Banki Mleka mają już 100 lat!

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Mija 100 lat od utworzenia pierwszego w Europie Banku Mleka – miejsca, w którym w bezpiecznych warunkach przechowywane jest mleko matek i honorowych dawczyń.

Z mleka zgromadzonego w Bankach mogą korzystać przede wszystkim dzieci chore, z niską masą urodzeniową oraz wcześniaki, czyli niemowlęta szczególnie zagrożone zakażeniami, których matki z różnych przyczyn nie będą karmić naturalnie.

Według Światowej Organizacji Zdrowia i UNICEF-u pasteryzowane mleko z Banku Mleka zachowuje swoje właściwości odżywcze, nie stanowi zagrożenia epidemiologicznego i jest, zaraz po mleku matki, najlepszym pokarmem nawet dla niespokrewnionych dzieci.

Od 10 lat wysokorozwinięte kraje Europy znów inwestują w rozwój Banków Mleka, dostrzegając w ich działalności przede wszystkim ogromne korzyści zdrowotne. W Polsce o reaktywowanie takich placówek stara się Stowarzyszenie na Rzecz Banków Mleka Kobiecego.

 

Komentarze