Nowy przepis na dziewczynkę

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Przyszła mama, która marzy o córce, powinna wykluczyć ze swojej diety pokarmy zawierające dużą ilość sodu i potasu – ogłosili holenderscy naukowcy.

Dzięki odpowiedniej diecie szanse na poczęcie dziewczynki będą większe.
Dzięki odpowiedniej diecie szanse na poczęcie dziewczynki będą większe.

Które pokarmy powinny się znaleźć na cenzurowanym, jeśli chcesz mieć dziewczynkę? Naukowcy z Uniwersytetu Maastricht polecają przyszłym mamom wykluczenie z diety produktów, które zawierają dużą ilość sodu i potasu. Oznacza to ograniczenie spożywania takich pokarmów, jak na przykład banany, anchois, oliwki, bekon, salami, wędzony łosoś, krewetki, ser pleśniowy czy ziemniaki.

Co zatem powinny jeść kobiety, które chcą urodzić dziewczynkę? Według holenderskich naukowców w diecie przyszłych mam powinny się znaleźć produkty bogate w wapń i magnez. Spośród pokarmów bogatych w wapń naukowcy rekomendują m.in. jogurty, żółty ser, szpinak, tofu, migdały, brokuły i pomarańcze, zaś z produktów bogatych w magnez: figi, orzechy nerkowca, produkty z pełnego ziarna czy fasolę.

Naukowcy z Masstricht stwierdzili również, że dieta przyszłego ojca nie ma żadnego wpływu na płeć dziecka. Oprócz odpowiedniej diety, w trakcie starań o dziewczynkę Holendrzy polecają również regularne uprawianie seksu, ale nie w dniach bezpośrednio przed i po owulacji.

Badania zostały przeprowadzone w ciągu 5 lat na grupie 172 kobiet z zachodniej Europy między 23. a 42. rokiem życia. Przed przystąpieniem do badan każda z kobiet urodziła chłopca.

 

 

Tematy: dieta, starania o dziecko, płeć dziecka

Komentarze