Jak nie przesolić?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Dorośli nie wyobrażają sobie posiłków pozbawionych przypraw. Zazwyczaj bez umiaru solimy i zapominamy o tym, że smak potraw można z powodzeniem podkreślić za pomocą ziół. Przygotowując posiłki dla dziecka, warto szczególnie zadbać o to, by było nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo.

Kamienna czy morska? Sól soli nierówna!
Kamienna czy morska? Sól soli nierówna!

Ile soli?

Od dawna wiadomo, że spożywanie zbyt dużej ilości soli powoduje podwyższenie ciśnienia krwi. Jeśli chodzi o małe dzieci, spożywanie większych ilości od zalecanych jest szczególnie niebezpieczne, gdyż może obciążać nerki. W upodobaniu do solenia potraw duże znaczenie ma przede wszystkim przyzwyczajenie, dlatego im szybciej zdasz sobie sprawę z tego, że główną przyprawą w twojej kuchni jest sól, tym lepiej dla całej rodziny.

O ile w przypadku niemowlaków o soleniu potraw w ogóle nie ma mowy (soli nie zawierają i nie powinny zawierać także gotowe produkty przeznaczone dla niemowląt), o tyle w przypadku starszych dzieci sprawa nie jest już taka prosta. Ilość soli zalecana dzieciom w wieku przedszkolnym wynosi 3 g dziennie, czyli ok. pół łyżeczki. Norma dzienna dla dorosłych wynosi 6 g, czyli pełna łyżeczka.

Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, że kontrolowanie spożycia soli odnosi się nie tylko do zwracania uwagi na to, ile soli dodajemy do potraw w trakcie gotowania - sól jest także składnikiem wielu gotowych produktów (oprócz wzmacniania smaku, sól ma również właściwości konserwujące), w tym m.in. chleba, sera czy płatków śniadaniowych.

 

Sól soli nierówna

Do wyboru masz kilka rodzajów. M.in. sól kamienną, sól morską, sól ziołową. Różnią się między sobą zawartością mikroelementów oraz sposobem uzyskania.

  • Sól kamienna

Wydobywana w kopalniach soli, najczęściej poddawana procesowi warzenia, czyli oczyszczania (niestety traci wtedy wiele mikroelementów). Lepszym wyborem jest sól niewarzona lub sól jodowana - sól warzona wzbogacona o jod (pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy).

  • Sól morska

Powstaje poprzez odparowanie morskiej wody. Zawiera cenne mikroelementy, które w procesie oczyszczania traci warzona sól kamienna.

  • Sól ziołowa

To mieszanka soli i ziół. Jeśli trudno ci ograniczyć spożycie soli kamiennej czy morskiej lub całkowicie zrezygnować z soli na rzecz ziół , kompromis w postaci soli ziołowej może okazać się dobrym rozwiązaniem.

 

Jak ograniczyć ilość soli?

1. Nie dodawaj soli do gotowania

Przyzwyczajanie dzieci do spożywania solonych produktów z pewnością nie wyjdzie im na zdrowie. Z możliwości solenia potraw trudno zrezygnować, jeśli spożywa się je w takiej postaci od dłuższego czasu. Dlatego im mniej soli będziesz używała w czasie gotowania, tym lepiej dla całej rodziny.

 

2. Zrezygnuj z soli na rzecz ziół

Zamiast soli w przyprawianiu potraw znakomicie sprawdzą się świeże lub suszone zioła:

  • natka pietruszki
  • koperek
  • majeranek
  • bazylia
  • tymianek

Na dodatek aromat suszonych ziół sprawi, że potrawa będzie jeszcze bardziej apetyczna!

 

3. Nie stawiaj soli na stole

Ta prosta zasada uchroni cię od odruchowego sięgania po solniczkę. Pamiętaj również o tym, aby nie solić potraw przed ich wypróbowaniem. Wbrew pozorom, wiele osób sięga po sól wyłącznie z przyzwyczajenia.

 

4. Zwracaj uwagę na etykiety

Informacja o zawartości soli (a dokładnie sodu) jest zazwyczaj podawana w ilości przypadającej na 100 g:

  • 0,1 g sodu na 100 g produktu - niska zawartość
  • 0,1-0,5 g na 100 g produktu - umiarkowana zawartość
  • powyżej 0,5 g na 100 g produktu - wysoka zawartość

 

5. Uwaga na fast food

Produkty typu fast food cieszą się tak złą sławą między innymi ze względu na dużą zawartość soli. W popularnych sieciówkach fryki są solone zazwyczaj od razu. Jeśli tylko masz taką możliwość, proś o podanie frytek bez soli. Ogranicz również spożywanie sosu sojowego, popularnego dodatku w daniach kuchni chińskiej, który zawiera szczególnie dużo soli. Warto ograniczyć (a najlepiej w ogóle nie podawać dziecku) solonych orzeszków, słonych paluszków, popcornu i chipsów. Mnóstwo soli zawierają także produkty, których w ogóle nie powinno podawać się dzieciom - sosy z torebki, kostki rosołowe, zupy i dania zalewane wrzątkiem.

 

 

 

Tematy: fast food, sól, dieta przedszkolaka, zioła, przyprawy, dieta

Komentarze