Zbawcze działanie czekolady

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Hiszpańscy naukowcy ogłosili ostatnio, że bogata w kakao, ciemna i gorzka czekolada ogranicza często spotykane podwyższenie ciśnienia krwi w jamie brzusznej, występujące po posiłkach.

Czekolada dobra na zdrowie?
Czekolada dobra na zdrowie?

Jak wiadomo jest ono niebezpieczne dla osób z chorą wątrobą i w ciężkich przypadkach może doprowadzić nawet do pęknięcia naczyń krwionośnych.

Tymczasem w czekoladzie ciemnej znaleziono przeciwutleniacze, odpowiedzialne za poszerzenie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, co dobrze wpływa na ciśnienie tętnicze. A więc czekolada o 85-procentowej zawartości kakao obniża nadciśnienie, a tym samym ciśnienie krwi w wątrobie.

Rewelacje te, mogące stać się źródłem pomocy w leczeniu pacjentów z marskością wątroby, zostały zaprezentowane na dorocznym spotkaniu Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Wątrobą w Wiedniu, gdzie udowadniano również, po wielu wcześniejszych badaniach, że ciemna czekolada ma pozytywny wpływ na pracę serca.

 

 

Na kwietniowym spotkaniu Amerykańskiej Akademii Neurologii w Toronto dyskutowano natomiast nad badaniami, dotyczącymi związku między jedzeniem czekolady a spadkiem ryzyka udaru mózgu. Wiadomo, że kakao jest bogate w roślinne flawonidy, które poprzez swe działanie przeciwutleniające neutralizują wolne rodniki tlenowe. A nadmiar tych ostatnich jest szkodliwy dla tkanek, zwłaszcza tkanki nerwowej. Zwiększoną produkcję wolnych rodników obserwuje się zarówno w przypadku udaru niedokrwiennego, jak też krwotocznego. Dowiedziono również, że ich nadmiar jest jednym z mechanizmów odpowiedzialnych za uszkodzenie tkanki nerwowej w przebiegu udaru.

Tak więc czekoladowe przeciwutleniacze do pracy, a my będziemy jedynie dostarczać odpowiedniego produktu.

 

 

 

Tematy: czekolada, ciśnienie krwi, nadciśnienie krwi, kakao, wątroba, Wiedeń

Komentarze