Wszystko o diecie bezglutenowej

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Dieta bezglutenowa to specjalny rodzaj diety przeznaczony dla dzieci chorujących na celiakię lub na alergię na gluten. Nietolerancja glutenu oznacza konieczność przestrzegania diety bezglutenowej do końca życia. Jak wygląda zalecana dieta i jak jej przestrzegać?

Jeśli makaron, to tylko bezglutenowy!
Jeśli makaron, to tylko bezglutenowy!

Czym jest celiakia?

Celiakia to choroba o podłożu genetycznym, która objawia się zaburzeniami trawienia i wchłaniania jelitowego wywołanymi przez nietolerancję glutenu zawartego w zbożach.

Gluten to białko pochodzenia roślinnego, które występuje we wszystkich produktach, które w swoim składzie zawierają pszenicę, żyto, jęczmień i owies. Choroba najczęściej ujawnia się u dzieci - w trakcie rozszerzania diety dziecka, czyli po wprowadzeniu do jadłospisu malucha produktów zawierających gluten, ale również u dzieci trochę starszych.

Dzieci chorujące na celiakię skarżą się na bóle brzucha i przewlekłe biegunki. W konsekwencji problemów ze strony układu pokarmowego często dochodzi również do spadku masy ciała, zaburzeń rozwoju (tzw. niskorosłość) i niedokrwistości. Trzeba pamiętać, że konieczność przestrzegania diety bezglutenowej wynika nie tylko z celiakii, ale również alergii na gluten. Alergia na gluten objawia się m.in. za pomocą zmian skórnych.

Aby zdiagnozować celiakię, należy przeprowadzić testy krwi na obecność przeciwciał IgAEmA oraz IgGEmA oraz biopsję jelita cienkiego. Alergia na gluten wymaga przeprowadzenia testów skórnych.

Celiakia jest chorobą nieuleczalną, co oznacza, że chory przez cały życie musi przestrzegać diety, która oparta jest na produktach niezawierających w swoim składzie glutenu. Ścisłe przestrzeganie diety przynosi bardzo dobre rezultaty. Niestety - dieta bezglutenowa musi być przestrzegana do końca życia. Oznacza to, że dla wielu dzieci takie produkty, jak pizza, pozostaną poza zasięgiem.

 

 

 

 

Produkty zakazane w diecie bezglutenowej

Produkty zawierające duże ilości glutenu, a tym samym zakazane w diecie bezglutenowej to m.in.:

  • Mąka pszenna i żytnia
  • Makaron
  • Kasza manna i kasza jęczmienna
  • Otręby
  • Pieczywo (chleb i bułki, zarówno pszenne, jak i razowe)
  • Ciasta przygotowane z użyciem mąki pszennej
  • Kawa zbożowa
  • Oraz wszelkie inne produkty zawierające przetworzoną pszenicę, żyto, jęczmień i owies

 

Gluten może pojawić się również w innych produktach - nawet takich, które mogą nie nasuwać żadnych skojarzeń ze zbożami. Chorujący na celiakię muszą pamiętać, że gluten - ze względu na właściwość wiązania tłuszczu z wodą - jest wykorzystywany w czasie produkcji takich produktów, jak:

  • Przetwory mięsne i rybne
  • Słodycze
  • Lody

Z tego powodu - decydując się na zakup nowego produktu - przestrzegający diety bezglutenowej muszą koniecznie dokładnie sprawdzać etykiety produktów. Przeciwwskazaniem to zakupów jest informacja o śladowych ilościach pszenicy lub błonnika zbożowego.

 

Jak wygląda dieta bezglutenowa?

Dieta eliminująca spożycie glutenu opiera się na następujących produktach i pokarmach:

  • Ryż
  • Kukurydza
  • Ziemniaki
  • Mąka kukurydziana
  • Makaron bezglutenowy
  • Kasza gryczana, kasza jaglana
  • Pieczywo bezglutenowe
  • Słodycze bezglutenowe
  • Mleko i przetwory mleczne (sery żółte i białe, jogurty naturalne, śmietana)
  • Jaja
  • Wszystkie rodzaje owoców i warzyw
  • Herbata, kawa, napoje gazowane, alkohol (za wyjątkiem piwa i whisky)
  • Przyprawy (sól, pieprz, zioła)

 

 

Na szczęście coraz więcej produktów zawierających w swoim składzie gluten posiada swoje bezglutenowe odpowiedniki. Do produktów bezglutenowych zaliczają się zatem bezglutenowe wersje makaronu, pieczywa, słodyczy.

Ważne: wskazówką dotyczącą produktów bezglutenowych umieszczaną na produktach jest symbol przekreślonego kłosa. Produkty bezglutenowe łatwo można znaleźć w supermarketach, a zwłaszcza w sklepach ze zdrową żywnością. Z pomocą przychodzą również sklepy internetowe.

Dla osób chorujących na celiakię większe wyzwanie stanowi jednak jedzenie poza domem. Powoli pojawiają się jednak restauracje, w których menu stworzone jest zgodnie z zasadami diety bezglutenowej. W Warszawie do takich miejsc należy np. restauracja "Oliwka".

 

Przygotowując posiłek bezglutenowy dla dziecka warto pamiętać o zachowaniu zasad higieny. Ponieważ osobom uczulonym na gluten mogą zaszkodzić nawet minimalne ilości białka, warto - w czasie gotowania - używać osobnych sztućców i naczyń, tak, by okruchy produktów zawierających gluten nie dostały się do posiłków, które z założenia mają glutenu nie zawierać.

 

Tematy: dieta

Komentarze