Czekolada jest zdrowsza od owoców?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Dobra wiadomość dla miłośników słodkości. Badania dowiodły, że czekolada zawiera większe ilości przeciwutleniaczy niż najbogatsze w cenne związki owoce.

Naukowcy donoszą: czekolada zawiera więcej przeciwutleniaczy niż owoce
Naukowcy donoszą: czekolada zawiera więcej przeciwutleniaczy niż owoce

Okazuje się, że gorzka czekolada zawiera więcej antyoksydantów niż sok z owoców znanych z bogactwa w przeciwutleniacze, takie jak borówka amerykańska czy żurawina. Naukowcy z firmy Hershey's, specjalizującej się w produkcji czekolady, porównali ilość antyoksydantów w gorzkiej czekoladzie do ilości antyoksydantów w bogatych w te związki sokach z borówki amerykańskiej, jagód acai, granatów i żurawiny. Gorzka czekolada znalazła się na szczycie listy, jeśli chodzi o zawartość cennych związków chemicznych, które mogą wspierać mechanizmy obronne komórek.

Uwaga, proces przetwarzania czekolady pozbawia ją cennych związków - stąd już gorąca czekolada nie zawiera tak imponujących ilości przeciwutleniaczy, jak tradycyjna kostka gorzkiej czekolady.

Trzeba przy tym pamiętać, że oprócz przeciwutleniaczy, czekolada zawiera sporą ilość tłuszczów i cukru. Naukowcy oszacowali, że najlepiej spożywać 6,7 g czekolady dziennie.

Jaką czekoladę wybrać? Wyjaśnia dietetyk Ewa Ceborska:

 

 

Tematy: czekolada, słodycze, przeciwutleniacze

Komentarze