Czy chore dziecko może jeść lody?

Sezon wakacyjny nieodłącznie wiąże się z lodami spożywanymi w hurtowych ilościach. Szczególnie dzieci uwielbiają je i mogłyby je jeść bez ograniczeń. Co zrobić, jeśli dziecko jest chore, a ma ochotę na zimny przysmak? W niektórych przypadkach lody mogą negatywnie wpływać na rozwój infekcji. Są jednak choroby, podczas których spożycie lodów jest nawet wskazane. Sprawdź, kiedy można podać lody choremu dziecku, a kiedy lepiej tego nie robić.

Czym są lody?

Lody to deser, który powstaje w wyniku zamrożenia masy z produktów mlecznych lub z wody i soków owocowych. Lody są zaliczane do słodyczy, przez co kojarzą się z dużą zawartością cukru i wysoką kalorycznością. Nie jest to jednak do końca prawda. Obecnie produkuje się coraz więcej lodów naturalnych, które powstają na bazie zdrowych składników. Zawierają one mało cukrów oraz nie ma w nich zbędnych substancji.

Warto wiedzieć, że w rzeczywistości lody są dużo lepszym wyborem niż inne słodycze, np. batonik czy ciastko, ponieważ w porównaniu do tych przekąsek charakteryzują się niską kalorycznością. Najmniej kalorii mają sorbety, natomiast najwięcej – lody czekoladowe. Oczywiście mowa o lodach bez żadnych dodatków typu bita śmietana, posypki czy sosy, które zawierają dużo cukrów i zwiększają kaloryczność deseru. Dodatkowo lody zawierają składniki odżywcze, które mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Czytaj również: Zdrowe słodycze

Jakie są rodzaje lodów?

Poza oczywistym podziałem, który dzieli lody na te na patyku, w kubku, w wafelku, lody gałkowe, lody z automatu czy lody wodne w tzw. sopelku, lody można również podzielić ze względu na ich skład.

  • Sorbety – mają najmniej kalorii. Nie zawierają mleka, śmietany ani jajek, więc mogą być spożywane przez osoby z alergią na gluten. Zawartość tłuszczu w sorbetach jest bliska zeru, dzięki temu nie tuczą. Ponadto powstają na bazie owoców, przez co świetnie orzeźwiają i są źródłem witamin;
  • Lody jogurtowe – w ich składzie mleko krowie zostało zastąpione jogurtem, dzięki czemu są źródłem bakterii jogurtowych. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy (minimalizują efekt nietolerancji laktozy) oraz wspomagają układ odpornościowy. Przez ich wartości prozdrowotne są zaliczane do żywności funkcjonalnej, czyli żywności naturalnego pochodzenia, która zawiera substancje odżywcze i wpływa pozytywnie na organizm.
  • Lody mleczno-owocowe – ze względu na składniki użyte do produkcji, są źródłem wapnia występującego w mleku oraz witamin, które zawarte są w owocach.
  • Lody probiotyczne – nie są jeszcze zbyt rozpowszechnione i łatwo dostępne, jednak przez zawartość szczepów bakterii probiotycznych są bardzo zdrowe. Bakterie bowiem redukują zaparcia, biegunki, bóle brzucha i wzdęcia, obniżają poziom cholesterolu, dbają o zachowanie równowagi mikroflory bakteryjnej w jelitach oraz podwyższają odporność organizmu.

Czytaj również: Dobre i złe przekąski

Właściwości i wartości odżywcze lodów

Dobrej jakości lody mają właściwości prozdrowotne. Są źródłem błonnika (szczególnie lody jogurtowe i bakaliowe), który poprawia pracę jelit. Głównym składnikiem większości lodów jest mleko, które zawiera łatwo przyswajalny wapń. Wpływa on na mocne kości i zdrowe zęby. Dzieci, które na co dzień nie chcą spożywać produktów mlecznych, przez zjedzenie lodów mogą dostarczyć organizmowi ok. 16% zapotrzebowania dziennego na ten składnik mineralny. Lody są również cennym źródłem potasu i magnezu, które zapobiegają skurczom mięśni.

W 100 g lodów waniliowych znajdziemy:

  • wartość energetyczna: 207 kcal;
  • białko: 3,5 g;
  • węglowodany: 24 g;
  • tłuszcze: 11 g.

Witaminy:

  • witamina D: 8 IU;
  • witamina B12: 0,2 µg;
  • witamina C: 0,6 mg.

Minerały:

  • wapń: 128 mg;
  • żelazo: 0,1 mg;
  • magnez: 14 mg;
  • potas: 199 mg.

(dane pochodzą z USDA National Nutrient Database)

Czytaj również: Otyłość u dzieci – fakty i mity

Wskazania i przeciwwskazania do spożycia lodów

Chociaż lody traktujemy jako coś słodkiego, mają one działania, które wspomagają organizm w walce z niektórymi chorobami. Nie ma typowych wskazań do spożycia lodów. Są jednak sytuacje i choroby, przy których lody mogą pomóc i ich zjedzenie jest wtedy dopuszczalne, a nawet zalecane. Należą do nich:

  • angina, czyli zapalenie migdałków podniebnych wywołane paciorkowcami. Paciorkowce nie lubią zimna, dlatego lody w tym przypadku są skutecznym lekarstwem;
  • zbyt małe ilości wapnia dostarczanego w diecie, jeśli dziecko nie chce spożywać mleka w żadnej innej postaci;
  • zabieg usunięcia trzeciego migdałka – lody jedzone po zabiegu działają przeciwbólowo i zmniejszają obrzęk naruszonych tkanek;

Przeciwwskazania:

  • alergia na laktozę i na mleko krowie (chyba że wybierzemy sorbety);
  • kaszel;
  • stan zapalny gardła;
  • gorączka;
  • nadwaga (mimo niezbyt wysokiej kaloryczności, lody mają w składzie cukier oraz tłuszcze).

Lody nie są wskazane przy chorobach, którym towarzyszy gorączka. Nagłe zmiany temperatur oraz schładzanie organizmu może wpływać na rozwój infekcji.

Czytaj również: Uzależnienie od słodyczy u dzieci – czy da się mu zapobiec?

Czy lody powinny znaleźć się w diecie dziecka – argumenty za i przeciw

Lody, spożywane z umiarem, mogą występować w diecie dziecka. Należy jednak pamiętać, że nawet pomimo swoich właściwości prozdrowotnych, są tylko przekąską, która nie powinna być traktowana jako główne źródło witamin i minerałów dostarczanych dziecku. Mogą być one jedynie urozmaiceniem diety, szczególnie w sytuacjach, kiedy maluch ma ochotę na coś słodkiego.

Lody zawierają lekkostrawne białko , dlatego spokojnie mogą spożywać je dzieci (a także osoby starsze i osoby chore na wrzody żołądka), ponieważ nie wywołują one problemów z układem trawiennym.

Przeczytaj też: Jak podawać dziecku witaminę D?

Warto jednak wybierać lody naturalne o prostym składzie. Do przygotowania tradycyjnych lodów wystarczą bowiem tylko cztery składniki: mleko, śmietana, żółtka jaj i cukier. Niestety większość lodów dostępnych w sklepach ma w składzie wiele ulepszaczy, barwników, konserwantów i innych substancji chemicznych, które mają poprawić kolor, wygląd oraz walory smakowe produktu. Są to jednak substancje sztuczne, które mogą źle wpływać na zdrowie i samopoczucie, szczególnie u dzieci.

Lodów nie powinny również spożywać dzieci poniżej 2. roku życia. Wynika to przede wszystkim z faktu, że składniki tego deseru mogą powodować reakcję alergiczną na mleko. Małe dzieci również mogą mieć problem z tempem jedzenia lodów. Zbyt wolne jedzenie spowoduje, że lody się rozpuszczą. Natomiast szybkie i łapczywe jedzenie lodów, połączone nawet z odgryzaniem kawałków sprawia, że zimna przekąska trafia prosto do gardła, co sprzyja zachorowaniu.

Bibliografia

 
  1. Śliwińska, T. Lesiów, „Lody jako żywność funkcjonalna – badania konsumenckie” [w:] Nauki Inżynierskie i Technologie, 1 (8), 2013, s. 65-78.
  2. M. Szosland-Fałtyn, „Lody probiotyczne – zdrowe łakocie” [w:] Przemysł Spożywczy, 2007, 61 (5), s. 42-44.
Opublikowano: ; aktualizacja: 14.12.2021

Oceń:
0.0

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Dieta ketogenna dla dzieci – jak działa, kiedy ją stosować i jak wygląda jadłospis?

 

Syrop z pigwy – jak go przygotować dla dzieci?

 

Sposób na małego grubaska

 

Jak pomóc dziecku w odchudzaniu?

 

Napoje dla malucha

 

Dieta młodego sportowca – jak powinno wyglądać żywienie dziecka uprawiającego sport?

 

Śniadanie dla przedszkolaka

 

Co do szkoły zamiast kanapki