Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Finlandii odkryli, że spożywanie produktów zawierających wyciąg z lukrecji w trakcie ciąży może prowadzić do problemów zdrowotnych dziecka – donosi serwis dailymail.co.uk. Dlaczego lukrecja jest groźna?
Dla zdrowia dziecka niewskazane jest spożywanie już 0,5 g lukrecji tygodniowo
Badacze z London's Great Ormond Street Hospital i Uniwersytetu w
Helsinkach przebadali 8-letnie dzieci matek, które spożywały w
ciąży lukrecję i porównali wyniki badań z wynikami badań dzieci
matek, które w trakcie ciąży nie jadły produktów zawierających
lukrecję. Okazało się, że w organizmach dzieci, których matki w
ciąży spożywały produkty zawierające wyciąg z lukrecji, poziom
kortyzolu jest wyższy aż o 1/3. Jak się okazuje, do takiego wyniku
prowadzi spożywanie zaledwie 0,5 g lukrecji tygodniowo. Za wszystko
odpowiedzialna jest glicyryzyna - jeden ze składników aktywnych
lukrecji, która ma zakłócać mechanizm regulujący
gospodarkę hormonalną.
Kortyzol, wspomagający organizm w trakcie stresujących sytuacji,
ma również negatywny wpływ na organizm człowieka. Naukowcy wiążą
podwyższony poziom kortyzolu w organizmie z cukrzycą, wysokim
ciśnieniem krwi i otyłością.
Jak dbać o prawidłową dietę w ciąży? Podpowiada dietetyk
Ewa Ceborska:
Mamazone.pl używa plików cookies w celach statystycznych, społecznościowych, reklamowych i funkcjonalnych. Warunki przechowywania plików cookies można określić w ustawieniach przeglądarki internetowej. Więcej na temat polityki cookies
Komentarze