Amatorki słodyczy rodzą otyłe dzieci

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Coraz więcej otyłych dzieci trafia do żłobków i przedszkoli. Zgodnie z najnowszym odkryciem amerykańskich naukowców otyłe dzieci rodzą się mamom, które zajadały się słodyczami we wczesnej ciąży.

Jedzenie słodyczy we wczesnej ciąży może skutkować zbyt dużą wagą urodzeniową dziecka. / fot. shutterstock
Jedzenie słodyczy we wczesnej ciąży może skutkować zbyt dużą wagą urodzeniową dziecka. / fot. shutterstock

Na początku ciąży wiele kobiet bez refleksji ulega swoim kulinarnym zachciankom. To dobrze, o ile nie przesadzają ze słodyczami - podali eksperci na dorocznym spotkaniu dotyczącym otyłości Obesity Society w Orlando, czytamy w dzienniku "USA Today".

Na cenzurowanym powinny znaleźć się ciasta, ciasteczka oraz słodzone napoje gazowane, jak również cukierki. Badane kobiety, które w pierwszych miesiącach ciąży nie stroniły od tych słodkości, częściej niż koleżanki unikające słodyczy rodziły dzieci z wyższą wagą urodzeniową. A te z kolei szybko stawały się otyłe.

Naukowcy doszli do wniosku, że codzienna dieta ciężarnej, w której 20 proc. kalorii pochodzi ze słodyczy, jest znaczącym czynnikiem ryzyka rozwoju otyłości u dziecka. Nie nakazują jednak przyszłym mamom całkowitej rezygnacji ze słodkości. Namawiają jedynie, by jadły łakocie co kilka dni, a po słodkiej konsumpcji poszły na spacer lub pływalnię, by spalić nadmiar kalorii.

Tematy: dieta w ciąży, otyłość

Komentarze