Siara – czym jest, właściwości odżywcze

Mleko matki to najlepszy pokarm, jaki można sobie wyobrazić dla noworodka i niemowlęcia. Przez pierwszych kilka miesięcy to jedynie on zaspokaja zapotrzebowanie dziecka na składniki odżywcze i wodę. Szczególnym rodzajem pokarmu jest siara. Czym ona jest i dlaczego dziecko koniecznie powinno ją wypić, jeżeli tylko jest taka możliwość?

Czym jest siara?

Siara to pierwsze mleko jakie pojawia się po porodzie, jednakże w zasadzie nie przypomina mleka ani kolorem, ani konsystencją. Bardziej można ją porównać do gęstego płynu o żółtym zabarwieniu. Chociaż jest go stosunkowo niewiele, to już taka dawka, jaką produkują kobiece piersi po porodzie, jest w stanie dostarczyć maluchowi składników niezbędnych do budowania odporności.

Mówi się, że siara jest naturalną, silną szczepionką, czyli najlepszym, czym może obdarować mama swoje dziecko od razu po porodzie.

Siara najcenniejsza w pierwszych trzech dobach życia dziecka

Siara jest na tyle drogocenna, że zaleca się jej podanie, nawet jeżeli mama potrzebuje więcej czasu, by przyswoić karmienie piersią – nauczyć się przystawiać dziecko do piersi lub ma wklęsłe brodawki i maluch ma trudności z ich chwytaniem. Wtedy warto po prostu odciągnąć pierwszy pokarm i podać dziecku butelką.

Z dobroczynnego działania siary trzeba szybko korzystać, ponieważ już w 3 dobie właściwości mleka matki zaczynają się zmieniać.

Dlaczego siara to naturalna szczepionka dla malucha?

Płyn cechuje się niewielką kalorycznością, ale jest bogaty w składniki odżywcze. Dzięki temu doskonale działa na układ odpornościowy, pomagając chronić nowo narodzone dziecko, które nie ma jeszcze wykształconych obronnych funkcji organizmu przed wirusami i bakteriami. To niezwykle ważne, by przyjęło taką dawkę ochrony od mamy.

Skład siary

Co zawiera siara? Jej składnikami są między innymi woda, trochę tłuszczu, białko i cukry, jak również aminokwasy, laktoferyna i cholesterol. Siara to bogate źródło immunoglobulin, między innymi przeciwciał IgA. Zawiera także witaminy A,C, witaminy z grupy B i kwas foliowy oraz sole mineralne, takie jak magnez, żelazo, cynk i wapń.

Widać więc, jak bardzo odżywczy jest to koktajl. Noworodek, który z bezpiecznego środowiska w łonie matki przychodzi na świat, w którym znajduje się pełno chorobotwórczych patogenów, bardzo potrzebuje takiego wsparcia.

Szczególnie ważną rolę pełnią znajdujące się jedynie w naturalnym mleku matki immunoglobuliny IgA, ponieważ uszczelniają przewód pokarmowy i dzięki temu chronią dziecko przed rozwinięciem się alergii. Warto wiedzieć, że aż do 6. tygodnia życia dziecko samo nie potrafi produkować tych przeciwciał i dlatego konieczne jest ich dostarczenie z zewnątrz. Siara to szczególny pokarm, ponieważ jest w niej o wiele więcej tych składników, niż w mleku tzw. dojrzałym.

Kiedy powstaje siara, a kiedy zanika?

U wielu kobiet pojawia się ona w pierwszej dobie po porodzie, ale niektóre przyszłe mamy produkują ją już znacznie wcześniej, na kilka tygodni przed porodem. Jeżeli taka sytuacja występuje, można sobie pomóc poprzez noszenie wkładek laktacyjnych. Oczywiście taka produkcja mleka przed porodem nie oznacza, że mama będzie miała problemy z laktacją po porodzie.Jednakże, tak jak już wcześniej wspomniano, jeżeli takie problemy zajdą, należy siarę odciągnąć i podać maluchowi.

Trzeba to zrobić najlepiej w pierwszej dobie, ponieważ w ciągu kilkunastu godzin siara będzie się zmieniać, spadnie ilość immunoglobulin, za to będzie ona zawierała więcej tłuszczu. Pośrednią fazą między siarą i mlekiem dojrzałym jest mleko przejściowe o lekko pomarańczowym zabarwieniu. Około tygodnia po porodzie mama produkuje już mleko dojrzałe, bogate w tłuszcz i węglowodany, a więc pozwalające dziecku zaspokoić głód i pragnienie, a także nabierać masy.

Siara to niezwykle cenny płyn, produkowany przez ciało matki po to, by ułatwić noworodkowi zdrowy start w życie. Składniki w niej zawarte chronią go przed tym, co jest dla niego najgroźniejsze: bakteriami, wirusami, grzybami czy zarodnikami pleśni. Z tego względu, nawet jeżeli jest jej bardzo mało, na przykład zaledwie 20–30 ml, to taką ilość także warto podać maluchowi.

Siara jako suplement diety

Siara (colostrum) uważana jest za naturalny immunostymulant dla dzieci i dorosłych. Oczywiście w tym przypadku nie mówimy o siarze z mleka kobiecego – suplementy diety z siarą produkowane są zazwyczaj z siary bydlęcej (siara mleka krowiego). Zawierają one odżywcze składniki, jak: laktoferyna, lizozym, laktoperoksydaza, kazeina.

Siara bydlęca (colostrum bovinum) to wydzielina gruczołu mlekowego krowy powstająca przed porodem i tuż po nim. Colostrum pozyskiwane jest w ciągu pierwszych 12 godzin po urodzeniu cielęcia w sposób humanitarny i niezagrażający zdrowiu zwierzęcia. Suplement diety z siarą, ze względu na bogactwo składników, wspiera odporność dorosłych i dzieci.

Opublikowano: ; aktualizacja: 30.03.2023

Oceń:
0.0

Komentarze i opinie (0)

Może zainteresuje cię

Choroba Hirschsprunga – przyczyny, objawy, leczenie

 

Paznokcie niemowlęcia – czym obcinać, jak pielęgnować?

 

Bliźniaki – jak sobie radzić z bliźniętami?

 

Zespół Costello – przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, rokowanie

 

Noworodek – do kiedy? Kiedy niemowlak staje się małym dzieckiem?

 

Fotel do karmienia – rodzaje, jaki wybrać?

 

Łuszcząca się skóra u noworodka – co to oznacza i czym smarować?

 

Zespół Patau – co to jest? Przyczyny, objawy, leczenie