12 wigilijnych dań dla karmiącej mamy

Ocena: 4.9/5 Głosów: 3
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Przepisy na potrawy, które nie zaszkodzą karmionemu piersią niemowlakowi.

Nie ma wcale tak wiele potraw wigilijnych, których karmiąca mama nie może jeść. Fot. Shutterstock
Nie ma wcale tak wiele potraw wigilijnych, których karmiąca mama nie może jeść.

setpoint

Potrawy wigilijne uchodzą za ciężkostrawne. I rzeczywiście, część z nich nie należy do najlżejszych, np. kapusta z grochem, zupa grzybowa czy śledzie w oleju z cebulką. Na szczęście wybór dań wigilijnych jest tak duży i różnorodny, że możesz znaleźć zestaw, który nie zaszkodzi ani tobie, ani karmionemu piersią dziecku. Oto nasze propozycje 12 dań, które będą dla was bezpieczne.

 

1. Barszcz czerwony

Klasyczny barszcz czerwony musimy tylko odrobinę zmodyfikować ze względu na czosnek, który mógłby wywołać kolkę u niemowlaka oraz zmienić smak twojego mleka. Lepiej więc zrezygnować z tej przyprawy. Poza tym barszcz jest bardzo dobrym i zdrowym daniem, odpowiednim również dla karmiącej piersią mamy.

Przepis na barszcz czerwony:

Składniki:

2 średnie buraki,

1 marchewka,

1 pietruszka,

ok. 800 ml wody,

liść laurowy,

pieprz,

sól,

tymianek,

majeranek,

łyżeczka oliwy,

szczypta cukru,

4 łyżki koncentratu buraczanego (zamiast niewskazanego soku z cytryny),

4 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie).

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w grubą kostkę lub zetrzyj na tarce. Wrzucić do garnka, zalej wodą, dodaj przyprawy. Gotuj aż warzywa zmiękną, dodaj koncentrat, oliwę i pieprz. Gotuj kilkanaście minut na małym ogniu, pod koniec możesz dodać jogurt.

 

2. Uszka do barszczu

Uszka są przez wiele osób uważane za potrawę obowiązkową podczas wigilijnej wieczerzy. Ich tradycyjny grzybowo-kapuściany farsz jest jednak ciężkostrawny, dlatego niewskazany dla mamy karmiącej. Uszka pozostaną jednak smaczne, jeśli tradycyjne nadzienie zamienimy na łagodniejsze czyli np. pieczarkowe.

Przepis na uszka do barszczu:

Składniki na farsz pieczarkowy:

ok. 200g pieczarek

olej rzepakowy

sól,

pieprz.

Przygotowanie farszu:

Pieczarki duś do miękkości na oleju rzepakowym, dopraw solą i pieprzem.

Składniki na ciasto na uszka:

300g mąki tortowej,

1/2 szklanki ciepłej wody,

1 jajko,

1-2 łyżki oleju,

szczypta soli.

Przygotowanie:

Przesiej mąkę, wbij jajko i delikatnie mieszaj, podlewając wodą. Dodaj olej, sól i wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne. Rozwałkuj cieniutki placek. Wycinaj kieliszkiem kółka, faszeruj (ok. 1 łyżeczka farszu na 1 kółko), zawijaj i gotuj.

3. Pierogi

Najczęściej wkładamy do nich farsz, który przygotowaliśmy do uszek. Możemy więc wykorzystać nadzienie pieczarkowe, albo, dla urozmaicenia, przygotować ruskie pierogi.

Ciasto na pierogi: wykonujemy dokładnie tak samo jak ciasto na uszka do barszczu. Kółka wycinamy w nim szklanką.

Składniki na farsz do ruskich pierogów:

500 g ziemniaków,

500 g sera twarogowego półtłustego,

kawałek chudego boczku,

sól,

pieprz,

ewentualnie majeranek lub koperek.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj, a następnie dokładnie zmiażdż. Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na patelni. Dokładnie zmieszaj ziemniaki z twarogiem i boczkiem (bez wytopionego tłuszczu). Dopraw i włóż farsz do przygotowanych wcześniej krążków z pierogowego ciasta.

Czytaj dalej na drugiej stronie: 12 wigilijnych dań dla karmiącej mamy

Tematy: wigilia, karmienie piersią, Boże Narodzenie, przepisy

Komentarze