Ryby w diecie dziecka

Ocena: 3.08/5 Głosów: 3
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Ryby zawierają wiele cennych składników odżywczych w tym znaczne ilości potasu, wapnia i fosforu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i D)oraz witamin z grupy B. Posiadają bardzo dobrej jakości białko, które charakteryzuje się bardzo wysoką przyswajalnością przez organizm człowieka oraz dobrej jakości tłuszcze, w tym także z grupy kwasów omega-3 ― DHA i EPA.

Rybami, których należy zdecydowanie unikać w diecie dziecka i dorosłego człowieka, są tilapia i panga
Rybami, których należy zdecydowanie unikać w diecie dziecka i dorosłego człowieka, są tilapia i panga

medlinea

Od kiedy wprowadzać ryby w diecie dziecka?

Zalecenia żywieniowe mówią, że ryby mogą pojawić się już w 6. miesiącu życia u dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym i w 7. miesiącu życia u dzieci karmionych piersią. Należy jednak wprowadzać ryby stopniowo, gdyż może się okazać, że białko znajdujące się w rybach będzie alergenem. Najlepiej na początku podawać ryby w niewielkiej ilości i sprawdzać reakcję dziecka. Możemy także dodać je do innych dań, np. do zupek czy papek warzywnych.

Jeśli okaże się że u dziecka nie wystąpiły żadne reakcje alergiczne, możemy podawać je częściej, nawet 2 razy w tygodniu.

Których ryb unikać w diecie dziecka?

Rybami, których należy zdecydowanie unikać w diecie dziecka i dorosłego człowieka są tilapia i panga. Należy ich unikać przede wszystkim ze względu na sposób hodowli i jakość pokarmu, którym są karmione. Do ich hodowli używa się antybiotyków, środków bakteriobójczych i hormonów. Są to ryby, które także często pływają w zanieczyszczonych akwenach, a tilapia oprócz tego zawiera niekorzystne połączenia kwasów omega-6 i omega-3, które może wywoływać atak astmy.

Od jakich ryb zacząć?

Najlepiej zacząć od ryb o białym mięsie, mniej tłustych, takich jak dorsz, mintaj, czy pstrąg. Mają one delikatniejsze mięso i mniej intensywny zapach, więc dziecko łatwiej je zaakceptuje. Następnie możemy wprowadzać ryby bardziej tłuste, o bardziej intensywnym smaku i zapachu, jak łosoś, makrela, halibut.  Ryby tłuste zawierają dużo kwasów omega-3, które korzystnie oddziałują na układ nerwowy, wpływają na rozwój umysłowy niemowląt i dzieci, poprawiają pamięć i koncentrację oraz rozwój siatkówki oka. Ryby tłuste są więc niezbędne w diecie dziecka i powinny być spożywane co najmniej 2 razy w tygodniu.

Koniecznie należy sprawdzać pochodzenie ryb i ich świeżość.

Jak przygotowywać ryby dla dziecka?

Najlepiej wprowadzanie ryb w dietę dziecka zacząć od ryb gotowanych na parze, gdyż one mają najwięcej wartości odżywczych a straty tłuszczy i witamin są najmniejsze. Dzieciom pod koniec roku można podać już rybę pieczoną, unikajmy ryb smażonych. Nie podawajmy dzieciom także marynat i produktów wędzonych, ze względu na fakt, że w skład dymu wędzarniczego wchodzą związki kancerogenne, a  do marynat dodaje się chemicznych związków konserwujących.

 

Od których produktów i kiedy rozpoczać rozszerzanie diety niemowlaka? Odpowiada pediatra Anna Borowiecka:

Sprawdź, jakie ryby i kiedy podawać dzieciom.

 

 

Tematy: kwasy omega-3, rozszerzanie diety, Medlinea

Komentarze