Odtłuszczone jogurty nie dla ciężarnych?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Dietetyczne produkty nie zawsze służą zdrowiu. Przyszłe mamy powinny szczególnie uważać na odtłuszczone jogurty, które - według najnowszych badań - zwiększają ryzyko wystąpienia astmy i kataru siennego u dziecka.

Dietetyczne produkty nie zawsze służą zdrowiu.
Dietetyczne produkty nie zawsze służą zdrowiu.

Kobiety w ciąży, które codziennie spożywają jogurt z obniżoną zawartością tłuszczu, powinny mieć się na baczności. Duńscy lekarze pod kierownictwem Ekateriny Maslovej z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego wykazali, że taka dieta może w przyszłości skutkować u malca astmą i alergicznym nieżytem nosa.

Te alarmujące doniesienia, opublikowane w serwisie naukowym BBC, są wynikiem badań przeprowadzonych z udziałem 70 tys. ciężarnych. Lekarze przyglądali się ich diecie, a następnie, przez pierwszych siedem lat po porodzie, monitorowali stan zdrowia ich dzieci.

Okazało się, że kobiety, które jadły jogurty odtłuszczone, 1,6 razy częściej miały dziecko cierpiące na alergię. Dlaczego tak się dzieje? Według uczonych, płód potrzebuje do prawidłowego rozwoju ochronnych kwasów tłuszczowych. Dowiedli oni również, że picie mleka w okresie ciąży nie zwiększa ryzyka rozwoju alergii u dziecka - zgodnie z wynikami badań jest wręcz przeciwnie.

Tematy: astma, dieta w ciąży, kwasy tłuszczowe

Komentarze