Co dokładnie powinno jeść w ciągu dnia małe dziecko
Instytut Matki i Dziecka przedstawia "modelowy talerz żywieniowy".
Instytut Matki i Dziecka przedstawia "modelowy talerz żywieniowy".
Małe dziecko powinno jeść 4-5 posiłków dziennie.
Małe dzieci w Polsce są źle żywione - dostają nieodpowiednie produkty, w nieodpowiednich ilościach i do tego zwykle jedzą zbyt często. Tak przynajmniej wynika z badań przeprowadzonych przez takie ośrodki jak np. Centrum Zdrowia Dziecka ( tutaj pisaliśmy o ich badaniach dotyczących żywienia niemowląt) czy Instytut Matki i Dziecka. To właśnie ten ostatni po przeprowadzeniu w 2011 r. badań "Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce" sporządził poradnik żywienia dzieci między 1. a 3. rokiem życia. Jego ogromną zaletą jest duża przystępność i przejrzystość. Szczególnie ciekawy jest "modelowy talerz żywieniowy", z którego wynika, że w ciągu dnia małe dziecko, które nie jest już niemowlakiem powinno zjeść:
3 porcje z grupy "mleko i produkty mleczne" - najlepiej jeśli 2 porcje to właśnie mleko (do 3. roku życia nadal modyfikowane), a trzecia to jogurt (najlepiej naturalny!), kefir lub ser.
1 porcja to np. 1 szklanka mleka, pół szklanki jogurtu, 2 łyżki twarogu lub plaster żółtego sera
1-2 porcje z grupy "mięso, drób, ryby i jaja"
Polecany jest zwłaszcza drób i chude mięso ze sprawdzonego źródła. Nie powinno się go smażyć, tylko raczej piec lub gotować. Tak przygotowanei może być podawane na zimno i zastąpić wędliny, które są zdecydowanie mniej polecane dla dzieci. Ryby można podawać raz lub dwa raz na tydzień. Jajka - nie więcej niż 4 tygodniowo.
1 porcja to cienki plaster mięsa lub wędliny, pół jajka lub pół piersi kurczaka
Dobrze jest podawać różne gatunki kasz i pieczywa (lepiej jednak unikać słodkiego pieczywa i zbożowych ciastek).
1 porcja to pół bułki lub 1 kromka chleba, pół szklanki płatków, 2-3 łyżki ryżu, makaronu lub kaszy, 1 naleśnik lub placek.
Ważne jest urozmaicenie, gdyż różne warzywa dostarczają różnych cennych składników odżywczych. Nie należy też zapominać o ziołach takich jak np. pietruszka, szczypiorek czy koperek, które mogą być dodatkiem wielu dań.
1 porcja ma wielkość mniej więcej małego ziemniaka
Uwaga! Sok owocowy (najlepiej podawać świeżo przygotowany) to też posiłek.
1 porcja ma wielkość mniej więcej jabłka lub ½ szklanki soku
Polecana jest oliwa z oliwek i olej rzepakowy (są dobre zwłaszcza do smażenia) oraz olej sojowy, kukurydziany i z pestek winogron (dobre na zimno). Tłuszcz znajduje się oczywiście także w produktach mlecznych takich jak np. masło, mleko czy ser ryby czy żółtko jajka.
1 porcja to 1 łyzeczka oleju, oliwy lub masła
W poradniku zaproponowano też konkretny schemat:
Śniadanie:
2 porcje produktów białkowych
1 porcja produktów zbożowych
1 porcja warzyw
1 porcja owoców
Drugie śniadanie:
1 porcja produktów białkowych
1 porcja produktów zbożowych
1 porcja warzyw lub owoców
Obiad:
1 porcja produktów białkowych
1 porcja produktów zbożowych
1 porcja owoców
2 porcje warzyw
Podwieczorek:
1 porcja produktów białkowych lub zbożowych
1 porcja warzyw lub owoców
Kolacja:
1 porcja produktów białkowych
1 porcja produktów zbożowych
1 porcja owoców lub warzyw
Komentarze