Dziecko nie chce jeść warzyw? Jest sposób!

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Masz w domu niejadka, który za nic w świecie nie weźmie warzyw do ust? Spokojnie, jest na to sposób. Z pomocą przychodzą hiszpańscy naukowcy.

Dzieci są wyczulone na gorzki smak niektórych warzyw.
Dzieci są wyczulone na gorzki smak niektórych warzyw.

Zespół uczonych z Uniwersytetu Granady przyjrzał się menu 150 maluchów do lat 6. Badacze skupili się na warzywach w ich diecie, a pominęli słodycze, które większość dzieci w tym wieku z ogromną chęcią pochłaniałaby w dowolnych ilościach.

Naukowcy, szukając sposobu na przekonanie niejadków do zjadania warzyw, sprytnie pozwolili im na dowolne dobieranie jarzyn do posiłku. Co się okazało? Maluchy zjadały wówczas nawet o 20 gramów warzyw więcej. To o tyle istotne, że wcześniej średnia ich porcja na talerzu dziecka ważyła około 150 gramów.

Serwis EurekAlert! donosi o jeszcze jednym ciekawym spostrzeżeniu hiszpańskich naukowców. Uczeni zaobserwowali, że dzieci są bardzo wyczulone na smak glukozynolanów - gorzkich związków obecnych w niektórych warzywach. Jak podkreślają badacze, smaki te są wyczuwalne m.in. w cebuli, brokułach, kapuście oraz szpinaku. To odkrycie sugeruje, że maluchy zrażają się do warzyw, mając w pamięci nieprzyjemny smak tych właśnie jarzyn.

Kiedy wprowadzać warzywa do diety niemowlaka? Mówi pediatra:

 

 

Tematy: warzywa w diecie, dieta dziecka

Komentarze