Dlaczego warto pić mleko w ciąży?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Amerykańskie badania pokazały, że codzienne picie mleka w czasie ciąży zmniejsza ryzyko zachorowania dziecka na stwardnienie rozsiane.

Picie 3-4 szklanek mleka dziennie zmniejsza ryzyko SM u dziecka aż o 56 proc.
Picie 3-4 szklanek mleka dziennie zmniejsza ryzyko SM u dziecka aż o 56 proc.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health w Bostonie wykazały, że stwardnienie rozsiane znacznie rzadziej dotyczyło dzieci kobiet, które w czasie ciąży każdego dnia wypijały 3-4 szklanki mleka. W takim wypadku ryzyko wystąpienia choroby u dzieci spada aż o 56 proc.

SM, czyli stwardnienie rozsiane, to przewlekła choroba, która atakuje system nerwowy. Rozwija się najczęściej u osób między 20. a 40. rokiem życia - znacznie częściej dotyczy kobiet, niż mężczyzn. Stwardnienie rozsiane jest wywołane nieprawidłowym przekazywaniem impulsów w mózgu i rdzeniu kręgowym. Choroba objawia się głównie zaburzeniami ruchowymi - często prowadzi do niepełnosprawności fizycznej.

Naukowcy odkryli przy okazji, że przyjmowanie witaminy D w ciąży również znacząco (o 45 proc.) obniża ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane.

Witamina D nie tylko ma korzystny wpływ na układ nerwowy człowieka, ale również zwiększa wchłanianie wapnia.

 

Ewa Ceborska, dietetyk, opowiada o prawidłowej diecie w ciąży:

 

 

Tematy: dieta, mleko

Komentarze