Lepszym wyborem dla dziecka będzie jednak mleko, które poprawia smak płatków, a jednocześnie znacznie podnosi ich wartość odżywczą. Do ugotowanych płatków dodawać można najróżniejszych składników lubianych przez pociechę – owoców surowych, suszonych lub w postaci musu czy niskosłodzonej konfitury, wiórki kokosowe, dowolnych orzechy, miód, kakao, cynamon, ciemną czekoladę. Takie śniadanie z pewnością zainteresuje dziecko i będzie wspomagało jego rozwój.

 

Bibliografia:

  1. Gawęcki J.,Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 2010.
  2. Krawczyński M., Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie, Kraków 2008.
  3. Kunachowicz H., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2017.
Tematy: płatki śniadaniowe, śniadanie dla dziecka, płatki na śniadanie, zdrowe płatki śniadaniowe

Komentarze