Czy dzieci mogą jeść czekoladę? Jaka czekolada jest najlepsza dla dzieci?

Dzieci uwielbiają słodycze, jednak nie od dziś wiadomo, że nie należą one do najzdrowszych produktów. Dlatego wielu rodziców zastanawia się, jak sprawić przyjemność swoim pociechom bez uszczerbku na ich zdrowiu. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, należy odpowiedzieć na pytanie, jakie są skutki nadmiernej konsumpcji czekolady i czy istnieje jej zdrowszy zamiennik?

Jak powstaje czekolada i jakie są jej rodzaje?

Czekolada powstaje z ziaren kakaowca, które poddawane są fermentacji, a następnie procesowi suszenia i prażenia. To właśnie prażenie w wysokiej temperaturze sprawia, że nabierają charakterystycznego aromatu i smaku. Po zakończeniu procesu prażenia, ziarna kakaowca są kruszone oraz pozbawiane łusek. Proces ten jest kontynuowany, aż do momentu uzyskania konsystencji gęstego płynu. Miazgę, która została po tłoczeniu, przerabia się na masło kakaowe.

W najprostszy sposób, czekoladę można podzielić na gorzką, mleczną oraz białą. Jakie są różnice między nimi i jaką wartość odżywczą ma każdy z tych produktów?

Przeczytaj też: Jaki sport dla przedszkolaka?

Czekolada gorzka

W czekoladzie gorzkiej znajduje się od około 60 do nawet 99% kakao, dzięki czemu jest lepszym wyborem niż czekolada mleczna lub biała. Niestety wysoka zawartość kakao sprawia, że jej smak jest dość charakterystyczny. Dlatego istnieje ryzyko, że nie przypadnie do gustu Twojemu dziecku. W takim przypadku możesz spróbować przygotować z niej zdrowy deser czekoladowy, łącząc ją np. ze słodkim bananem (lub innym słodszym owocem).

Jeśli masz w domu małego miłośnika czekolady, warto postawić właśnie na czekoladę gorzką. Dlaczego? Ze względu na to, że zawarte w niej składniki (m.in. polifenole i magnez) wykazują działanie prozdrowotne, m.in.:

  • poprawiają funkcję śródbłonka naczyniowego;
  • chronią komórki przed szkodliwymi uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki;
  • poprawiają pamięć i koncentrację;
  • redukują stan zapalny;
  • mają pozytywny wpływ na pracę mięśni.

Przeczytaj też: Jakie desery dla niemowląt i małych dzieci?

Czekolada mleczna

Producenci prześcigają się w wymyślaniu różnych smaków oraz form podania czekolady mlecznej. Można powiedzieć, że jest to najpopularniejszy rodzaj czekolady, ale niestety ma gorszy skład w porównaniu z czekoladą gorzką. Charakteryzuje się niższą zawartością kakao (na poziomie około 20-40%), które jest cennym źródłem składników o działaniu prozdrowotnym.

Ponadto producenci słodyczy, chcąc przyciągnąć uwagę klientów nie tylko ze względu na smak, ale i wygląd czekolady decydują się na dodatek zbędnych składników. Dlatego w składzie różnego typu czekolad mlecznych (np. z nadzieniem) możesz znaleźć m.in. syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, aromaty i barwniki.

Czekolada biała

Biała czekolada powstaje z połączenia masła kakaowego z cukrem oraz stałymi składnikami mleka. Nie zawiera miazgi kakaowej i proszku kakaowego, co odróżnia ją od czekolady gorzkiej i mlecznej. Niestety pomimo tego, że ze względu na swój słodki smak jest chętnie wybierana przez dzieci, ma niską wartość odżywczą.

Czytaj również: Uzależnienie od słodyczy u dzieci – czy da się mu zapobiec?

Jaka czekolada jest najlepsza dla dziecka?

Wybierając najlepszą czekoladę dla dziecka, warto zwrócić uwagę na listę składników podaną na opakowaniu. Nie powinny znaleźć się na niej np.:

  • aromaty;
  • barwniki;
  • olej palmowy;
  • syropy (np. glukozowo-fruktozowy, glukozowy).

Częste spożywanie czekolady z dodatkiem cukru, syropów oraz innych wyżej wymienionych dodatków będzie miało negatywny wpływ na zdrowie Twojego dziecka. Może sprzyjać nadwadze i otyłości (100 g czekolady dostarcza ponad 500 kcal), cukrzycy, a także próchnicy i chorobom dziąseł.

Dlatego jeśli chcesz zrobić swojemu dziecku przyjemność a zarazem zadbać o jego zdrowie, warto podawać czekoladę okazjonalnie oraz wybierać produkt o dobrym składzie. Jaka czekolada będzie najlepsza dla dziecka? Dobrym wyborem jest czekolada gorzka, która charakteryzuje się wysoką zawartością kakao i niskim stopniem przetworzenia. Jeśli chcesz nadać jej słodszego smaku, możesz zmiksować ją z owocami (np. bananem, daktylami). Słodki smak uzyskasz również dzięki dodatkowi miodu – co prawda składa się on głównie z węglowodanów prostych, ale wykazuje również działanie prozdrowotne. Wzmacnia odporność, dostarcza antyoksydantów, a także jest źródłem prebiotyków o korzystnym wpływie na układ pokarmowy.

Jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie zdrowszej wersji czekolady, możesz wybierać spośród gotowych produktów. Coraz więcej producentów dostrzega fakt rosnącej świadomości rodziców na temat zdrowego odżywiania dzieci. Dlatego bez problemu kupisz słodycze bez dodatku cukru.

Czytaj również: Otyłość u dzieci – fakty i mity

Jak przygotować zdrowy deser z czekoladą dla dziecka?

Desery z czekoladą wcale nie muszą być niezdrowe i tuczące. Jest kilka sposobów na to, aby podać czekoladę w zdrowszy, a zarazem smaczny sposób. Bazą dla tego typu deserów może być czekolada gorzka, kakao albo karob. Ostatni z wymienionych produktów (możesz znać go również jako mączkę chleba świętojańskiego) polecany jest przede wszystkim małym alergikom.

A czym dosłodzić taki zdrowy deser? Tak jak zostało to już wspomniane, możesz użyć do tego celu np. owoców, miodu. Oprócz dodatków, które nadadzą deserom słodkiego smaku postaw również na te zwiększające wartość odżywczą, m.in.:

  • migdały (bogate w wapń oraz witaminę E);
  • orzechy (orzechy włoskie wzbogacą deser Twojego dziecka w kwasy omega-3, a laskowe w wapń);
  • płatki owsiane (dostarczą błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B);
  • owoce (świeże sezonowe owoce sprawią, że deser będzie bogatszy w witaminy, antyoksydanty i błonnik pokarmowy).

Pomysłów na zdrowe desery o smaku czekoladowym jest wiele. Może być to np.:

  • krem czekoladowy z awokado, banana i miodu lub orzechów laskowych z dodatkiem oleju kokosowego i miodu;
  • trufle z awokado (do ich zrobienia potrzebujesz gorzkiej czekolady, awokado, zmielonych migdałów i miodu);
  • mus czekoladowy bez dodatku cukru (doskonale smakuje ze świeżymi owocami np. truskawkami, malinami).

Nie jest powiedziane, że czekolada powinna zniknąć z jadłospisu Twojego dziecka. Jak widać na wyżej wymienionych przykładach, istnieją rozwiązania, które pozwalają cieszyć się smakiem czekolady bez wyrzutów sumienia.

Bibliografia

 
  1. Bąkowska, Janda K. Właściwości prozdrowotne wybranych miodów. Pomeranian J Life Sci 2018;64(3):147-151.
  2. Głodo P., Matejko B.: Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń. Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 82-88.
  3. Musioł M, Błoński B, Stolecka-Warzecha A, Paprota-Kwiecińska J, Wilczyński S. Wpływ czekolady na zdrowie człowieka. Ann. Acad. Med. Siles. 2018, 72; s. 69-79.
  4. Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M.: Wpływ spożycia czekolady na organizm człowieka. Med Rodz 2017; 20(3): 237-243.
Opublikowano: ; aktualizacja: 14.12.2021

Oceń:
5.0

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Dieta na odporność dla dziecka – jakie składniki wzmacniają układ odpornościowy dziecka?

 

Czy chore dziecko może jeść lody?

 

Gofry – przepisy na pyszne gofry dla dzieci

 

Najbardziej niezdrowe, ale popularne produkty w diecie dziecka

 

Czy dziecko może jeść grzyby? Kiedy do diety dziecka wprowadzić grzyby?

 

Uzależnienie od słodyczy – przyczyny, objawy, skutki

 

Jaką dietę stosować i jakie produkty podawać dziecku, aby nigdy nie zabrakło mu energii?

 

Mikrofalówka a zdrowie dziecka