Żółtko jaja w diecie dziecka

Ocena: 3.58/5 Głosów: 4
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Jaja to jeden z produktów najbogatszych w składniki odżywcze. Dzieciom do 1. roku życia nie zaleca się jednak podawania całego jajka. Dlaczego?

Podanie żółtka razem z warzywami sprawi, że białka zwierzęce będą lepiej przyswajalne przez organizm.
Podanie żółtka razem z warzywami sprawi, że białka zwierzęce będą lepiej przyswajalne przez organizm.

medlinea

Wyjaśnia Elżbieta Trojanowska - dietetyk z kliniki Medlinea.

Białka

Białka jaja kurzego mają najwyższą wartość biologiczną, co oznacza, że są przyswajalne przez nasz organizm nawet w 94%. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, zwłaszcza lizynę i lecytynę, doskonale wpływające na rozwój dziecka, oraz kwas linolenowy, który korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Białko ma też właściwości antywirusowe przez zawarty w nim enzym zwany lizozymem, który pomaga wzmacniać odporność. Zawiera także cystatynę, która działa przeciwzapalnie zwłaszcza przy kłopotach z dziąsłami. Jednak białko jaja to także silne białka alergizujące, takie jak owoalbumina, owomukoid - to m.in. ze względu na ich występowanie zaleca się wprowadzanie całego jaja do diety dziecka dopiero po skończeniu przez nie 1. roku życia.

Żółtko

Żółtko jaja kurzego składa się z wody, białka, tłuszczów, składników mineralnych oraz witamin. Nie ma w swym składzie alergizujących białek. Zawiera natomiast cholesterol niezbędny do prawidłowego wzrostu - w jednym żółtku znajduje się ok. 200 mg cholesterolu. Foswityna, białko o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, to również składnik żółtka - chroni układ immunologiczny dziecka. Dodatkowo żółtko zawiera żelazo (1,8 mg w jednym żółtku), które jest niezbędnym składnikiem hemoglobiny i mioglobiny. Umożliwia dostęp tlenu do komórek ustroju, wpływa na wzrost i zwiększa odporność. W składzie żółtka jaja ważny jest także cynk potrzebny do produkcji hormonów, takich jak testosteron konieczny do wykształcenia i do prawidłowego funkcjonowania narządów płciowych dziecka. Cynk utrzymuje stabilność błon komórkowych odpowiedzialnych za odczuwanie smaku, zapachu, jest także niezbędny do obrony immunologicznej, wpływa na rozwój fizyczny dziecka, bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek oraz prawidlowej mineralizacji kości i zębów. Pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, zapobiega nadmiernemu ich wydalaniu z moczem, korzystnie wpływa na system nerwowy i mięśniowy.

Kiedy wprowadzać żółtko?

Najlepiej zacząć wprowadzać żółtko jaja do diety dziecka już w 7. miesiącu życia. Na początku wprowadzamy ½ żółtka ugotowanego na twardo. Możemy je przetrzeć albo zmiksować z zupką lub przecierem warzywnym. W kolejnych miesiącach życia dziecka zwiększamy ilość żółtka, aż w końcu podajemy całe. Dobrze jest też zmieszać żółtko z produktami bogatymi w witaminę C (z przecierem pomidorowym czy sokiem z kapusty), ponieważ zwiększa ona przyswajalność żelaza dostępnego w żółtku. Dodatkowo podanie żółtka razem z warzywami sprawi, że białka zwierzęce będą lepiej przyswajalne przez organizm - wyjaśnia Elżbieta Trojanowska.

Można także dodać żółtko do kleiku ryżowego czy kaszki. Należy jednak pamiętać, że zanim podamy dziecku żółtko, powinniśmy umyć jajko, gdyż skorupka może być zanieczyszczona. Podawajmy także żółtka jaj tylko ze sprawdzonego źródła, najlepiej z ekologicznych hodowli. Ważne też, by opóźnić wprowadzenie do diety całego jaja kurzego, gdy dziecko jest obciążone alergią.

Czytaj też: Jak gotować dla dziecka, które ma alergię na białko mleka krowiego i jajka?

Tematy: rozszerzanie diety dziecka, rozszerzanie diety niemowlaka, Medlinea, żółtko w diecie dziecka

Komentarze