W ciąży uważaj na potrawy z grilla!

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego udowodnili, że nie tylko spaliny i dym tytoniowy, ale również grillowane potrawy mogą negatywnie wpłynąć na rozwój psychomotoryczny dziecka – donosi serwis tvn24.pl.

WWA są szczególnie niebezpieczne dla nienarodzonych dzieci
WWA są szczególnie niebezpieczne dla nienarodzonych dzieci

Krakowscy naukowcy w badaniach nad rozwojem dzieci współpracują z naukowcami z Uniwersytetu Columbia. W latach 2001-2006 przebadano 214 dzieci zdrowych, niepalących matek. Okazało się, że kontakt nienarodzonych dzieci z wysokim stężeniem substancji będących produktami ubocznymi procesu niecałkowitego spalania (chodzi o tzw. WWA - wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) powoduje uzyskanie gorszych wyników w testach oceniających zdolności umysłowe. Spadek wynosi ok. 3,8 punktów na skali ilorazu inteligencji.

Szkodliwe WWA znajdują się m.in. w spalinach, dymie tytoniowym oraz w smażonych, pieczonych i grillowanych produktach. Według profesora Wiesława Jędrychowskiego z UJ WWA są szczególnie groźne dla dzieci, zwłaszcza dla tych przebywających jeszcze w łonie matki.

 

Jak powinna wyglądać dieta ciężarnej? Podpowiada Ewa Ceborska, dietetyk:

 

 

Tematy: rozwój dziecka, dieta w ciąży, potrawy z grilla

Komentarze