Ekologiczne jedzenie - inteligentne dziecko?
Katarzyna KozakKobiety w ciąży powinny jeść owoce i warzywa z upraw ekologicznych. Okazuje się bowiem, że dzieci narażone w życiu płodowym na nadmiar pestycydów mają problemy z koncentracją i pamięcią.
Kobiety w ciąży powinny jeść owoce i warzywa z upraw ekologicznych. Okazuje się bowiem, że dzieci narażone w życiu płodowym na nadmiar pestycydów mają problemy z koncentracją i pamięcią.
W ciąży unikaj jedzenia pryskanych owoców i warzyw.
Wpływ środków ochrony roślin na ludzi od zawsze interesował naukowców. Badacze z University of California w Berkeley przeprowadzili trzy badania naukowe, w których oceniali poziom metabolitów środków fosforoorganicznych w moczu ciężarnych kobiet lub we krwi pępowinowej. Ze względu na poziom substancji chemicznych kobiety podzielono na pięć grup, a po 7 latach zbadano inteligencję ich dzieci.
Wyniki badań pokazały, że dzieci, które w życiu płodowym były najbardziej narażone na działanie pestycydów, uzyskały średnio o 7 punktów mniej w testach na inteligencję niż ich rówieśnicy, których matki unikały chemii. - To spora różnica - tłumaczy autorka badań, Brenda Eskenazi. Jej zdaniem dzieci o obniżonej inteligencji wymagają specjalnej pomocy w nauce.
Środki fosforoorganiczne są najczęściej wykorzystywane przy uprawie owoców i warzyw oraz do zwalczania komarów - np. w parkach miejskich.
Komentarze