Dlaczego w ciąży nie powinnaś jeść lukrecji?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Finlandii odkryli, że spożywanie produktów zawierających wyciąg z lukrecji w trakcie ciąży może prowadzić do problemów zdrowotnych dziecka – donosi serwis dailymail.co.uk. Dlaczego lukrecja jest groźna?

Dla zdrowia dziecka niewskazane jest spożywanie już 0,5 g lukrecji tygodniowo
Dla zdrowia dziecka niewskazane jest spożywanie już 0,5 g lukrecji tygodniowo

Badacze z London's Great Ormond Street Hospital i Uniwersytetu w Helsinkach przebadali 8-letnie dzieci matek, które spożywały w ciąży lukrecję i porównali wyniki badań z wynikami badań dzieci matek, które w trakcie ciąży nie jadły produktów zawierających lukrecję. Okazało się, że w organizmach dzieci, których matki w ciąży spożywały produkty zawierające wyciąg z lukrecji, poziom kortyzolu jest wyższy aż o 1/3. Jak się okazuje, do takiego wyniku prowadzi spożywanie zaledwie 0,5 g lukrecji tygodniowo. Za wszystko odpowiedzialna jest glicyryzyna - jeden ze składników aktywnych lukrecji, która ma zakłócać mechanizm regulujący gospodarkę hormonalną.

Kortyzol, wspomagający organizm w trakcie stresujących sytuacji, ma również negatywny wpływ na organizm człowieka. Naukowcy wiążą podwyższony poziom kortyzolu w organizmie z cukrzycą, wysokim ciśnieniem krwi i otyłością.

 

Jak dbać o prawidłową dietę w ciąży? Podpowiada dietetyk Ewa Ceborska:

 

 

Tematy: cukrzyca, dieta w ciąży, kortyzol, zioła w ciąży, lukrecja

Komentarze