Dieta na odporność dla dziecka – jakie składniki wzmacniają układ odpornościowy dziecka?

Odporność dziecka warto wzmacniać przez cały rok. Jednak w okresie jesienno-zimowym ten temat wzbudza szczególne zainteresowanie, ponieważ jest to okres wzmożonych zachorowań. Jednym ze sposobów na lepsze funkcjonowanie układu immunologicznego jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jakie składniki powinny się w niej znaleźć, aby wzmocnić odporność dziecka?

Jakie składniki żywności wzmacniają działanie układu odpornościowego?

Dieta dziecka, która zmniejsza ryzyko złapania infekcji w tzw. sezonie grypowym, powinna bazować na świeżych, jak najmniej przetworzonych produktach. Istotną rolę odgrywa także utrzymanie prawidłowej masy ciała. W tkance tłuszczowej powstają prozapalne adipocytokiny, więc jej nadmiar w organizmie sprzyja powstawaniu stanu zapalnego. Dlatego, jeśli chcesz zadbać o dobrą odporność dziecka ważne są nie tylko suplementy diety, immunomodulacyjne działanie witamin itp. Aby częste infekcje odeszły w zapomnienie, powinnaś wdrożyć również zasady żywienia, które pomogą utrzymać prawidłową masę ciała.

A jakie składniki żywności pomogą w procesie wzmacniania naturalnej odporności Twojej pociechy? Sprawdź, które z nich są szczególnie ważne!

Przeczytaj też: Czosnek w ciąży – czy można go jeść?

Dobre i złe kwasy tłuszczowe

Spożywanie produktów bogatotłuszczowych kojarzy się zazwyczaj z prostą drogą do otyłości – a ta, jak zostało to już wspomniane, ma niekorzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. Należy jednak rozróżnić tłuszcze na złe, czyli te o działaniu prozapalnym, oraz dobre, które zmniejszają stan zapalny.

Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się infekcji zadbaj o to, by w diecie dziecka nie pojawiało się za dużo produktów będących źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczów trans. Występują one m.in. w twardych margarynach, miksach tłuszczowych, daniach typu fast-food, kiełbasach, pasztetach, ciastkach, cukierkach, krakersach.

Jednocześnie wprowadź do diety dziecka produkty, które obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, a konkretnie jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Znajdziesz je w produktach takich jak:

  • tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela, sardynki, śledź);
  • orzechy (szczególnie bogate w kwasy omega-3 są orzechy włoskie);
  • oleje roślinne;
  • nasiona (np. chia, siemię lniane).

Przeczytaj też: Jak podawać dziecku witaminę D?

Składniki mineralne

Wśród składników mineralnych, które odgrywają szczególną rolę we wzmacnianiu odporności dziecka, wymienia się cynk, selen, a także żelazo.

  • Cynk – jego odpowiednia podaż jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Bierze udział w kształtowaniu się komórkowej oraz humoralnej odpowiedzi immunologicznej. Znajdziesz go w produktach takich jak rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, pestki dyni i nasiona słonecznika;
  • Selen – niedobór tego pierwiastka upośledza funkcjonowanie limfocytów B, biosyntezę immunoglobulin, a także odpowiedź komórkową. Głównym źródłem selenu są m.in. orzechy brazylijskie, brokuły, a także rośliny strączkowe;
  • Żelazo – wchodzi w skład enzymów, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Niedobór żelaza prowadzi do rozwoju anemii, która sprawia, że odporność dziecka spada i jest ono podatne na częste infekcje. Żelazo znajduje się w mięsie, jajkach, roślinach strączkowych, pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach, pestkach i nasionach, a także zielonych warzywach liściastych. W celu zwiększenia przyswajalności żelaza niehemowego, warto dodać do dania produkty bogate w kwas askorbinowy (m.in. paprykę, natkę pietruszki, kalarepę).

Witaminy

Aby układ odpornościowy dziecka funkcjonował prawidłowo, powinnaś zwrócić szczególną uwagę również na produkty będące źródłem wybranych witamin.

  • Witamina C – wykazuje właściwości immunostymulujące, ponieważ zwiększa produkcję cytokin, a także zmniejsza immunosupresyjne działanie histaminy. Dlatego zdrowa dieta o korzystnym wpływie na układ odpornościowy powinna być pełna świeżych warzyw i owoców;
  • Witamina A – wraz z witaminą C stanowi fundament odporności od pierwszych lat życia – dostarcza się ją dziecku poprzez karmienie piersią. Jest niezbędna do utrzymania ciągłości błon śluzowych układu pokarmowego, oddechowego oraz moczowo-płciowego. Dzięki temu zapobiega przenikaniu drobnoustrojów chorobotwórczych do organizmu. Aby dostarczyć dziecku odpowiednich ilości tej ważnej witaminy, wprowadź do jego jadłospisu tłuste ryby morskie, jajka oraz produkty bogate w beta-karoten (prowitaminę A) np. morele, brzoskwinie, paprykę, pomidory, marchew, owoce cytrusowe;
  • Witamina D – pochodzi przede wszystkim z syntezy skórnej, która zachodzi pod wpływem promieni słonecznych. Dlatego w sezonie jesienno-zimowym zaleca się suplementy diety, które pomagają pokryć zapotrzebowanie na ten składnik. Dieta dziecka ma w przypadku witaminy D charakter uzupełniający. Jej źródłem są m.in. tłuste ryby morskie;
  • Witamina E – w sposób pośredni bierze udział w stymulowaniu komórkowej odpowiedzi immunologicznej. Do bogatych źródeł tej witaminy należą m.in. migdały, orzechy laskowe, a także oleje roślinne.

Probiotyki i prebiotyki

Pozytywny wpływ na układ odpornościowy mają również probiotyki oraz prebiotyki. Pierwsze z wymienionych to tzw. dobre bakterie, które m.in. poprzez stymulowanie produkcji cytokin i limfocytów T do odpowiedzi na antygen wzmacniają odporność dziecka. Probiotyki mogą być podawane w formie suplementów diety, choć naturalnym źródłem dobrych bakterii są również fermentowane produkty mleczne i kiszonki.

Ważnym elementem diety dziecka są także prebiotyki, czyli składniki żywności o korzystnym wpływie na mikroflorę jelit. Ich źródłem są m.in. banany, pomidory, szparagi, czosnek, cykoria, cebula, karczochy, żyto, jęczmień i buraki.

Wprowadzenie do diety dziecka probiotyków i prebiotyków zwiększa nie tylko jego odporność na infekcje układu oddechowego. Żywność będąca źródłem tych składników wpływa również na zmniejszenie ryzyka zakażeń w przewodzie pokarmowym.

Czytaj również: Szczepionki na lepszą odporność

Co jeszcze warto zrobić, aby wzmocnić układ odpornościowy dziecka?

Prawidłowa dieta odgrywa istotną rolę we wzmacnianiu odporności dziecka. Jednak nie możesz zapominać o tym, że aby była skuteczna ważne, są również inne elementy zdrowego stylu życia. Negatywny wpływ na odporność dzieci ma mała aktywność fizyczna, stres, a także niewłaściwa ilość snu.

Dlatego, jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowania, zadbaj o to, aby Twoja pociecha miała odpowiednią ilość ruchu na świeżym powietrzu (oczywiście musisz pamiętać o właściwym ubiorze adekwatnym do warunków pogodowych). Zwróć uwagę również na to, czy Twoje dziecko się wysypia – oglądanie telewizji, granie na telefonie lub komputerze tuż przed snem to nie najlepszy pomysł. Pamiętaj również, żeby reagować szybko, gdy pojawią się sytuacje stresowe, które mają negatywny wpływ na układ immunologiczny.

Bibliografia

 
  1. Dymarska E. i wsp., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Nowiny lekarskie 2013, 82, 3, 222–231.
  2. Hewison M. Vitamin D and immune function: autocrine, paracrine or endocrine? Scand J Clin Lab Invest (Suppl) 2012;243:92-102.
  3. Krzysik M. i wsp., Wpływ wybranych składników odżywczych pożywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego Cz. II. Immunomodulacyjne działanie witamin i pierwiastków śladowych na organizm człowieka, Adv Clin Exp Med 2007, 16, 1, 123–133.
  4. Pandey K. i wsp., Probiotics, prebiotics and synbiotics-a review. Journal of Food Science and Technology, 2015, 52.12: 7577-7587.
  5. Trojanowski T. Infekcje układu oddechowego – czy mają związek z otyłością? Forum Medycyny Rodzinnej 2019, tom 13, nr 6, 292–299.
Opublikowano: ; aktualizacja: 14.12.2021

Oceń:
3.3

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Pomysły na placuszki dla dzieci

 

Jak pomóc dziecku w odchudzaniu? Sposoby na skuteczne i bezpieczne odchudzenie dziecka

 

Uzależnienie od słodyczy – przyczyny, objawy, skutki

 

Mikrofalówka a zdrowie dziecka

 

Bento – co to jest? Przepisy na bento dla dzieci

 

Niejadek – przyczyny, leczenie. Śniadania, obiady i kolacje dla małego niejadka

 

Przekąski dla dziecka – lista dobrych i złych przekąsek

 

Czy dziecko może jeść grzyby? Kiedy do diety dziecka wprowadzić grzyby?