Ekologiczne jedzenie - inteligentne dziecko?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Kobiety w ciąży powinny jeść owoce i warzywa z upraw ekologicznych. Okazuje się bowiem, że dzieci narażone w życiu płodowym na nadmiar pestycydów mają problemy z koncentracją i pamięcią.

W ciąży unikaj jedzenia pryskanych owoców i warzyw.
W ciąży unikaj jedzenia pryskanych owoców i warzyw.

Wpływ środków ochrony roślin na ludzi od zawsze interesował naukowców. Badacze z University of California w Berkeley przeprowadzili trzy badania naukowe, w których oceniali poziom metabolitów środków fosforoorganicznych w moczu ciężarnych kobiet lub we krwi pępowinowej. Ze względu na poziom substancji chemicznych kobiety podzielono na pięć grup, a po 7 latach zbadano inteligencję ich dzieci.

Wyniki badań pokazały, że dzieci, które w życiu płodowym były najbardziej narażone na działanie pestycydów, uzyskały średnio o 7 punktów mniej w testach na inteligencję niż ich rówieśnicy, których matki unikały chemii. - To spora różnica - tłumaczy autorka badań, Brenda Eskenazi. Jej zdaniem dzieci o obniżonej inteligencji wymagają specjalnej pomocy w nauce.

Środki fosforoorganiczne są najczęściej wykorzystywane przy uprawie owoców i warzyw oraz do zwalczania komarów - np. w parkach miejskich.

Tematy: dieta w ciąży, ekologiczne jedzenie, inteligencja dziecka, uprawy ekologiczne

Komentarze