ABC zup dla dziecka – co, jak i kiedy?

Ocena: 5.00/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Zupki warzywne to ważny element rozszerzanej diety niemowlaka. Zanim jednak zdecydujemy się podawać je dziecku, należy dokładnie zapoznać się ze składnikami, które są odpowiednie dla określonego etapu rozwojowego. Inne danie zaserwujemy maluchowi w 6. miesiącu życia, inne zaś dwa miesiące później. Jak przygotować smaczny i zdrowy posiłek dla malucha? Jakich produktów unikać w przepisach, by mu nie zaszkodzić?

Fotolia

Zupki dla niemowląt przed pierwszym rokiem życia? 

 

Skład zupek warzywnych dla niemowlaka zmienia się z każdym kolejnym miesiącem życia dziecka.

Pierwsze dania dla malucha to zupa marchewkowa składająca się z marchewki i ziemniaka i oliwy z oliwek przygotowanych na wodzie źródlanej. W następnej kolejności można dodać dynię, kilka różyczek brokułu, niewielki kawałek korzenia pietruszki. Kiedy dziecko ukończy 6. miesiąc życia do dań płynnych warto zacząć wprowadzać chude mięso drobiowe, cielęcinę, mięso królika oraz kolejne warzywa, jak cukinie, kabaczek, buraka, czerwoną soczewicę.

W 7 miesiącu życia do zupek jarzynowych można dodawać żółtko jajka kurzego oraz świeże masło. Obecność niewielkiej ilości tłuszczu jest bardzo istotna, ponieważ stanowi on nośnik wielu witamin, niezbędnych dla optymalnego rozwoju. Od 8 miesiąca przychodzi czas na zupy z dodatkiem selera, fasolki szparagowej, zielonego groszku, a także kaszkę manną – można ją zastąpić dodatkiem kaszy gryczanej białej niepalonej. Należy pamiętać, że dziecku nie należy podawać zup gotowanych na wywarach mięsnych z uwagi na potencjalne działanie alergizujące. W późniejszym okresie warto gotować je osobno i w postaci rozdrobnionej dodawać do posiłku malucha. 

   

Z jakich produktów przygotować zupy dla rocznego dziecka?

 

Do dań płynnych, które stopniowo wprowadzane są do menu malucha, należą kleiki ryżowe, papki przygotowane z jabłka, pierwsze zupy marchewkowe z ziemniakiem, dynią, brokułem. Po ukończeniu pierwszego roku życia obiadki są już wieloskładnikowe, dzięki czemu wzbogacają dietę w cenne witaminy potrzebne dla prawidłowego rozwoju.

Na przygotowanie zup dla rocznego dziecka można wykorzystać wszystkie produkty z poniższej listy, jeśli dziecko dobrze je toleruje. 

  • Warzywa: marchewka, ziemniak, korzeń pietruszki, burak, zielony groszek, pomidor bez skórki, dynia, szpinak liściasty, ogórek bez skórki, kalafior, rzodkiewka, kabaczek, cukinia, korzeń selera, zielone szparagi, fasolka szparagowa.
  • Owoce: jabłko, wiśnie, czereśnie, jagody, maliny, śliwki, gruszki, kiwi, melon, banan.
  • Jajko kurze, jajka przepiórcze.
  • Ryż, kaszka manna, kasza gryczana biała niepalona.
  • Pieczywo pszenne, pieczywo ciemne w mniejszych ilościach.
  • Mąka pszenna, mąka ziemniaczana, tortowa, krupczatka, kaszka manna.
  • Przyprawy: bazylia, sól, czosnek, imbir, cynamon, natka pietruszki, koperek, oregano, bazylia.

W przepisach zupki dla niemowlaka warto uwzględnić jogurt naturalny, kefir naturalny, chudy twaróg. Ważna jest oliwa z oliwek i masło. Jeżeli zależy nam na dodatku mięsa, wybierzmy to z indyka lub kurczaka, cielęcinę, królika bądź chudą wieprzowinę. 

  

Jakich składników unikać, przygotowując zupkę? 

 

Potrawy dla najmłodszych muszą być smaczne, kolorowe i zachęcające malucha do ich zjadania. Przygotowane w domu zupki zazwyczaj okazują się smaczniejsze niż dania gotowe. Jednocześnie samodzielne przygotowanie obiadków dla dzieci pozwala na różnicowanie składników oraz dopasowanie do preferencji smakowych malucha.

Kubki smakowe małego dziecka nie są przyzwyczajone do smaku słonego, dlatego nie należy dosalać potraw. Nadmiar soli może obciążać nerki, zatrzymywać wodę w organizmie, a w przyszłości predysponować do wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Korzystniej jest dodawać naturalne przyprawy i zioła Należy pamiętać, że w większości produktów sód występuje naturalnie, jest też w produktach gdzie sól została dodana ze względów technologicznych, tym samym produkty te pokrywają zapotrzebowanie dziecka na ten pierwiastek.

Do zup dla małych dzieci nie powinno dodawać się również kostek rosołowych, przypraw typu maggi, gdyż oprócz soli zawierają glutaminian sodu, sztuczne aromaty. Z diety niemowlaka należy wykluczyć ostre przyprawy jak pieprz, ostrą paprykę, ocet gdyż mogą działać drażniąco na przewód pokarmowy. Podobnie ostrożność należy zachować, stosując gotowe mieszanki przyprawowe do kurczaka, ryb, zup czy grilla.

Młodszym dzieciom należy podawać posiłki bezpośrednio po przygotowaniu. Dla starszych posiłek może być przechowywany w lodówce, a nawet zamrażany, ale maksymalnie na 1–2 tygodni.  Im więcej produktów zostanie wprowadzone do diety niemowlaka, tym chętniej dziecko będzie sięgało po nowe produkty w następnych latach życia.

 

Przykładowe przepisy na smaczne i zdrowe zupy dla dzieci

 

Pierwsza zupka marchewkowa

Marchew – 60 g

Ziemniaki – 40 g

Oliwa z oliwek – pół łyżeczki

Kleik ryżowy – 2 łyżeczki

Woda źródlana – pół szklanki

Warzywa umyte i obrane wkładamy do wrzątku i gotujemy około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy oliwę. Warzywa wyjmujemy miksujemy z częścią wywaru, a następnie łączymy z kleikiem ryżowym. Ponownie zagotowujemy.

 

Zupa jarzynowa z mięsem i soczewicą – po 6 miesiącu. życia

Marchewka – 40 g

Ziemniak – 30 g

Brokuł – 30 g

Cukinia –30 g

Mięso z kurczaka bez skóry – 20 g oliwa z oliwek – 5 g

Kaszka manna – 5 g

Soczewica czerwona – 10 g

Woda źródlana

Umyte i obrane warzywa kroimy na talarki, wkładamy do wrzątku, wsypujemy soczewicę, i gotujemy około 10 minut. Dodajemy brokuły i cukinie i gotujemy kolejne 10 minut, pod koniec gotowania dodajemy kaszę manną, następnie dolewamy odrobinę wody, dodajemy oliwę lub olej. Osobno gotujemy mięso około 20 minut. Ugotowane warzywa miksujemy z mięsem i częścią wywaru, ponownie zagotowujemy.

 

Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami- po 10 miesiącu życia

1 marchewka – 50 g

pietruszka korzeń – 20 g

biała część pora –15 g

 dojrzały pomidor bez skórki – 100 g

oliwa z oliwek – 5 g

czosnek – 1/5 ząbka

listek bazylii

kluseczki: 1 żółtko jaka kurzego, mąka pszenna – 5 g, woda

Umyte i obrane warzywa wraz z czosnkiem gotujemy w wodzie, gdy będą ugotowane wyjmujemy por a pozostałe miksujemy. Przygotowane ciasto na kluseczki wlewamy do wrzącej zupy. Dodajemy listek bazylii.

Tematy: zupki dla niemowlaka, dieta niemowlaka, rozszerzanie diety niemowlaka, zupy warzywne dla niemowlaka, warzywa dla niemowlaka

Komentarze