Przepisy na Wigilię dla rodziny z małym dzieckiem

Ocena: 4.7/5 Głosów: 1
Ta treść była już przez Ciebie oceniana!

Jak zmodyfikować tradycyjne potrawy wigilijne, by mogło je zjeść nawet roczne dziecko.

Barszcz wigilijny, odrobinę zmodyfikowany, można bez obaw podać rocznemu dziecku. Fot. Shutterstock
Barszcz wigilijny, odrobinę zmodyfikowany, można bez obaw podać rocznemu dziecku.

setpoint

Żadna mama przed Świętami nie cierpi na nadmiar czasu. Dlatego zamiast przygotowywać tradycyjne dania wigilijne dla dorosłych i dodatkowo jedzenie dla małego dziecka, zrób potrawy, które będą mogli zjeść wszyscy. Będą smakować i nikomu nie zaszkodzą.

Przepis na barszcz czerwony

Składniki:

Bulion:

2,5 litra wody,

2 marchewki,

1 pietruszka,

1-2 ząbki czosnku,

1 listek laurowy,

 

2 kg małych buraków,

odrobina pieprzu,

2 łyżki octu balsamicznego.

Przygotowanie:

Zagotuj wodę, wrzuć obrane marchewki, pietruszkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, listek laurowy i pieprz. Gotuj 30 min., przecedź.

Umyj buraki, osusz, zawiń w folię aluminiową i piecz (ok. 1 godzinę w 200°C).

Do wrzącego bulionu dodaj obrane i pokrojone w kostkę buraki. Gotuj wszystko 15 min. Dodaj ocet balsamiczny. Barszcz będzie lepiej smakował, gdy przygotujesz go dzień wcześniej.

Komentarz do przepisu: Podany tutaj przepis odbiega w minimalnym stopniu od tradycyjnego przepisu na barszcz wigilijny. Różni się przede wszystkim brakiem soli. Lepiej nie przyzwyczajać do niej malców. Nie ma natomiast żadnych przeciwwskazań, by do posiłków przygotowywanych dla dzieci powyżej 1. roku życia dodawać zioła (np. majeranek, bazylię, oregano) czy odrobinę pieprzu - w ilościach, jakie dziecko akceptuje. 

Jeśli chodzi o czosnek, to też wskazana jest ostrożność (może spowodować wzdęcia i bóle brzucha). Wiele zależy od tego jako dziecko go toleruje.

Przepis na rybę po grecku:

Składniki:

0,5 kg marchewki,

2 pietruszki,

1/4 selera,

3 szklanki wrzątku,

odrobina (!) soli, 

2-3 ziarna ziela angielskiego,

1 listek laurowy,

pieprz,

słodka papryka,

bazylia,

oregano,

słoiczek koncentratu pomidorowego (ok. 90 g),

800 g filetów białej ryby (np. dorsza, mintaja),

1 łyżka oleju rzepakowego do ryby,

1 łyżeczka oleju rzepakowego do cebuli i pora.

Przygotowanie:

Rozmroź rybę i bardzo dokładnie osusz ją papierowymi ręcznikami. Pokrój na kawałki, oprósz solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż warzywa do garnka, zalej wrzącą wodą i posól. Gotuj 15 -20 min. pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodaj ziele angielskie i listek laurowy.

Rybę usmaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Odlej pół szklanki wywaru i rozmieszaj w nim koncentrat pomidorowy. Dodaj do warzyw, wymieszaj i zagotuj. Dopraw do smaku. Gorące warzywa połóż na usmażonej rybie.

Komentarz do przepisu:  Podobnie jak w przypadku barszczu, ten przepis jest jedynie drobną modyfikacją klasycznego przepisu na rybę po grecku: nie ma w nim miejsca na obsmażaną cebulę czy por bo mogą powodować wzdęcia i bóle brzucha. Lepiej też zrezygnować z czosnku, zwłaszcza jeśli dodaliśmy go już do barszczu.

Czytaj dalej na drugiej stronie: Przepisy na Wigilię dla rodziny z małym dzieckiem

Tematy: wigilia, Boże Narodzenie, przepisy

Komentarze