Dlaczego warto jeść czekoladę w ciąży?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Naukowcy z Yale University ogłosili, że spożywanie w ciąży czekolady ma zbawienny wpływ zarówno na przyszłą mamę, jak i dziecko. Jakie nieodkryte dotąd zalety kryje w sobie tabliczka czekolady?

Naukowcy odkryli kolejny powód, dla którego warto jeść czekoladę!
Naukowcy odkryli kolejny powód, dla którego warto jeść czekoladę!

Naukowcy dowiedli, że regularne spożywanie czekolady znacząco wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia stanu przedrzucawkowego u kobiet w ciąży - który w Wielkiej Brytanii wywołuje przedwczesny poród u 70 tys. Brytyjek rocznie. Wyniki badań głoszą: - Kobiety, które w ciąży regularnie spożywają więcej niż 3 porcje czekolady tygodniowo, są aż o 50 proc. mniej zagrożone wystąpieniem stanu przedrzucawkowego. - Wszystko to za sprawą teobrominy, alkaloidu znajdującego się w kakao i czekoladzie, który rozszerza naczynia krwionośne i przez to utrzymuje ciśnienie krwi na stałym poziomie. Stan przedrzucawkowy, który objawia się wysokim ciśnieniem krwi oraz obecnością białka w moczu po 20. tygodniu ciąży, jest jedną z przyczyn przedwczesnych porodów.

Okazuje się, że regularne spożywanie czekolady jest najważniejsze w pierwszym i w trzecim trymestrze ciąży.

 

Jaka czekolada jest najlepsza? Radzi dietetyk, Ewa Ceborska:

 

 

Tematy: przedwczesny poród, czekolada, stan przedrzucawkowy, dieta w ciąży

Komentarze