Kawa na zdrowie

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez wypicia kawy. Jaki wpływ ma kawa na nasz organizm? Czy może prowadzić do kłopotów ze zdrowiem? Na ile filiżanek kawy dziennie możemy sobie pozwolić?

Prawdziwa kawa to ziarna, najzdrowsza zatem będzie kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym.
Prawdziwa kawa to ziarna, najzdrowsza zatem będzie kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym.

Najnowsze badania udowodniły, że kawa nie tylko nie szkodzi, ale wypijana w rozsądnych ilościach wpływa korzystnie na nasze zdrowie.

Co kryje w sobie kawa?

Kawa charakteryzuje się bogatym składem chemicznym, zawiera m.in. kofeinę, wodę, związki mineralne, białka, tłuszcze, śladowe ilości witaminy B i kwasu chlorogenowego.

 

Zalety picia kawy

Już sam aromat świeżo zmielonej kawy zwalcza zmęczenie i senność. Najnowsze badania donoszą, że ludzie pijący kawę regularnie rzadziej zapadają na chorobę Parkinsona, obniża się też u nich ryzyko rozwoju Alzheimera i wystąpienia kamicy żółciowej. Udowodniono również, że zawarta w kawie kofeina, fenole i oleje ochraniają wątrobę. Kofeina orzeźwia nasz umysł i ciało poprzez chwilowe podniesienie ciśnienia krwi (pobudzenie), zwiększenie sprawności myślenia i ułatwienie koncentracji. Ponadto przyspiesza przemianę materii, spalanie tłuszczu, posiada działanie lekko przeczyszczające i moczopędne. Umiarkowane spożycie kawy, oczywiście z odtłuszczonym mlekiem i bez dodatku cukru, jest pomocne dla osób walczących z nadwagą. Kofeina przedłuża także zdolność do długotrwałego wysiłku fizycznego i zapobiega wyczerpaniu mięśni, dlatego tak często spożywana jest w postaci napojów energetycznych przez sportowców.

Kawa wywiera również pozytywny wpływ na przemianę cukrów w organizmie, zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę i likwiduje niewielkie stany zapalne w organizmie. Ponadto dostarcza nam cennych antyoksydantów zwalniających procesy starzenia. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za niszczenie zdrowych komórek i wywoływanie różnych chorób (miażdżyca, udar mózgu). Dostarczane wraz z kawą przeciwutleniacze usprawniają mechanizmy obronne organizmu, chroniąc go przed chorobami serca i nowotworami.

Co za dużo, to nie zdrowo

Kawa może być zdrowa, ale spożywana w nadmiarze z pewnością nam zaszkodzi i będzie toksyczna dla organizmu, warto więc zachować umiar i nie przekraczać dziennej dawki, czyli do 500 mg kofeiny (około 4 filiżanek kawy). Nadmiar kofeiny powoduje rozdrażnienie i kłopoty ze snem, wpływa na zaburzenia pracy serca. Podnosi ciśnienie, dlatego osoby z nadciśnieniem powinny zachować ostrożność. Poza tym kofeina wypłukuje magnez z naszego organizmu. Miłośnicy kawy mogą w ekstremalnych przypadkach cierpieć na ubytki wapnia w kościach prowadzące do osteoporozy. Kawa pobudza również wydzielanie kwasów żołądkowych i żółci, dlatego osoby cierpiące na nadkwasotę powinny ograniczyć lub zrezygnować z tego napoju.

Jaką kawę powinniśmy pić?

Wpływ kawy na zdrowie zależy też od sposobu jej przyrządzenia. Prawdziwa kawa to ziarna, najzdrowszą zatem będzie ta parzona w ekspresie ciśnieniowym. Im dłużej zmielone ziarenka kawy znajdują się w gorącej wodzie, tym więcej substancji szkodliwych wydostaje się na zewnątrz. Podnoszą one poziom złego cholesterolu we krwi oraz przeciążają wątrobę. W związku z tym najgorszym wyborem będzie kawa gotowana "po turecku", najlepszym zaś kawa z ekspresu wysokociśnieniowego. Kawa parzona w ekspresie przelewowym oraz ta rozpuszczalna jest również pozbawiona szkodliwych substancji. Kawa rozpuszczalna, gdy wypijana jest w nadmiarze, może mieć negatywny wpływ na organizm, ponieważ jest wysokoprzetworzona. Zrezygnować powinniśmy na pewno z coraz bardziej popularnego, chemicznie przetworzonego produktu w saszetce typu "3w1".

Kto powinien całkowicie zrezygnować z picia kawy?

Kawa nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, ponieważ zawarta w niej kofeina przenika przez łożysko. To samo dotyczy matek karmiących piersią, gdyż kofeina trafia do mleka i może wywrzeć niekorzystny wpływ na niemowlę (zaburzyć pracę serca, doprowadzić do odwodnienia i odwapnienia organizmu).

Tematy: kawa, kawa w ciąży, kofeina, kawa rozpuszczalna, magnez

Komentarze