Święta na talerzu

Ocena: 4.95/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Jajko jest podstawą wielu potraw serwowanych w czasie świąt wielkanocnych. Przygotowując potrawy z jaj, warto pamiętać (nie tylko od święta!) o kilku zasadach przygotowywania i podawania dzieciom smakołyków z jajek. Jak przygotować świąteczne menu, żeby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo?

Przygotowując świąteczne menu, warto mieć w pamięci zasady podawania dzieciom jajek
Przygotowując świąteczne menu, warto mieć w pamięci zasady podawania dzieciom jajek

Kiedy można podać dziecku jajko

Zgodnie z najnowszymi wytycznymi niemowlakom podaje się od razu całe jajko (a nie najpierw samo żółtko, jak zalecano wcześniej). Można wprowadzić je do diety już w 5. miesiącu życia dziecka. Jeśli jednak zdecydujesz się karmić malucha wyłącznie swoim mlekiem, możesz odczekać z podaniem jajka do momentu, gdy niemowlę skończy pół roku. Ponieważ nie znaleziono żadnych dowodów na to, że opóźnianie wprowadzania do diety produktów, które często wywołują alergie (jajko jest jednym z nich) zapobiega wystąpieniu alergii, nie ma powodu zwlekać z włączeniem jajka do jadłospisu dziecka. Nawet jeśli w twojej rodzinie często występuje alergia.

Sprawdź, wielkanocne menu dla niemowlaka.

 

Jak wybierać i podawać jajka

1. Gotuj na twardo

Dla dzieci najlepsze są jajka na twardo. Ze względu na ryzyko zatrucia salmonellą, nie powinno się podawać dzieciom surowych jajek (kogel-mogel odpada!) i potraw, które zawierają surowe jajka. Oznacza to, że małe dzieci nie powinny jeść np. sałatek z domowym majonezem, sernika na zimno, kremów do ciast przyrządzanych z surowych żółtek, a także paschy. 

 

2. Tylko świeże jajka

Jajka powinny być przede wszystkim świeże. Jak sprawdzić świeżość jajka? Najprostszy sposób polega na włożeniu jajka do pojemnika z wodą - świeże opadną na dno, nieświeże uniosą się ku powierzchni wody. Jeśli jajko ułoży się pionowo, dotykając dna jednym czubkiem, nie jest pierwszej świeżości. Teoretycznie dorosły może je zjeść, ale dla dziecka lepiej wybrać inne.

Sprawdź, jak poznać dobre jajko.

 

3. Dokładnie umyj skorupkę

Wystarczy, jeśli jajka umyjesz (i sparzysz wrzątkiem) przed gotowaniem. Nie musisz tego robić od razu po powrocie z zakupów, przed włożeniem jajek do lodówki, bo możesz uszkodzić skorupkę i nawet tego nie zauważyć. W rezultacie przez niewidoczne gołym okiem szczeliny swobodnie dostaną się do środka bakterie.

Pamiętaj także, aby jajka przechowywać na specjalnej półce w lodówce - tak, by nie były w bezpośrednim kontakcie z innymi pokarmami. Po każdym kontakcie ze skorupką jajek dokładnie umyj ręce. 

4. Kupuj świadomie

Najzdrowsze jajka to jajka pochodzące z gospodarstwa, gdzie kury nie są trzymane w ciasnych klatkach. Na każdym jajku powinna znajdować się cyfra informująca o sposobie chowu kury. Co oznaczają cyfry? 0 - chów ekologiczny, 1 - chów z wolnego wybiegu, 2 - chów ściółkowy, 3 - chów klatkowy (uwaga - kury hodowane w klatkach są karmione paszami "wzbogacanymi" odżywkami i antybiotykami!).

Najlepiej wybierać jajka, które oznaczone są "0". Nie musisz planować wyprawy do sklepu ze zdrową żywnością (chociaż tam najłatwiej będzie kupić jajka z gospodarstw ekologicznych) - zwykłe, dobrze zaopatrzone sklepy spożywcze, zazwyczaj mają w swojej ofercie jajka od kur pochodzących z różnych hodowli. 

Sprawdź, 4 zasady wielkanocnej diety.

Tematy: dieta, niemowlę, rozszerzanie diety dziecka, jajka w diecie

Komentarze